CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Hűsölés a balatoni tengerparton
Balaton Sound
2008. július 12.

A VOLT fesztivál napsütéses napjait a Balaton partján pihenjük ki ezen a hétvégén, méghozzá nem is akárhol, hanem a Balaton Sound fesztiválon. A helyszínről jelentkezünk.

Meglepődtem, amikor Vető Vikitől, a Balaton Sound sajtófőnökétől a hét közepén kaptam egy azonnali közlésre szánt sajtóközleményt, hogy elfogytak az elővételben kapható jegyek a hétvégi fesztiválra. Egyáltalán nem szokványos ez egy olyan fesztiválnál, amelyet még csak másodszor rendeznek meg. Így kíváncsian vártam, milyen is lesz a balatoni zene.

Sopronból a leggyorsabb út Zamárdiba tömegközlekedéssel Budapesten át vezet. Bár van egy Intercity vonat, amely a Balaton felé megy, de a közel öt órás út során nem érinti Zamárdit. Egyszerűbb Sopron - Budapest - Zamárdi távot bevonatozni. Különös egy országban élünk. A vonaton egyébként zsúfolt, mindenki utazik le a Balatonra. A többségnek azonban nem Zamárdi, hanem Siófok a célpontja. A szemben ülő idős hölgy megdicsér, hogy milyen szépen gépelek a laptopon.

A tavalyi Soundon nem voltam, így a második lesz számomra az első. Zamárdiban viszont már igen, és miközben leparkoltam az autóval [igen, közben lett egy kocsi] a füves területen kialakított parkolóba, óhatatlanul a két évvel ezelőtti EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) jutott az eszembe. Amely ugyanezen a szabadstrandon, ugyanebben az elrendezésben volt. Belépve a fesztivál területére csak erősödik ez az érzés. Bal oldalra vannak a színpadok, jobb oldalra pedig a kempingrész. Utóbbiba belépve szembetaláljuk magunkat a VOLT-on is üzemelő büfével - még a nevüket sem változtatják meg. Ez a kettős jelenlét egyébként többekre jellemző, a legtöbb büféskocsin még rajta van a VOLT-os pass is, a biztonsági emberek egy részén is ott virít még a múlt heti fekete karszalag. Hiába, ez a két hét nagyüzeme a Sziget dolgozói számára.

Az anyag alapú karszalag már elfogyott, így egy műanyag csuklópántot kapunk a fotósommal. Ez még nem lenne baj, de a karszalag belsejébe belenyomták fekete festékkel egy weboldal címét. A fekete festék pedig a balatoni víz (és a zuhany + kézmosás) hatására elkezd oldódni, és a csuklóm környékét feketévé változtatja.

De vissza a VOLT-os boltra. Pont ugyanott áll, ahol a két évvel ezelőtti büféskocsinak kellett (volna) állnia már az EFOTT első napjától. Ez az akkori sajtófőnök emlékezetes mondata miatt ragadt meg bennem: „Oh, ha csak ez a legnagyobb probléma, hogy nincs meg a kisbolt, akkor most elmegyünk együtt, megkeressük, és ha nincs meg, akkor felépítjük”. Itt a Soundon megvan a kisbolt. Kicsivel később megtaláljuk a két évvel ezelőtti sátorhelyünket is – még mindig jó helynek tűnik, mert most is tele van sátrakkal. Ezekben azonban nagyon kevesen vannak, a többség kinn hűsöl a parton, vagy a vízben. A strandnál nyitva van az északi kapu, így nem csak a fesztiválhoz tartozó strandon lehet pancsolni, hanem a szabadstrand teljes hosszán. "Nagyon király benn minden" - összegzi tapasztalatait egy, csütörtök óta itt lévő fesztiválozó.

A fesztiválterületen délután kettőkor nincs sok semmi. A sör ára tényleg 550 Ft (a dobozos söré, a csapolt korsó, amely 4 dl-es, csak 400 Ft-ba kerül.). Az esti bulikra készülnek a színpadok, addig itt csend lesz, a főszerep a Balatoné, és a tihanyi látképé. Az állítólag magas UV-sugárzás nem nagyon érdekli a lassan csokibarnára sülő fiatalokat - akinek nem jut hely az árnyékban, az a napos oldalon fekszik. Lehetne venni lángost, de Melcsi nem engedi, mert nemrég ebédeltünk. A Jim Beam is kiesik még, mert vezetnem kell még ma. Így marad a csendes nézelődés és a pihenés.

Az este két legnagyobb fellépője a Gentleman és a The B52's lesz. Szerintem.

Bacsárdi László
Fotó: Jambrich Melinda



2008. jĂşlius 12., szombat 16:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület