CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2023. jĂşnius 9., pĂ©ntek, Félix, Annabella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Mi vagyunk, és mi leszünk a VOLT!

Múlt héten sajtótájékoztató keretében mutatták be a szervezők az idei VOLT fesztivál programját. Július 2-5-ig ismét jelen idő lesz a VOLT.

Idén 16. alkalommal nyitja meg kapuit a VOLT fesztivál, mely az 1993-as kezdetek óta a legkedveltebb vidéki fesztivállá nőtte ki magát. A kutatások szerint, a Sziget után magasan a második legismertebb fesztivál. Nem beszélve arról, hogy Sopron egyik fontos és népszerű szimbólumává is vált az évek során. Dr. Fodor Tamás, a város polgármestere így ír a VOLT programfüzetének beköszöntőjében: "Az ország más régióiban, de már külföldön is egyre többen és többen emlegetik irigykedve ezt a jelentőssé nőtt eseményt, amelyre mi magunk is nagyon büszkék vagyunk."

Nemzetközi sztárok


Már megszokott, hogy a VOLT-ra látogatókat fajsúlyos nemzetközi sztárdömping fogadja. A kaliforniai punk legsikeresebb zenekara, az OFFSPRING például július 5-én ad koncertet a soproni fesztivál nagyszínpadán, s ad élőben is ízelítőt a csapat június végén megjelenő lemezanyagából. Sokáig kérdéses volt, hogy a tavalyi világsiker után 2008-ban ismét színpadra lép-e MANU CHAO és csapata. Ma már biztos, hogy július 4-én, pénteken este egy igazán energikus produkcióra számíthatnak a VOLT Fesztivál vendégei. Sokak örömére minden idők legsikeresebb latin hip-hop csapata, a kaliforniai CYPRESS HILL is eljön a Hűség Városába. Szomorú hír, hogy GORAN BREGOVIC sérülése miatt le kellett mondja júliusi koncertjeit. A balkáni virtus azonban nem marad el: jön a SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR, amely ma a legjelentősebb európai fesztiválok keresett "árucikke". És még mindig világzene: Manu Chao állandó zenésztársa, ROY PACI személye egyértelmű garancia egy igazán lendületes és vidám koncertre. Régóta vár a hazai közönség a DREADZONE dub-reggae-breakbeat-house elemekből építkező, mindent elsöprő élő produkciójára. Már nem kell sokat várni rájuk, hiszen ők is fellépnek a VOLT nyitónapján!
Brit színekben érkezik Sopronba a punk rock nagy generációjának egyik legfontosabb bandája, az EXPLOITED és ugyanezen színpad nemzetközi palettáját gazdagítja majd a svéd CLAWFINGER csapata is, a hazai rockerek színe-java mellett.
A lágyabb dallamok és a VOLT-ra jellemző fesztiválhangulat rajongói számára jó hír, hogy az idei VOLT-on új programmal mutatkozik be a legfinomabb francia csapat, a NOUVELLE VAGUE, és visszatér a garage-műfaj igazán bulis német mestere, FRANK POPP és zenekara is.
Az osztrák zenészpáros, RICHARD DORFMEISTER és RUPERT HUBER választása is a VOLT-ra esett: mindössze néhány európai fesztiválfellépés mellett itt mutatják be a TOSCA élő változatát, melyet Dorfmeister DJ-szettje követ. Valódi csemege a műfaj kedvelői számára a RODNEY HUNTER & LIVE BAND koncertje, melynek keretében a nemrég megjelent új albumot mutatják be az osztrák zenészek.
A nyolcvanas évek hangzásával kokettáló electro-trash műfaj, és persze napjaink tánczenéjének egyik legizgalmasabb és legdivatosabb figurája, a kanadai szupersztár, TIGA is bemutatkozik a soproni közönségnek.
A drum and bass híveit minden éjszaka több nagyágyú örvendezteti majd meg. Roni Size pár éve már emlékezetes szettet celebrált a VOLT-osoknak, idén azonban egy igazi élő, nagyzenekaros produkcióval érkezik a RONI SIZE REPRAZENT, ahogy HIGH CONTRAST, valamint MARKY és STAMINA MC produkciói révén ugyancsak zúzós estékre számíthatunk. Igazán eklektikus műfajkavalkád jellemzi LAYO & BUSHWACKA! munkásságát, teltházas táncparkettre számíthatunk a páros soproni fellépése idején is. SENOR COCONUT és zenekara a VOLT-os koncert idejére sztárvendégként meghívta maguk mellé LOUIE AUSTEN-t, akivel nemrég közös kislemezt jelentettek meg, és akit tavaly a jelek szerint sikeresen tapsolt vissza a soproni közönség. Azok pedig, akik szeretik a profi zenebohócokat, mindenképp keressék SIRQUS ALFON feldolgozásokat bemutató performance-át.

Exkluzív hazai


Természetesen azok sem fognak csalódni, akik hazai produkciókra kíváncsiak: ők közel 200 Dj és zenekar közül válogathatnak. A legjelentősebb "fesztiválkedvencek" mellett két kuriozummal is kedveskedik vendégeinek a VOLT.
Tizennyolc éve nem láthattuk színpadon, idén azonban két koncerttel is megörvendezteti rajongóit az Ultra Rock Hírügynökség, azaz az URH. Július 5-én a VOLT fesztivál, augusztusban a Sziget Nagyszínpadán hallhatjuk újra az 1980-ban alakult, mindössze fél évig létezett zenekart, mely azonban alapjaiban határozta meg a nyolcvanas években kibontakozó magyar underground szcéna irányvonalát. "Az URH zenéjénél semmi jobbat nem hallottam közép-európai kirándulásom alkalmával"- írta a New Musical Express tudósítója, Chris Bohn 1981. január 17-én. "Vad, felajzó zenét csinálnak, aminek hajtóereje a csodálatos, dühös gitárfutamok által csak alig-alig kordában tartott ritmus. … Életerős zenéjük ugyanúgy hazavágja a hivatalosan támogatott együttesek esetlen rockját, ahogy a punk teremtett tiszta levegőt nálunk pár évvel ezelőtt." A VOLT-on és a Szigeten tehát újra hallhatjuk az emblematikusnak számító dalokat, az Ismeretlen katonát, a Pokoli aranykort, vagy a Van-e élet a Földön című klasszikusokat és persze a többieket.
Az idei VOLT fesztiválon - az URH mellett - egy másik underground alapzenekart is hallhatunk. A "magyarországi dark wave első számú együttese" írja róla a Magyarock története 2. című hiánypótló mű. A zenekar pedig nem más, mint a 1986-ban alakult F.O. System. A csapat 1991-ben adta búcsúkoncertjét, 2006. február 4-én a Pecsában elevenítette fel a régi számokat, majd ugyanebben az évben - a Cult előtt - a VOLT fesztiválon lépett fel, ahol idén, július 2-án ismét exkluzív koncertet ad a zenekar.

Új helyszínek és újabb fejlesztések


Újabb programhelyszínekkel bővül a VOLT kínálata, míg egyes korábbi színpadok más helyre kerülnek, átalakulnak.
Az MR2 Petőfi Rádió és a Coke közös helyszíne rendkívül változatos programot kínál négy napon át. 11 órakor minden nap reggeli torna nyitja a színpadot, majd Dj-k és zenekarok váltják egymást. Szakmabeliek és a szervezők szerint ez a helyszín nyújtja a legfrissebb kínálatot a VOLT-on. A hazai csapatok közül itt találkozhatunk a Petőfi Rádiónak is köszönhetően országosan befutott "új" csapatok zömével. Fellép a Brains, a Copy Con, a Kaukázus, a Barabás Lőrinc Eklektric, a Vad Fruttik és Péterfy Bori zenekarával. Szintén itt mutatja be új zenekarát az Anima Sound System énekeseként ismertté vált Németh Juci.
A nemzetközi kínálatból a francia szupersztár, a Nouvelle Vague a pénteki nap vendége lesz, míg a Samsung Arénában koncertező Frank Popp szombat éjszaka Dj-ként is bemutatkozik itt.
A VOLT egyik legnépszerűbb, közel 5000 fő befogadására alkalmas arénája új helyszínre költözik. Az MTV Headbengers Ball Aréna az idei évtől a Nagyszínpadtól távolabb várja a rajongókat, így a két helyszín hangereje nem zavarja egymást. Szükségesnek tűnt a helyváltoztatás, hiszen a legnépszerűbb hazai csapatok (Edda, F.O. System, Beatrice, Moby Dick, Belga, Ossian, Pokolgép, stb.) mellett két nemzetközi rock- és punklegenda is tiszteletét teszi ezen a helyen: a brit Expolited és a svéd-norvég Clawfinger.
Látványos átalakuláson megy át a "mindig teltházas" Samsung Mobile Arena is. A korábbinál nagyobb sátorban klubhangulat várja a vendégeket: hangulatos és kényelmes bútorokkal, esztétikus dekorációs elemekkel.
A VOLT egyik új szponzora, a T-Mobile nyugalmas "oázist" kínál a fesztivál vendégeinek. A T-Mobile Lounge területén naponta déltől hajnalig ambient és jazz Dj-k váltják egymást, míg a résztvevők kényelmes kanapékon, fotelekben pihenhetik ki a fesztivál fáradalmait.

Médiafesztivál a VOLT-on


A VOLT Fesztivál szervezői és a Magyar Televízió megállapodást kötött. Ennek értelmében a VOLT-ról, mint kiemelt jelentőségű kulturális eseményről az idei évben is három napon át esténként az m1-en közöl összefoglalókat a Kultúrház. A budapesti rádiócafé 98.6 és a soproni Corvinus Rádió (FM 104.6) most is "félországos rádióként" kapcsolódik össze. A július 2-án reggel induló adást négy napon át Sopron 100 és Budapest 80 km-es körzetében foghatják a VOLT-ra indulók, vagy az otthonmaradók. A két rádió közös látványstúdiója a VOLT fesztivál központjában épül fel. Idén először ugyancsak a helyszínről, a Poncichter negyedből közvetíti adását a soproni NAP Rádió, amely a helyszínen beszélgetésekkel és zenével várja a vendégeket. A VOLT kiemelt médiapartnereként naponta teljes oldalas melléklettel jelentkezik a megyei napilap, a Kisalföld.
Saját színpaddal lesz jelen a VOLT-on a Music Television, amely több napon át közöl összefoglalókat az eseményről, és ugyancsak a helyszínről tudósít Ausztria legnépszerűbb rádióadója, az FM4 is.
A VOLT Fesztiválra Magyarországról és külföldről kétszáznál is több újságíró, közöttük 16 televízió és több tucat rádió képviselője jelezte részvételi szándékát.2008. június 23., hétfő 15:06


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület