CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Rátz Tanár Úr Életműdíj − nyolcadszor

A középiskolák, tanári és szülői munkaközösségek, volt tanítványok szeptember 15-ig tehetik meg jelöléseiket.

Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma idén nyolcadik alkalommal írta ki Rátz Tanár Úr Életműdíj pályázatát.

A díjjal minden évben két-két fizika-, matematika-, kémia- és biológiatanárt jutalmaznak, akik pályájuk során különösen sokat tettek a hazai reáloktatásért és a reálértelmiség következő generációiért.

A személyenként 1 millió forintos díjjal az alapítvány kuratóriuma az elmúlt hét év alatt 49 pedagógus munkáját jutalmazta. A középiskolák, szülői munkaközösségek, volt és jelenlegi tanítványok idén szeptember 15-ig tehetik meg jelöléseiket a http://www.ratztanarurdij.hu címen letölthető felterjesztési adatlapon.

Az eddigi évek folyamán több, soproni pedagógus tevékenységét is jutalmazták Rátz Tanár Úr díjjal, akik között 2007-ben Légrádi Imre, 2006-ban Dr. Lang Jánosné (Steiner Zsuzsanna), 2002-ben Nagy Márton fizikatanár is megkapta a rangos szakmai kitüntetést.


Ki volt Rátz Tanár Úr?

A díj névadója, Rátz László (1863-1930) a Budapesti (Fasori) Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt. Nevéhez számtalan tehetség műszaki és tudományos pályára állítása fűződik, éveken át a Középiskolai Matematikai Lapok szerkesztője volt, és jelentős részben neki köszönhető a matematika tanítás hazai reformja.

A tehetségek felismerője és gondozója

Különleges, ritka emberi tulajdonsággal rendelkeznek azok a tanárok, akik bánni tudnak a náluk tehetségesebb tanítványaikkal. A nagyobb élettapasztalat és ismeretanyag birtokában szívesen segítik őket.


Rátz László is ilyen tanár volt, aki nagy tudása és kifinomult érzéke alapján felismerte a tehetségeket, és úgy bánt velük, mintha kollegái, munkatársai lettek volna. Elhívta őket szombat délutáni kávéházi beszélgetésre, ahol a gimnáziumi tanárokon kívül egyetemi kollégák is jelen voltak. Ez sokat jelentett akkoriban, mert a tanárokat nemcsak a diákok hanem az egész társadalom tisztelte.

cyberpress



2008. július 25., péntek 08:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület