CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A kutatófúrás befejeződött

Sajtótájékoztató keretében jelentette be Hegedűs László, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója, hogy a Nagycenk melletti kutatófúrás során a kivitelező Aquaplus Kft. szakemberei 1893 méteres mélységig értek el, de megfelelő mennyiségű és minőségű vizet onnan kitermelni nem tudtak, ezért a lényegi munkát befejezték.

A munkálatok egyik irányítója, Soóky Barna geológus, tervezői művezető elmondta, hogy a kutatófúrást nagyon gondos és mélyreható geofizikai, földtani és hévízfeltárási vizsgálatok előzték meg, ennek tükrében komoly esély volt arra, hogy az adott helyen termálvíz található. A közelben volt már egy 1500 méteren abbahagyott kutatófúrás, ami a híresztelésekkel ellentétben éppen azt sugallta, hogy az alaphegységet elérve, durván 1900 méter mélységben, a vízzáró réteg fölött megfelelő mennyiségű és minőségű hévizet találhatunk. A fúrás során a geofizikai mérések és a kőzetanyag alapján minden jel arra mutatott, hogy akár 1000 liter/perc mennyiségű vízhozammal is számolhatunk. Sajnos alul a vízadó réteg nem indult meg, lényegében nem jött víz, így ki kell mondanunk, hogy a kút hévíztermelés szempontjából jelenleg meddő.

A termálkút fúrása kutatófúrás volt annak érdekében, hogy egyértelműen kiderülhessen Sopron környékén hasznosítható termálvíz áll e rendelkezésünkre – mondotta az eredmény ismeretében dr. Fodor Tamás polgármester. A helyzet tisztázódott, számunkra sajnos ez nem kedvező, de a kutatásokban a negatív eredmény is eredmény. Egy biztos: a kutat nem fogjuk eltömedékelni, hisz nem tudhatjuk, hogy a jövőt illetően milyen hasznosítási lehetőségek merülhetnek még fel.


Pluzsik Tamás



2008. július 25., péntek 18:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület