CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Átadták az AMI felújított épületét

Alkalmazott Művészeti Intézet (AMI) felújított épületének átadási ünnepségét tartotta a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara és a Magyar Formatervezési Tanács.

- A város egyik legszebb épületévé vált a kívül belül megújult Deák téri épület. A beruházás-sorozat lezárultával egy új, egy jobb, egy más élet megkezdésének a fejezete kezdődik – mondta dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora az avatóünnepségen, amelynek alkalmával köszönetet mondott a tervezőknek, beruházóknak, kivitelezőknek, az önkormányzatnak, és minden, a felújítási munkálatokban részt vett munkatársának. A belső architektúra egy minőségi oktatási-művészeti tartalommal párosulva az eddigieknél is színvonalasabb művészeti munkához, alkotótevékenységhez biztosítja az alkalmas környezetet – fejtette ki az egyetem rektora, aki az épületnek az AMI-hoz köthető történetét is felidézte az 1992. évtől, amikor az egyetem tulajdonába került az épület, a képzés az 1994-es elindításán keresztül, az épület 1996. évben bekövetkezett ,,birtokba vételéig”, majd a félmilliárd forintot meghaladó beruházással megvalósult épületfelújítás időszakát.

- A jövő adott. Az AMI-ban folyó, és immár külföldön is elismert művészeti képzés nem egyszerűen a tárgyak oktatása, hanem a társművészetek által is elismerést kiváltó összetett munka, amely a kiváló tanári kar, és a még kiválóbb hallgatók közös teljesítménye – hangsúlyozta Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora.

Az AMI épületében közel 40 tanterem, műterem, tanári szoba áll a 140 – építész, formatervező, grafikus – hallgató és tanáraik rendelkezésére.

A szalagátvágást követően nyitották meg az AMI Design centrumában a Formatúra kiállítást, amely a 2003-2007-es időszak, Magyar Formatervezési Díjat nyert művészek tárlata, amelyen, legalább tíz volt egykori soproni hallgató munkája is megtalálható.

A rendezvényen jelen volt Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke, aki az avatóünnepséget megelőzően a helyi Kereskedelmi és Iparkamara székházában tartott tanácskozáson vett részt.

A Versenyképesség - design és gazdaság címmel rendzett konferencián a város nevében Abdai Géza alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket. A konferencia témái között szerepelt a közelmúltban megalakult Hamisítás Elleni Nemzeti testület feladata, továbbá a design megkülönböztető szerepe és jelentősége a gazdaságban.

Képriport az eseményekről













BTÉ

Fotó: Pluzsik Tamás



2008. március 21., péntek 09:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület