CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Tengerészemlékek képeslapokon - Ismét Sopronban, immár a jubileumi tárlat


,,Nem csak édesapja emlékének adózik ezzel a ,,hagyományőrző matróz" hanem egyben a monarchia egykori haditengerészei, – tisztjei és matrózai –a Mindenkori Dunai Flottilla tagjai, valamint a világtengereken hajózott egykori magyar kereskedelmi flotta tisztjei és matrózai emléke előtt is."

A Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága Soproni Múzeuma és a Magyar Tengerészek Egyesülete közös szervezésében nyílt meg a Lábasházban a Maurer Péter, hagyományőrző matróz gyűjteményéből a Tengerész emlékek képeslapon című dokumentumkiállítás, amely a Viribus Unitis hadihajó kormányosának fotóhagyatékát is bemutatja.


A 10. alkalommal bemutatott, jubileumi tárlatra fúvószene invitálta az érdeklődőket. A megnyitón köszöntőt Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke mondott, a tárlatot Hadnagy Gábor tengerészkapitány nyitotta meg. A Sopronhoz kötődő tengerészhagyományokról Csepregi Oszkár, nyug. alezreds tartott előadást. A megnyitón közreműködtek Kövesi György és Varga Kornél versmondók.

Firtl Mátyás köszöntője

Egy, a hadihajókról szóló ismeretterjesztő könyv írja: ,,az Osztrák-Magyar Monarchia klasszikus értelemben vett szárazföldi lakói számára a haditengerészet ismeretlen hatalom volt.”

Ennek az ,,ismeretlen hatalomnak” a különleges világa, egy külön univerzum elevenedik meg itt ma a Lábasházban. A 300 darabból álló eredeti képeslapokból és korabeli fényképekből álló gyűjtemény közkinccsé tételéért, a valamikori tengerész fiát illeti a köszönet.


Nem csak édesapja emlékének adózik ezzel a ,,hagyományőrző matróz" hanem egyben a monarchia egykori haditengerészei, – tisztjei és matrózai – , a Mindenkori Dunai Flottilla tagjai, valamint a világtengereken hajózott egykori magyar kereskedelmi flotta tisztjei és matrózai emléke előtt is.

Maurer Péter tengerész-öröksége egy nagyon is kemény, gyakran kegyetlen, de mindenképpen tartást és bátorságot követelő világot mutat be. A gyűjtemény egy része a haditengerészek, a tengerészek világának, a háborús körülmények között is megnyilvánuló és természetes emberi oldalát mutatja be, a tengerészek mindennapjainak páratlan értékű dokumentumfotóin.

Az eredeti fotók mellett pedig, korabeli képeslapok, valamint tárgyi emlékek teszik egyedivé és élményszerűvé a gyűjteményt, amely lehetőséget ad a már-már feledés homályába vesző, az I. világháború különös fegyvernemének – a csatahajók, cirkálók, hadihajók – megismerésének, a tudományos érdeklődés felkeltésének.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az egy életen át tisztelettel és féltve őrzött gyűjtemény – fél év híján, csaknem 5 évvel ezelőtt – éppen Sopronból indult útjára. A mai tárlat a tizedik, jubileumi alkalom.

,,Szárazföldi lakóként” itt vagyunk közösen Sopronban, de egy olyan világban, amelynek távlatából üzen az ember, a valamikori Maurer Péter. Az a Maurer Péter, aki 1914 és 1918 között volt a Monarchia haditengerésze, és, aki, annyi tengeri út és tisztességes szolgálat után itt Sopronban talált végső nyughelyet.

A Soproni Múzeumot is fenntartó, Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának alelnökeként ezért is tartom fontosnak, hogy a jubileumi tárlat újból Sopronban kerül sor.

Üzen az ember, és üzen egy különleges világ, és egy történelmi időszak: Az elődök tiszteletét, a helytállást, az egymásrautaltságot, a múlt és a hagyomány ismereténekszükségességét, a tisztességgel teljesített szolgálatot, a hagyományok megbecsülését és továbbadását üzeni.

A kilenc sikeres tárlat után kívánom, hogy ez a tizedik is betöltse küldetését azt, amelyet a képeket közkinccsé tevő Maurer Péter immár 5 éve fáradhatatlanul végez.

És köszönöm figyelmet Önöknek, azt hogy eljöttek, és azt is, hogy továbbviszik a kiállítás jóhírét.

A tárlat március 30-ig tekinthető meg a múzeum nyitvatartási ideje alatt.



(cyberpress)



2008. március 17., hétfő 19:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület