CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

„Előbb vasfüggöny, majd határőrbódé, most meg behajtani tilos tábla?”

„Előbb vasfüggöny, majd határőrbódé, most meg behajtani tilos tábla?”

Firtl Mátyás határozottabb és konkrétabb fellépést vár külügyi szinten a határ átjárhatósága kérdésében. A fertőrákosi és szentmargitbányai lakosok több mint 650 aláírással ellátott közös petícióját is átadta a külügyminisztert képviselő államtitkárnak.

A magyar-osztrák határon az osztrák oldalon kihelyezett behajtani tilos táblák okán kialakult tarthatatlan, és nem csak a magyar, de minden uniós állampolgár szabad mozgáshoz való jogát sértő helyzet elfogadhatatlanságára hívta fel a figyelmet újból Firtl Mátyás Sopron és környéke országgyűlési képviselője a külügyminiszterhez intézett parlamenti interpellációjában. Kiemelte: A térségben lakók, a Fertőrákosi- és a Győr-Moson-Sopron Megyei Német önkormányzatok, a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigány Önkormányzat egyaránt sürgeti a megoldást, továbbá a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés egyhangúlag értett egyet abban, hogy a külügyminisztériumnak kötelessége fellépni annak érdekében, hogy a határon átvezető utakon a gépjárműforgalmat ne akadályozza az osztrák fél.

- Az eddiginél sokkal határozottabb és konkrétabb lépésekre van szükség az Osztrák Külügyminisztérium felé, hogy a személyek szabad mozgáshoz való joga ténylegesen és a gyakorlatban is érvényesüljön az érintett határszakaszon – hangsúlyozta Firtl Mátyás.

- A térségben élőkkel együtt azt meg végképp elfogadhatatlannak és érthetetlennek tartom, hogy éppen a páneurópai piknik, azaz az 1989-es határáttörés helyszínén, ott, ahol jelképesen az első repedést mi magyarok vágtuk a berlini falban, azzal, hogy megnyitottuk a keletnémetek előtt a határt, a valamikori vasfüggöny helyén ma behajtani tilos tábla akadályozza a gépkocsival való határátkelést, egy egyébként jó minőségű úton – fogalmazott a képviselő, aki az 1989-es páneurópai piknik és határáttörés helyszínén élő fertőrákosi és szentmargitbányai lakosok több mint 650 aláírással ellátott közös petícióját is átadta a külügyminisztert képviselő államtitkárnak.
(cyberpress)



2008. március 17., hétfő 17:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület