CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Egymást gazdagítva

A magyarországi német nemzetiség hagyományainak, nyelvének, kultúrájának megismerésére nyújt kitűnő lehetőséget a Sopron és Környéke Német Kultúrklub Egyesület által szervezett Német Kultúra Hete rendezvénysorozat, mely különleges színfoltja a soproni rendezvényeknek, immár 1996-óta.

Az éneklés közösséggé kovácsol, felemeli a lelket, ugyanakkor az értékeket is felmutatja, őrzi és továbbadja.
Ezért is küldetés az a tevékenység, amelyet megalakulása óta a sopron és Környéke Kultúrklub végez: hogy felkutatja, újjáéleszti, ápolja a hagyományokat, közkinccsé teszi mindazt a kultúrát, amely egyformán gazdagít minden sopronit, környékbelit.

És természetesen a muzsika, az énekszó lelket vidámító erejével tölti meg a Német Kultúra Hetének napjait, pillanatait, amelynek tanúi lehettünk a megnyitón, amelyen a Sopron nevében dr. Fodor Tamás polgármester köszöntötte a Fő téren egybegyűlteket.














Egyszerre csendült fel a dal többszáz torokból, hogy aztán a gazdag, színes és tartalmas program a nap során sokaknak újból felejthetetlen élményt adjon: az összetartozás, a közösség, a kultúra, a hagyományok sokszínűségének és gazdagságának élményét, amely összeköt, és, ami még fontosabb: amely megtart.

Magyarok, németek, horvátok mindig megértették egymást, együtt építették a várost, és együtt alakították annak kultúráját, a nehéz időszakok ellenére is - mondta Firtl Mátyás a Német Kultúra Hete ünnepének második napján.

A Sopron és Környéke Német Kultúrklub Egyesület által szervezett Német Kultúra Hete rendezvénysorozat sokkal több a térség német hagyományainak, értékeinek kulturális bemutatójánál, több, mint egy jó hangulatú baráti találkozó: az összetartozás, az egymást gazdagító integráló erő, az egymás érteiből való gezdagodás ünnepe, különleges és egyben értékes színfoltja a soproniságnak.

Az idei rendezvénysorozat második napján a találkozón résztvevő kórusok bemutatkozását követően, ugyan az eleredő eső a Fő térről a Nyugat-magyarországi Egyetem Erzsébet utcai aulájába helyeztette át a rendezvény helyszínét, de a jó hangulatot és a résztvevők számát sem befolyásolta ez. Nyugat-Magyarország több településéről érkeztek résztvevők, akik – mint elmondták – számon tartják és várják ezt az ünnepet.

A harmonikakoncertet követően Robert Payer és az Original Burgenland Kapelle (Németország) lépett fel a teltházas közönség előtt, akiknek ezúttal lehetőségük nyílt az adakozásra is, hiszen a helyi Német Kultúrklub az 1946-os kitelepítési emlékműre gyűjtött adományokat.



Az adományozók sorában Firtl Mátyás országgyűlési képviselő élenjárt, amikor ünnepi köszöntőjében nem csak felkérte erre a közönséget, de ő maga is fontosnak tartotta a nemes célt támogatni.


A helyi nevek hangzása beszédes – fejtette ki Firtl Mátyás köszöntőjében. Magyarok, németek, horvátok együtt építették a várost, és együtt alakították annak kultúráját, a nehéz időszakok ellenére is – mondta a megjelenteknek.



Külön kiemelte azt a munkát és áldozatvállalást, amellyel Sopron és Környéke Német Kultúrklub a hagyományápolást, a kultúrateremtést és –örökítést folytatja, ezzel az egész közösséget gazdagítva, ott, ahol különböző anyanyelvet beszélők – németek, horvátok, magyarok – mindig megértették egymást.










2008. július 21., hétfő 01:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület