CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Firtl Mátyás: Az igazság tesz szabaddá

,,Firtl Mátyás a hűség embere. Mert hűséges a Fideszhez, a Kereszténydemokrata Néppárthoz, Hűséges Orbán Viktorhoz, hűséges választóihoz, és hűséges ahhoz a munkához, amire elkötelezte magát. Alázattal végzi a munkáját, szolgálatot teljesít mindennap. "

Az igazság tesz szabaddá címmel jelent meg Firtl Mátyás országgyűlési könyve, amelynek bemutatóját Sopronban a Pannonia Hotel különtermében tartották. Beszédesek a könyv fejezeteinek címei: A hűség embere, Kiütéses győzelem a második menetben, Hazugságok ellen szólva, Csak térkép e táj?, Cum Deo Pro Patria, Felemelt lélekkel…

Egy politikusi pálya elevenedik meg olvasó előtt, egy olyan hiteles politikusé és emberré, aki vallja:
,,A politikusi munkát a szó legnemesebb értelmében szolgálatnak tartom, pedig nem is készültem politikusnak. A közügyek – ha úgy tetszik, a politika – találtak meg engem, nem tudtam, de talán nem is akartam kitérni. Úgy hiszem, jól tettem.
Hiszem és vallom, hogy a keresztény életszemlélet, értékek, erkölcs és felelősség érvényesíthetők a politikában. Mi több: másként nem is tartanám érdemesnek politizálni.”

A képviselő pályáját, politikai és szakmai tevékenységét bemutató kötetet dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő és dr. Rédly Elemér, a Győri Hittudományi Főiskola tanára, pápai prelátus ajánlotta a teltházas rendezvényen megjelenteknek.



Kereszténység és közélet – Hit és közélet

- Szükség van arra, hogy a keresztény emberek tudják, hogy a kereszténységünket nem csak a templomban kell gyakorolni és megélni, hanem a közéletben, a mindennapi életben is. Az utolsó ítéletről szóló Jézus-i példabeszédben a bíró nem azt kérdi, hogy voltál-e templomban, imádkoztál-e, hanem azt mondja: éheztem és ennem adtál, szomjaztam és inni adtál, beteg voltam és meglátogattál... Azaz a keresztény embernek a mindennapi életben kell érvényesítenie a szeretet parancsát. A közéletben is érvényesülnie kell a keresztény erkölcsnek – fejtette ki Rédly Elemér, aki egészen megdöbbentőnek tartja, hogy például vallásos falvakban az MSZP kapott többséget a választáson. ,,Mintha a hit nem lenne köze a közélethez.” – fogalmazott nagy számú hallgatóság előtt dr. Rédly Elemér, aki elsőként fontosnak tartotta azt kifejteni, hogy miért van szükség a Firtl Mátyáséhoz hasonló könyvekre.

A pápai prelátus az ország hitoktatási helyzetét 1949-ig visszamenőleg elemezve szólt arról, hogy az ország mai felnőtt lakosságának alig egy százaléka kapott információt a keresztény tanításról, arról, hogy a kereszténység és közéletiség összefügg.

- Keresztény emberként a közélet kérdéseiben is tájékozódottnak kell lennem, tudnom kell, hogy hogyan kell gondolkodnom és cselekednem. Mert a közélet kérdéseire, a válság megoldására van keresztény alternatíva, amely működőképes, csak kellenek azok az emberek, akik azt megvalósítják.

Firtl Mátyás könyve ezért fontos, mert ennek a példáját adja – mint ahogyan dr. Molnár Ágnes, országgyűlési képviselő fogalmazott: ,,A könyv Firtl Mátyás országgyűlési képviselőséghez vezető életútját hitelesen mutatja be. Beszédesek a könyvbeli címek. Például: A hűség embere.


A hűség embere

- Igen, Firtl Mátyás a hűség embere. Mert hűséges a Fideszhez, a Kereszténydemokrata Néppárthoz, Hűséges Orbán Viktorhoz, hűséges választóihoz, és hűséges ahhoz a munkához, amire elkötelezte magát. Alázattal végzi a munkáját, szolgálatot teljesít mindennap. És ameddig a választók szavazatukkal arra felhatalmaznak, ameddig megtisztelnek azzal a bizalommal, hogy Sopron várost a parlamentben képviselhetjük, mi abban a szövetségben, amelyben vagyunk, mindent elkövetünk, hogy az országot felemelkedéshez juttassuk, azt az országot, amelyet jelenleg a szocialisták szociális, gazdasági, politikai válságba vittek – mondta dr. Molnár Ágnes.

Dr. Molnár Ágnes az ország gazdasági, szociális és politikai válságtüneteit részletezte, azt a tarthatatlan állapotot, amelynek következményeit a soproniak is mindennapjaikban érzik.

Példaértékű együttműködés

Firtl Mátyás képviselői életútját méltatva dr. Molnár Ágnes felidézte azt a nehéz munkát, amit 2004-ben, dr. Szájer József Európai Parlamentbe való választása után kezdtek el Firtl Mátyással közösen, egy nagyon nehéz politikai környezetben megvívott két időközi választással, amelyet Firtl Mátyás fölényesen, 72 százalékkal, nyert meg.

A Fidesz történetéről szólva dr. Molnár Ágnes kitért a szövetség létrejöttének időszakára és szükségességére, hangsúlyozva: a Fidesz-KDNP közötti szövetségkötésnek köszönhetően Firtl Mátyással azt a 2003-ban megkezdett közös munkát folytatják, amelyben a szövetség még teljesebbé válik, még tökéletesebben működhet. A Fidesz szövetségi munkájának az eredménye volt a 2006-os választás is, annak ellenére, hogy a kormányzást nem sikerült megnyerni, de az bizonyossá vált, hogy a jobboldal sikerét csak a Fidesz és a KDNP közötti szövetség megerősítése biztosíthatja. Ennek szellemében folyik az a parlamenti munka is, amelyen belül Firtl Mátyás a KDNP frakciócsoport egyik vezető egyénisége. Sopronban pedig példaértékű az együttműködés, s így Sopronnak erős képviselete van a parlamentben – fejtette ki a Fidesz soproni országgyűlési képviselője.


A demokráciában pártok nélkül nincs közélet

A könyv címéből idézett ,,igazság” kapcsán dr. Rédly Elemér, az igazságnak beállított hazugságokról szólt, idézve a könyv egy interjúrészletét, amelyben Firtl Mátyás kifejti: a politikában sem fogadható el a hazugság.

A politika maga: nem pártpolitika, hanem közélet. A demokráciában pártok nélkül nincs közélet. Az, hogy a keresztény ember a pártpolitikától tartsa távol magát, tulajdonképpen a régi marxista, materialista szöveg.

Ha nem törődöm a templomban a közéleti kérdésekkel, akkor kereszténynek sem vagyok jó, mert nem teljesítem a felebarátokkal szembeni szeretet parancsát.

A pápai prelátus arról is szólt, hogy a közéletben való részvétel, véleménynyilvánítás is kötelező, és szavazni is kötelező. Isten előtti felelősségből kötelező mindkettő. Aki nem megy el szavazni, vét a szeretet parancsa ellen.

,,Van olyan kérdés, amiben muszáj állást foglalni, ha abban hallgatok, a gazemberségnek adok utat. Nagyon szeretik a keresztényeket lebeszélni a közéletbe való beavatkozásról, azzal, hogy a politikusokat hazugnak mondják. Olyan mondja, aki magát is hazugsággal vádolja, mert rajtakapták a hazugságon, és akkor azt mondja, hogy mindenki hazudik. Ez nem igaz. Igenis nem szabad hagyni, hogy elvegyék a kedvünket, mert akkor elérték, amit akartak.

Ne hagyjuk szó nélkül a suttogó ostobaságokat sem, amivel sok embert félrevezetnek a mai napig. ,,Vétkesek közt cinkos, aki néma.”

Ha nem törődöm a templomban a közéleti kérdésekkel, akkor kereszténynek sem vagyok jó, mert nem teljesítem az embertársaimmal szembeni szeretet parancsát fejtette ki Rédly Elemér.

Az igazság szabaddá tesz- az igazság tesz szabaddá

Firtl Mátyás arra emlékeztette hallgatóságát, hogy ki mit ígért a választási kampányokban. Sopronban volt televíziós vita, amelyben a város szocialista képviselőjét megkérdezte: miért nem vallják be, hogy hogyan áll az államháztartás? Miért nem tájékoztatják az embereket. Tette azt akkor, amikor a szocialisták már akkor hazugságban voltak. ,,Azóta is hazugságspirálban vannak. Őszöd óta próbálták a hazugságot megmagyarázni, akkor amikor beismerték, hogy hazugságra építették az egész politikájukat. A kétesen megnyert választáshoz is a hazugság vezetett, mert a választások előtti állapotok is a hazugságra alapozódtak, például elég az Orbán-Gyurcsány vitára visszaemlékezni. A hazugságok azóta is folytatódnak. Példát, sajnos eleget lehetett sorolni…

Ezért – amint azt Firtl Mátyás kifejtette – a Fidesz-KDNP koalíció legfőbb feladata, hogy a következő választást megnyerje.

- Hogy valóban igazságot tudjunk tenni, felelősségre tudjuk vonni azokat, akik az országot a válság állapotába juttatták és el tudjuk számoltatni mindazokat, akik ezt az országot tönkretették – mondta a képviselő.


A feladat: a hazámért, a hitemért áldozatot kell vállalnom

Dr. Rédly Elemér a könyvbemutató zárásaként előretekintésre hívta hallgatóságát, arra figyelmeztetve, hogy amennyiben bekövetkezik egy kormányváltás, akkor is egy nagyon nehéz időszak következik, amelyben az országot a válságból kell kihozni. Ezért a kormányváltást nem elég csak szavazatokkal támogatni, hanem folyamatosan támogatni kell majd az új polgári kormányt.

- Ha a Fidesz-KDNP szövetség jut hatalomra, akkor nem tűrhetjük el a környezetünkben az adócsalást, a járulékcsalást, feketemunkát. Nem több rendőrre lesz szükség, hanem a tisztességes polgároknak kell kikényszeríteniük, hogy tisztességtelen dolgokat ne lehessen tenni az országban. Ez nagyon sok ember apró munkája, de amiben mindenkinek, aki gyökeres változást akar részt kell vennie.

- Aki ebben nem vesz részt, az nem keresztény, de nem is magyar, mert az nemzetáruló – fogalmazott a pápai prelátus, hozzátéve: Mert igenis, a hazámért, a hitemért áldozatot kell vállalnom, azzal, hogy becsületes vagyok a mindennapi életben, minden helyzetben, akkor is, ha nem ellenőriznek. Nehéz feladat, mert erkölcsileg rontották el a népet. Sok és nehéz, verejtékes munkára lesz szükség.

Dr. Molnár Ágnes zárszóként örömtelinek nevezte a könyv megjelenését és a könyvbemutatót, amely alkalmat adott arra, hogy mindazok, akik összejöttek az esemény kapcsán erőt merítsenek; a politikusoknak pedig arra, hogy erőt kapjanak ahhoz a szolgálathoz, amelyhez hátteret és biztonságot a választóik támogatása ad.

Firt Mátyás a kiszélesedő és megerősödő szövetség erejében bízva, kijelentette: mindent megtesznek a parlamentben azért, hogy az ország sorsa jobbra forduljon, hogy felépülhessen a erős, immár határok nélküli magyar nemzet, amire tulajdonképpen politikusként az életüket tették fel mindazok, akik ezért a politikában, a Magyar Országgyűlésben dolgoznak.


Az ország sorsának jobbrafordulása, felemelkedése érdekében végzett szolgálat: ennek a szándéknak, és tetteknek a tanúsága az Igazság tesz szabaddá című könyv.

(Firtl Mátyás: Az igazság tesz szabaddá; kiadó a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési Képviselőcsoportja. Felelős kiadó: Semjén Zsolt frakcióvezető. Nyomdai munka: Multiszolg Bt.)

B. Tóth Éva





2008. április 28., hétfő 13:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület