CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Angliában tanulnának a középiskolások

Nem az emelt szintű érettségi kötelezővé tétele elől menekülnének hazánkból, hanem meglévő nyelvtudásukat gyakorolnák külföldön a középiskolás diákok, hogy megfelelő tapasztalattal kezdhessék meg felsőfokú tanulmányaikat vagy munkahelyi gyakorlatukat.

Jó hír, hogy a nyelvtudás hiánya a legtöbbeknél ennek már nem lehet akadálya, hiszen 57 százalékuk középszinten beszéli az angol nyelvet, németül a középiskolások több mint fele tanul, sokan a franciával is próbálkoznak – ezt mutatja a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) középiskolai kutatása.

A pár hónapos külföldi tanulás a középiskolások 57 százalékát vonzza, még a rövidtávú munka háromnegyedüket foglalkoztatja. Mindkét esetben a gazdasági vagy jogi és igazgatási pályára készülők a legaktívabbak, a nemzetvédelmi és katonai vonal felé kacsingató tanulók inkább itthon maradnának. A célállomás tekintetében három EU-s ország vezeti a népszerűségi listát: Angliában tanulna a diákok 43 százaléka, Németország 14 százalékkal a második helyen áll, Ausztriában pedig 8 százalékuk végezné tanulmányait vagy dolgozna.

Az Európai Unión belüli továbbtanulási lehetőségekről a középiskolások 25 százaléka nem rendelkezik információkkal, 64 százaléka már hallott, 11 százalékhoz eljutott a teljes körű tájékoztatás. Ha valaki nincsen tisztában az elérhető pályázatokkal, érdemes felkeresnie lány ismerőseit, illetve a jogi és a katonai irányultságú barátait, hiszen az eredmények alapján, átlagon felüli az informáltságuk a témában. A szükséges nyelvi kompetencia megszerzésére is megvan az esély, hiszen a kutatás adatai is mutatják, hogy angol, német, francia és a kicsit ritkábban választott olasz és spanyol nyelvekből is terveznek vizsgát a diákok.

FISZ Hírügynökség



2008. július 07., hétfő 13:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület