CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. jĂşlius 27., szombat, Olga, Liliana, Ajtony napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Balatoni ízelítő

Két hét múlva kezdődik a Balaton Sound fesztivál. A fesztivál fellépői közül bemutatunk hármat.

Ricardo Tobar
A 23 éves chilei srác néhány éve még szülővárosában, egy étteremben futkározott a tányérokkal. Első megjelenését James Holden remek ráérzésének köszönheti és azóta is hűen kitart a Border Community csapatánál. A bravúros live-actjeiről híres producer zenei világára legalább annyira hatással volt a minimal, mint a goa trance vagy az elektro-punk, a mottó egyszerű, de annál hatásosabb: energia és vidámság mindenek felett. Első zenei tákolmányait 16 évesen fabrikálta olcsó számítógépén, de azóta is a megfizethető, de kreatív kütyük híve, bár szerencsére az emészthetetlen trance-ektől azóta sikerült jó fényévnyi távolságra jutnia. A barcelonai Sonar fesztivál után mi is frissiben tesztelhetjük, hogyan bűvöli komputerét a balatoni éjszakában!

James Holden
Az elektronikus zene különc figurája sohasem önteltségéről volt híres, többnyire loboncos hajjal, szakadt rockpólóban áll a pult mögé, hogy bizonyítsa, számára a zene határtalan, kortól és stílushatároktól mentes játékszer. Első megjelenésekor 19 évesen az oxfordi egyetem padjait koptatta és sokkal inkább egy matek professzori állásról ábrándozott, mint a londoni klubélet vad világáról. A Horizons sikere- amit olcsó házi PC-jén fabrikált - azonban egycsapásra mindent megváltoztatott. Néhány évvel később a trance atyaúristen Tiesto már az év legjobb trackjeként dicsőítette Nothing című felvételét, megalapította Border Community nevű kiadóját és Sashával közösen készített albumot. Beskatulyázhatatlan zenéit ugyan a brit közönség eleinte nehezen emésztette meg, a progresszív house és a dallamos trance közt barangoló darabjai a német klubbereknél annál nagyobb sikert arattak. Tehetsége azóta a legnagyobbak közé emelte, nincs olyan pontja a világnak, ahol ne pörgette volna a korongokat. Ugyan az idei évet új albumának készítésével tölti így komolyan szelektál a fellépések közt, a Balaton Sound hangulatára ő is pont annyira kíváncsi, mint mi az ő, igencsak eklektikusnak ígérkező szettjére.

Goldfrapp
Ha valakire, akkor az egy fiú-egy lány brit Goldfrappra valóban igaz, hogy az igazán izgalmas és valóban kreatív, a pop Szent Grálját kereső művészek nem ragadnak le egy stílusnál, állandóan keresnek, kutatnak és újabb és újabb megközelítésekkel, és hangzásokkal kísérleteznek. Alison Goldfrapp és Will Gregory duóját 2000-es indulásakor éteri, légies, filmzenés hangulatokkal operáló formációnak ismerhettük meg, hogy aztán a 2003-as Black Cherry hallatán magunk is meglepődjünk Goldfrappék "fekete cseresznyéjétől"; pimasz és frivol portéka, tánczene, glammel és szintipoppal, melyről akár Marlene Dietrich vagy a T. Rex is eszünkbe juthat. A két évvel később, 2005-ben megjelent Supernature pedig a még csillogósabb, még szexisebb folytatás, még ravaszabb és kidolgozottabb folytatás – a duó legsikeresebb albuma, rajta a zenekar eddigi legnagyobb kislemezslágere, az Ooh La La. A Goldfrapp azonban nem arról híres, hogy a bevált recepthez ragaszkodik és a járt utat nem cseréli újabb járatlanra. Nem is meglepő tehát, hogy az idén boltokba került új Goldfrapp-album, a Seventh Tree nem hasonlít egyik eddig megismert Goldfrapp-inkarnációhoz sem: nem filmzenés és nem is glamúros, hanem finom, lassú, érzékeny, akusztika- és folk-orientált, mindezt persze a szokásos perfekt és kúl Goldfrapp-kiszerelésben. Ami viszont minket illet: nekünk idén nyáron különösen jó lesz - a Balaton-parton mindezt egyben kapjuk, egy, a Goldfrapp összes színét és illatát átívelő, életmű-keresztmetszetet nyújtó koncert formájában.



2008. június 27., péntek 11:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület