CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

A változatos Sziget

Idén immáron 16. alkalommal rendezik meg a Sziget fesztivált, amely mára a régió legjelentősebb kulturális fesztiválja lett. Idén az ötnapos fesztivált egy nulladik napi külföldi koncert, és egy mínusz egyedik napi ünnep teszi majd felejthetetlenné.

Néhány napja egy sajtótájékoztató keretében ismertették a Sziget idei főbb programjait. Gerendai Károly a sajtótájékoztató elején két gyakori kérdés megválaszolásával kezdte: kell-e a Sziget, illetve drága-e a Sziget? Elmondta, hogy a Sziget nemzetközi mércével mérve is az európai topfesztiválok között van, s szerte világban viszi jóhírét az országnak és a fővárosnak. Két éve nem kér, és nem kap állami támogatást, viszont 1,5 milliárd Ft hasznot termel az országnak, mindezeken túl jelentős turisztikai és egyéb gazdasági hozadéka is van. S nem utolsó sorban olyan kulturális értékeket, izgalmas programokat hoz el a hazai közönségnek, melyeket csak itt van alkalmuk élvezni. Jelentőség ide, kulturális misszió oda, vannak, kik ellehetetleníteni akarják a Szigetet, mondván kibírhatatlanul hangos, mások - jó magyar szokás szerint - folytonosan fanyalognak, hogy túl drága. Előbbieknek megnyugtatásul, túl azon, hogy két nappal rövidebb lesz idén a fesztivál, olyan új zajvédő-technológiákat vezetnek be idén a szervezők, melyek még hallkabbá teszik az - amúgy a kerületek környezeti zaja által elnyomott - kiszűrődő Sziget "zajt".

Gerendai elmondta, hogy elvégeztettek egy közvélemény kutatást, amelyből kiderült, hogy sokan drágának tartják a Szigetet. "A drágállókkal pedig számoljunk együtt: durva számítással egy teljesárú ottalvós bérlettel bíró látogatónak - miután naponta 200 program van a Szigeten - egy program 37 forint 50 fillérbe kerül. Ez nyilván túlzás, hisz nem lehetünk ott minden programon, de a felmérsekből kiderül, hogy egy napi látogató 9-10órát tölt kint a Szigeten, ezalat átlagban 5-6 programot tekint meg. Ez azt jelenti, hogy a Szigeten egy koncert cca 1400 forintba kerül, ami nemcsak a külföldi, de a magyar zenekarokat tekintve is igencsak olcsó."

Novák Péter a kulturpart.hu portál képviselőjeként az augusztus 11-i Magyar Dal Ünnepe leendő utóéletéről beszélt. Elmondta,hogy keresik napjaink magyar dalait, emiatt zenekarok jelentkezését várják. A zenekarok egy-egy dallal mutatkozhatnak be, ezeket egy szakmai zsűri értékeli és a közönség fog majd szavazni róluk.

Presser Gábor a Magyar Dal Napjának ötletét ismertette. "Volt egy álmom. Az, hogy legyen egy nap, minden évben, amikor sok-sok helyszínen (akár fesztiválokon) és a médiában magyar dalok, csak magyar dalok szólnak." Idén ennek előfutáraként rendezzük meg a Magyar Dal Ünnepét. Augusztus 11-én a Sziget mínusz egyedik napján egy hét órás koncerttel várunk mindenkit. A koncert 23.00-ig fog tartani, utána remélhetőleg egy nagy tábortűz mellett fogunk akusztikus gitárral kísérve énekelni. A koncertre a belépő 2500 Ft-ba kerül (az ottalvós hetijegy érvényes erre is), és olyan fellépők lesznek, mint Szörényi, Edda, Omega, Ákos, Fenyő Miklós, Bródy, Müller Péter Sziámi, Nagy Feró, Dés-Geszti, Tankcsapda és a Kispál és a borz. Az est ceremóniamesterei a tervek szerint Novák Péter, Hajós Róbert, Geszti Péter és Nagy Feró lesznek.

Kardos József, a Sziget programigazgatója elárulta, hogy az idei a 10. Sziget, amelyet az ő neve fémjelez. Idén is különleges programokkal készülnek, és egy kicsit idén is meg fog változni a Sziget térképe. A Jazz színpad és a Hammerworld színpad helyet cserél egymással, így ez utóbbi bekerül a Sziget vérkeringésébe. De mindent megtesznek azért, hogy a Domb környéke megmaradhasson egy csendes résznek, hiszen ettől más a Sziget mint a többi fesztivál – mert itt mindenféle művészet meg tud mutatkozni.

S hogy mi minden lesz idén? Lesznek nagyon jó koncertek, eljön többek közt a R.E.M, Alanis Morisette, Pendulum Live, de itt lesz újra az Apocalyptica és a Die Arzte is. A Sziget Fesztivál immár ötödik éve büszkélkedhet nagy utcaszínházi produkciókkal. Hagyománnyá vált az olyan gigantikus előadások bemutatása, ahol sem a tér, sem az idő nem szabhat korlátokat... Idén az olasz óriás a KITONB kápráztatja el a szigetlátogatókat. A társulat "Harangjáték, az időutazás" című előadása, a föld és az ég között játszódik. A nagy utcaszínházi előadás a látvány művészeti igazgató Angelo Bonello munkájának az eredményeként jött létre. Ebben az újszerű darabban három különböző állványon 80 méteres magasságban a látványos mozgó szerkezetek, a hidraulikus darukkal mozgatott gigantikus repülő díszletek és a táncos akrobaták koreografált mozgása egy 3 dimenziós előadást eredményez, amely 360 fokos szögben körbeveszi a nézőt.

Bacsárdi László



2008. június 09., hétfő 10:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület