CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Élénk társadalmi vitát eredményezett az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) bemutatása

Az elkészült Intergrált Városfejlesztési Stratégiához kapcsolódóan tartotta meg ülését a Sopron Városfejlesztési Tanács a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban, amely egyben a témában meghirdetett társadalmi vitának is alkalma volt.

Az eseményen a városvezetés – dr. Fodor Tamás polgármester, Abdai Géza, Havas András és dr. Simon István alpolgármesterek – mellett a városháza szakemberei is jelen voltak.


Az elkészült városfejlesztési stratégiát dr. Bartucz Sarolta, külső szakértő mutatta be az érdeklődőknek, amelyet követően a megjelentek kérdéseire válaszolt a városvezetés.

Mindenképpen szükséges a fejlesztés

Dr. Fodor Tamás a bevezetőben elmondta: 2007. november közepétől 2008. januárjáig több témában rendezett workshopok eredményét összegezi a bemutatott anyag, amely egy olyan kiindulási pont a városfejlesztésben, amely Sopron jövőjének megalapozottságához az elkezdett munka folytatását igényli egy mélyrehatóbb, széleskörű elemzéssel járó stratégiát kidolgozásával.


A lefolytatott tanácskozások sok, hasznos információt szolgáltattak, a szakértők több problémát, lehetőséget feltártak, de sok olyan kérdés volt, melyet a városon belüli szakértők is másként-másként ítéltek meg. Több, évek, évtizedek óta fennálló probléma is jelentkezett, melyek még azóta is megoldásra várnak.


Konklúzióként elmondható, hogy a várost mindenképpen fejleszteni kell, de nemcsak a belvárosi területeket, hanem a történelmi külterületeket, és a külvárosokat is, de több szempontból a városmag fejlesztése az első, legfontosabb és elengedhetetlen fejlesztési pont.
A különböző workshopokon tématerületenként felmerültek fejlesztési lehetőségek, elsősorban infrastrukturális fejlesztések. Több helyen szóba került a szemléletformálás, és a marketing-városmarketing fontossága, szerepe a városfejlődésben.

Lehetőségek és tervek

Az IVS kidolgozásával megbízott szakember felvázolta a város jelenlegi helyzetét, a jövőképet, mindazokat a nehézségeket, amelyekkel a városnak meg kell küzdenie, illetve, illetve azokat alehetőségeket, amelyekkel rendelkezik, különös tekintettel a gazdasági helyzetére és a turizmusra, továbbá az infrastruktúra állapotára. Felvázolta a fejlődést meghatározó, jelenlegi tendenciákat.


Az Önkormányzat nagyvárosi szolgáltató intézmény rendszert tart fenn, ugyanakkor ennek pénzügyi alapjait a város gazdasága nem termeli ki – vonta le a következtetések egyikét a szakember, egyben meghatározva azokat a célokat, amelyek a továbbfejlesztés lehetőségeit jelentik.

Ezek között szerepelt, hogy Sopron, Liszt városaként legyen olyan határmenti kapu és térségi központi funkciókkal rendelkező város, egyben a CENTROPE régió kulturális központja, nemzetközi turisztikai desztináció, amelyben a minőségi életkörülmények hátterét modern szerkezetű gazdaság működése adja.


A gazdaság fejlesztése területén fontos elemként jelent meg az ipari és üzleti szolgáltató vállalatok letelepedésének ösztönzése, az egyablakos ügyintézés, önkormányzati szervezet fejlesztése, rendszeres egyeztetés az önkormányzat és a nagyvállalatok között, a multifunkcionális csarnok a befektetés-ösztönzés érdekében. Szintén a további célok között szerepelt az egyetem bevonása a város fejlesztésébe és életébe.

A belváros rehabilitációja – élővé kell tenni a belvárost

A városrehabilitáció kérdésének külön fejezetet szentelt a szakmai anyag. A meghatározott cél a történelmi belváros élővé tétele, a gazdasági-közösségi funkció erősítése, amelyhez több projekt megvalósítása járulna hozzá: többek között első ütemben a Tűztorony szerkezeti megerősítése, egy múzeumi információs és fogadó központ kialakítása, a Fő tér burkolatcseréje, a Várfal sétány kialakítása és különböző szemléletformáló akciók, amelyekhez csaknem 900 millió Ft támogatás nyerhető, természetesen még további szükséges kapcsolódó magánberuházásokkal együtt.
A II. ütem (2009-2010) részeként a Várkerület rehabilitálását határozza meg az anyag, amelyhez szintén több projekt kapcsolódna.


A részletek ismertetését követően építő jellegű, egyben élénk hozzászólás-sorozat hangzott el a fórum résztvevői részéről, olyan javaslatokkal, amelyek között, több, a városfejlesztésben minden bizonnyal hasznosítható is lesz.


BTÉ




2008. február 24., vasárnap 19:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület