CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Nem leszünk hajlandók eltűrni semmilyen diktatúrát, megaláztatást, hazugságot sem ma, és soha a jövőben.

A fiatal főhadnagy, Szántó Róbert sírjánál, vértanúsága helyén emlékezett Sopron a kommunizmus áldozataira.
Szántó Róbert főhadnagy a ’19-es vörösterror egyik mártírja.

A vörös rémuralom zsarnoksága ellen 1919. június 5-én 10 község fogott össze, hogy elkergessék Sopronból a diktatúra helytartóit. Szántó Róbert fiatal főhadnagyot és Fennesz Rezsőt - sok más társukkal együtt - Szamuely Tibor elfogatta. Szabadon engedték őket, majd ismét elfogják. Kettejüket az ugyancsak véreskezű öccs, Szamuely László, még Kun Béla és a helyi „elvtársak” véleményével is dacolva, önhatalmúlag elítélte és kivégeztette, ítélet nélküli tárgyalás után.

A kommün bukása után, 1922-ben közadakozásból állítottak síremléket az áldozatoknak, amelyet aztán 1948-ban a kommunizmus pribékjei szétvertek. 1999 óta újból emléktábla kerül a sírra.

A mai napon Sopron arra is emlékezett, hogy a diktatúra ’19 után csak egy rövid időre vonult el. Aztán több mint negyven évig újra dühöngött: rombolt múltat, hagyományt, lelket, életeket, sorsokat, hazát.

Az eseményen dr. Fodor Tamás polgármester mondott beszédet. A kommunizmus áldozataira való emlékezés során a Sopronban kivégzett, Szántó Róbert és Fennesz Rezső emlékének felidézése mellett fejet kell hajtanunk a kisemmizett parasztemberek, a földönfutóvá tett becsületes gazdák, az osztályidegenné nyilvánított polgári középosztály, az elhallgattatott és deklasszált értelmiség, a málenkij robotra hurcoltak emléke előtt is.

Nem szabad megfeledkeznünk a hadifogságot és a gulágot megjártakról, a meghurcolt papokról, lelkészekről, a tönkretett egyházi intézményekről: iskolákról, kórházakról, otthonokról, a feloszlatott szerzetesrendekről, a hontalanná tett kitelepítettekről, a világnézetük miatt üldözöttekről.


Emlékeznünk kell a kirakatperek áldozataira, a továbbtanulástól megfosztott fiatalokra, az ötvenhat utáni megtorlások áldozataira, a hazából elmenekültekre, a munkásgettókba kényszerített szabad parasztságra, a Kőhidán raboskodott politikai foglyokra is – fejtette ki a polgármester.

Fontos az emléknap, mert azt is üzeni, hogy nem leszünk hajlandók eltűrni semmilyen diktatúrát, megaláztatást, becsapást, nemzetünk kirablását, arcunkba vágott hazugságokat, erkölcsi rendünk és hagyományaink felforgatását sem ma, és soha a jövőben.

Híres polgármesterünk, Thurner Mihály az 1922-es emlékműavatáson a következőt mondta:
„Csak az a nép boldogul, amely nem rabja az önzésnek. Csak az a nép boldogul, amelyik a szabadságát szereti. Csak az a nép boldogul, amely a szeretet melegéből és összetartás erejéből táplálkozik. Tanítsátok meg gyerekeiteket itt, az önfeláldozásnak hősi vérrel felavatott helyén, hogy a gyűlölet az önzés bűne, a szeretet az önzetlenség erénye. Gyűlölet gyengít, szeretet erősít.

Az önfeláldozásig menő felebaráti szeretet mentette meg ezer sebből vérző nemzetünket a vörös rémuralomtól, és ez a szeretet fogja visszaszerezni Magyarország területi épségét, régi nagyságát és dicsőségét.”

A megemlékezés és a kegyelet mécseseinek és virágajainak elhelyezését követően ökumenikus istentisztelettel és Kuzsner Péter orgonaművész előadásával a szent Mihály templomban folytatódott a megemlékezés.



1956-os emlékhelyek egyedi dokumentumtárlata a Líceumban

Március 15-ig látható a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület (MEVE) fotódokumentumaiból nyílt kiállítás, amelynek a Berzsenyi Líceum díszterme ad helyet, és amelyre várják a helyi és környékbeli iskolák diákcsoportjait is. Az 1956-os emlékhelyek nyomában itthon és a nagyvilágban címmel összeállított tárlat anyagát Messik Miklós, a MEVE elnöke mutatta be, a kiállításhoz kapcsolódóan Szalay Róbert történelemtanár tartott előadást. ,, Még mindig sunyi és féligazságokat tartalmaz az utóbbi másfél évtized történelemtanítása” – fogalmazott Szalay Róbert . ,,A féligazság nem az igazság fele, hanem a hazugság maga, amit jelenünkben is megtapasztalunk, akkor, amikor az egykori hazaárulókat hősöknek próbálják feltüntetni.” – fejtette előadó, aki az 1956-os eseményekről szólva, hangsúlyozta: a kommunizmusnak bizonyíthatóan 132 millió áldozatot követelt világszerte, akik között 650 ezer magyart tart számon a történelem.



Kapcsolódó cikk:
[ > ] Kivégzés a soproni temetőben 1919-ben

B. T.É.
Fotó: Pluzsik Tamás



2008. február 25., hétfő 23:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület