CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Felújított műemlék könyvtár egyetemünkön

Prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora átadta a Központi Könyvtár és Levéltár részét képező, felújított műemlék könyvtárt június 17-én, kedden. Az átadás apropója az erdészeti felsőoktatás alapításának 200 éves évfordulója, amelyet idén ünnepel az Erdőmérnöki Kar.

A soproni műemlék könyvtár ma mintegy 10 ezer kötetből áll. Ebből a felújított terem új polcaira, 3.200 kötet került (a gyűjtemény kétharmadát a könyvtár raktárában őrzik), az eredeti selmecbányai tizenkét osztályos csoportosítás szerinti elrendezésben. A könyveket a könyvtár munkatársai ennek megfelelően, és az 1862-es selmeci leltárnapló alapján rekonstruálták és helyezték el.

Az állományt a miskolci és a soproni jogutód intézmények szakterületeik szerint osztották meg egymás között az 1949-es szétválás után.

A könyveket és folyóiratokat az intézmény alapításától (1735) kezdve gyűjtötték, hogy szakirodalmi hátteret teremtsenek az oktatáshoz, kutatáshoz.

Selmecbánya a 18-19. században Európa egyik legjelentősebb tudományos központja és a bányászati-kohászati, geodéziai-kartográfiai, kémiai, geológiai és erdészeti oktatás bölcsője volt. Könyvtárának - amely hazánk első szakkönyvtára is - létrejöttét és fejlődését olyan híres tudósok befolyásolták, mint Delius, Feistmantel, Jacquin, Scopoli és Wilckens. A gyűjtemény világhírű tudósok munkáit tartalmazza (Plinius, Galilei, Boyle, Ampere, Faraday, Gay-Lussac, Newton, Berzelius, Lavoisier, vagy Darwin).

A soproni műemlék könyvtár őrzi a teljesség igényével gyűjtött, az egyetemen oktatott ősi szakterületek szakirodalmait, olyan jeles szakírók tollából, mint Hanns Carl von Carlowitz, Henri Louis Duhamel du Monceau és még sokan mások. Értékét nemcsak felbecsülhetetlen kultúrtörténeti és antik értéke, védetté nyilvánítása adja, de összetételénél fogva tudományos szempontból is egyedülálló.

Forrás: www.edupress.hu



2008. június 23., hétfő 15:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület