CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Egyeztetést tartottak a bécsi Magyar Nagykövetségen a magyar-osztrák határ tényleges megnyitásáról

A Győr-Moson-Sopron Megyei közgyűlés jószolgálati delegációja és a határmenti települések polgármesterei csütörtökön Bécsben a magyar nagykövetségen a schengeni csatlakozás után kialakult határhelyzetről tárgyaltak. Első lépésben három határátkelő megnyitását szeretnék véghezvinni,a továbbiakban egy szélesebb körű egyeztetés összehívására kérték fel a nagykövetséget – Burgenland Tartomány, és mindkét oldal érintett településeinek polgármesterei részvételével .

Magyarország schengeni csatlakozásában érintett, a közúti közlekedés szempontjából korlátozottan igénybe vehető határátkelőhelyek helyzetének áttekintésének céljából tartott politikai egyeztetést az a jószolgálati küldöttség, amely Firtl Mátyás vezetésével tárgyalt a Magyar Köztársaság bécsi nagykövetségén március 27-én.


Firtl Mátyás sajtótájékoztatón számolt be a bécsi tárgyalás eredményeiről

Firtl Mátyás a tárgyalást követően Sopronban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a nagykövet tájékozódott az érintett települések problémáiról, akinek külön is felhívták a figyelmét a páneurópai piknik történelminek méltán nevezhető helyszínén tapasztalt tarthatatlan és elfogadhatatlan helyzetre.

Az egyeztetésen arról is szó esett, hogy valamikor csak a Győr-Moson-Sopron Megyei határszakaszon 170 út vezetett át, amelyek száma idővel 46-ra csökkent.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy első lépésben legalább három határátkelő megnyitását szeretnék elérni: Fertőrákos-Szentmargitbánya (St. Margarethen), Zsira-Locsmánd, és Jánossomorja-Andau között..

A mai tárgyalás eredményeként, Firtl Mátyás felkérésére arról is megállapodtak, hogy a következőkben Burgenland Tartomány vezetőivel, az érintett szomszédos települések polgármestereivel tartsanak közös egyeztetést a bécsi nagykövetségen, amely a résztvevők szándéka szerint egy újabb lépést jelenthet a határok átjárhatósága megteremtése érdekében, amely az egész régió érdekét szolgálja.

A Regionális Fejlesztési Tanács képviselői is jelen voltak az egyeztetésen, akik arról tájékoztatták a tárgyalás résztvevőit, hogy a RFT megkezdte és végzi az érintet utak felmérését.

Ezzel kapcsolatban Firtl Mátyás örömét fejezte ki, hogy az általa elmondott több interpelláció (http://www.firtlmatyas.hu/esemeny/2008/firtl20080303.html és http://www.firtlmatyas.hu/esemeny/2008/firtl20080317interp.html) következményeként megkezdődött a határmenti utak, és átlépők állapotának felmérése, amelyet júniusra ígért a kormány, illetve a szaktárca. Sopron és környéke országgyűlési képviselője ugyanakkor arra is kitért, hogy osztrák hivatalos vélemény szerint is a schengeni csatlakozást követő időszak statisztikái azt mutatják, hogy a határok átjárhatóságával egyidőben nem nőtt meg az érintett településeken a bűnesetek száma, tehát indokolatlannak bizonyultak azok az osztrák félelmek, amelyekre hivatkozva igyekeznek megakadályozni a szabad átkelést a határon.

A politikai egyeztetéshez vezető háttér

A Dr. Horváth István nagykövet kezdeményezésére tartott megbeszélés létrejöttét több tényező is indokolta, amelyek között Firtl Mátyás országgyűlési képviselőnek, a megyei közgyűlés alelnökének a témában tett parlamenti felszólalásai, interpellációi, illetve a megyei közgyűlés március 7-i ülésén elfogadott közgyűlési nyilatkozata. Ebben a megyei képviselő-testület arról határozott, hogy egyrészt ,,kezdeményezi, hogy a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma vegye fel a kapcsolatot az Osztrák Külügyminisztériummal, a magyar-osztrák határon lévő valamennyi határátkelőhely tényleges - a gépjármű-forgalmat is lehetővé tevő - megnyitása, és a személyek szabad áramlásának európai uniós alapelve tényleges érvényesülése érdekében.”

Másrészt a nyilatkozat magában foglalja azt a határozatot is, amely ,, felhatalmazta a közgyűlés alelnökét, hogy kezdeményezze – az általa vezetett delegáció útján - a Burgenlandi Tartományi Gyűléssel egyeztető fórum(ok) létrehozását az magyar-osztrák határon lévő valamennyi határátkelőhely tényleges - a gépjármű-forgalmat is lehetővé tevő - megnyitása érdekében.”

A közgyűlési nyilatkozatban foglaltak, illetve a helyzet rendezését sürgető Fertőrákosi Német Önkormányzat, a Győr-Moson-Sopron Megyei Német-, valamint Cigány Önkormányzat határozatba foglalt kérése, továbbá a több mint 650 fertőrákosi és szentmargitbányai polgár petíciója által is alátámasztott, jogos probléma megoldása érdekében a Bécsbe látogató megyei delegáció vezetője Firtl Mátyás alelnök volt, akivel együtt Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés Külkapcsolati és Idegenforgalmi Bizottságának elnöke, Wild Róbert, a GYMS Megyei Német Önkormányzat elnöke, valamint Hordós István, a Külkapcsolati és Idegenforgalmi Bizottság tagja és Stipkovits Pál, megyei közgyűlési képviselő vett részt az egyeztetésen.



firtl.sopron.hu


Kapcsolódó cikkek:



2008. március 28., péntek 20:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület