CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Rózsaszín busszal a Sziget körül
Sziget Fesztivál 2008
2008. augusztus 13-18.

Vasárnap a szervezők rózsaszín busszal vitték körbe a sajtó munkatársait az épülő Szigeten. Ma délután kezddik a mínusz egyedik nap, a Magyar Dal napja koncert.

6000 ember 15 nap alatt építi fel a 76 hektáron elterülő Szigetet. A felépülő sátrak összterülete mintegy 32000 m2, legnagyobb a Party Aréna és a Converse-Wan2 2700 m2-es nagysátra, melyeknek tartozékait 12 kamion szállított a helyszínre. A Sziget főbb útvonalaira 11 kamionnyi műanyag burkolatot fektetnek le, míg a sátrakban 24000 m2 fa burkolattal borítják a talajt. A szervezők 17475 m2 műanyag talajfedéssel gondoskodnak a Szigeten a jó közlekedés és a talaj megóvása érdekében. 180 kamion szállított ki konténereket a rendezvényre, ezek közül 140 db vizes és kazánkonténer, 210 iroda, raktár, öltöző, tároló és egyéb. 20 kamionban kerítés és kordon érkezett, 4 kamion kábelt és kapcsolószekrényt hozott a Hajógyári szigetre.

Az Ausztriából behozott folyóvizes konténer-wc-kből 5 centrumot alakítanak ki, ahol minden egyes centrumban 45 kivilágított wc lesz, állandó takarító személyzettel, folyamatos takarítással. A mobil WC-kel és a korábban is használt konténer WC-kel valamint az épületekben lévő illemhelyiségekkel együtt idén összesen több mint 1500 ülőke áll a látogatók rendelkezésére. Fejlesztették a közvilágítást is: 3 kilométernyi állandó közvilágítást építettek ki, és csak a fesztivál idejére további több kilométeres szakaszon bővítik a világítást.

Hanglimiter tartja kordában a hangnyomást

7 napon át 100 ember és 4 targonca építi a - több mint 4100 négyzetméternyi – színpadokat, melyekhez az anyagot 22 kamion szállította a Szigetre. Közülük a legnagyobb, a 900 m2 –es 16 m magas, 20 tonna teherbírású Nagyszínpad, melynek súlya több mint 90 tonna. A Nagyszínpadon 5 tonnányi világítás biztosítja a koncertek látványosságát, 450.000 wattnyi teljesítménnyel, 96, nagy teljesítményű intelligens lámpával. A Nagyszínpadon idén is a legmodernebb technikáknak megfelelő digitális hangkeverő pultokat állítanak be a rendszerbe: 300 kw, Meyer Sound hangtechnika, Line Array hangrendszer. További nagyobb színpadokon Meyer Sound hangtechnika biztosítja a kiváló hangzást. Újdonság a nagyszínpad előtti delay torony is, mely egy speciális emelőszerkezet, ami egyrészt oly „karcsú”, hogy kevésbé takar ki a színpadból és ezen lesz még 6 nagy teljesítményű fejgép is.

A hangszigetelő sátrakban éjszaka is működő programhelyszínek hangszint-beállításához természetesen idén is lesz hangpróba, a kerület illetékeseinek részvételével. A rendezvény alatt a szervezők végig hangméréseket végeztetnek a Duna mindkét oldalán. Technikai újításokat is bevezetnek az idén. A korábbi hangszigetelési technikák megtartása mellett az esetleges zajterhelést két technikai újítással igyekeznek tovább csökkenteni. Egyrészt a szervezők beszereztek olyan zajlimitáló technikai eszközöket, melyek a hangberendezésekre kötve, emberi közreműködés nélkül, automatikusan lehalkítják a hangot, ha valaki megpróbálná túllépni a megengedett tartományba beállított hangerőt. Ezeket minden jelentős, éjszaka is működő programhelyszínen alkalmazzák. A különböző sátrakban elhelyezett berendezések hálózatra vannak kötve, ezek működését egy szakértő csapat folyamatosan tudja ellenőrizni és az esetleges változtatásokat (mondjuk a változó légköri viszonyok miatti szükséges módosítást) percek alatt eszközölni tudják.

Az új berendezésekkel kiváltott, az eddig a színpadok hangját felügyelő személyzetet átcsoportosítják - az elmúlt években egyre több gondot okozó - vendéglátóhelyek zajkibocsátásának ellenőrzésére. Új, Olaszországból beszerzett zajszigetelő falakat is alkalmaznak, melyek a korábbinál lényegesen nagyobb hatásfokkal képesek a zajokat tompítani.



2008. augusztus 11., hétfő 09:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület