CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Iskolapadban

Egyszerre ültek az iskolapadba tulajdonosok, vezetők és munkavállalók.
A munkavállalók az Európai Unió HEFOP 3./41.programjának köszönhetően informatikát tanulhattak, illetve részt vehettek különböző, számukra eddig nem elérhetőnek tűnő és újszerű tréningeken.
A Duplozó Kft-nél a megváltozott munkaképességű dolgozóknak az volt újszerű, hogy játszva is lehet tanulni,(a készségfejlesztő tréningeken: batikoltak,a konfliktuskezelő tréningen drámajátékot játszottak). A vezetés számára pedig az volt érdekes tapasztalat,hogy milyen nehéz olyan oktatógárdát találni, aki figyelembe veszi a megváltozott munkaképességű dolgozók speciális igényeit.



Ez a speciális igény, bár nehézséget jelentett sok örömöt is szerzett, hisz egyes oktatásifolyamatok nagyobb óraszámba kerültek megtartásra, de a munkavállalók sikerélménye kárpótolta a szervezőket és az oktatókat a fáradozásukért.

Tanulság, hogy ezeket a programokat úgy kell összeállítani, hogy akárcsak egy egyszerű informatikai képzés esetén is legyenek benne frissítést jelentő szünetek és mozgáselemek.

Az uniónak a munkavállalók és a szervezők lelkesedésének, befektetett munkájának köszönhetően a szociális foglalkoztató közelebb került küldetéséhez.
Ugyanis, amíg egy hagyományos foglalkoztatónak az a célja, hogy a dolgozóját minél hosszabb ideig megtartsa, addig egy szociális foglakoztató akkor tekinthető sikeresnek,ha a nála végzett munka és oktatás, olyan mentális és információs többlethez juttatja a dolgozóit, hogy elhelyezkedési esélyeik a munkaerő piacon javuljanak.

Az a paradox helyzet áll elő, hogy egy szociális foglalkoztató és a nála lebonyolított uniós program annál sikeresebb minél nagyobb a fluktuáció. Ez esetükben már mérhető hiszen rehabilitációs munkatársuk önálló tanácsadói irodát nyitott, betanított munkásból adminisztrátorrá lépett elő, aki más szociális foglalkoztatónak is segítette munkáját és az üzemvezető az adminisztrációs területen is egyre több terhet vesz le az ügyvezető válláról.


A Duplozó Kft-nél lebonyolított uniós program jó példa arra, hogy uniós pályázati pénzekből hogyan tanulhat egyszerre munkáltató és munkavállaló és hogyan szolgálhatja ez mindkettőjük közös érdekeit.

(cyberpress)



2008. április 14., hétfő 14:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület