CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Teréz anya csapta
Sziget Fesztivál 2008
2008. augusztus 17.

A Sziget utolsó napján rendhagyó szemszögből követhetünk végig egy rendhagyó programot. Furcsa mondatok, csöpögő hagyma, erdélyi lakodalom - s elmúlik az utolsó nap is.

Lánchíd, végállomás - mondja a villamos vezetője. Többen csodálkozva nézünk, hiszen köztudott, hogy a Batthyányi térig jár ez a jármű. Lassan leesik, miért lehettek narancssárga cetlik minden BKV-megállóban. Gyalog indulok tovább a HÉV-végállomásig, így megnézhetem a Lánchídon zajló kézműves vásárt, valamint az augusztus 20-i Red Bull AirRace budapesti futamának építési munkálatait.

Tájékoztatom az utasokat, hogy a hátsó kocsik is közlekednek - ezt már a HÉV-vezetőtől hallhatjuk, amikor az árpád hídi megállónál mindenki az első kocsiba akar beszállni. Hiába no, a rutinosabbak tudják, hogy ebbe a kocsiba érdemes felszállni, mert akkor a következő megállónál - Filatorigát - hamarabb be lehet jutni a Szigetre.

Pálinka, mi? - kérdezi a biztonsági őr, miközben lecsavarja az ásványvizes üvegem kupakját és beleszagol. Hogyhogy nem az? - kérdezi, de nem állok neki fejtegetni a Sziget napjainak sorszáma és az alkoholfogyasztási szokások közötti összefüggés fordított arányát.

Veszel nekem egy sört? Azaz kettőt? - lép oda hozzám egy 16 év körüli fiatal, miután a pultos közölte, hogy 18 év alattiaknak nem ad el alkoholt. Segítek Jasnak keresztrejtvényt fejteni a Buli Minden Este pultjánál. Az egyik asztal alatt egy srác fekszik, a kezét kicsit felemelve tartva. Fáradt volt nagyon, mondják a pultos lányok. Kisfröccs helyett iszok egy Radlert, majd elindulok tovább a Nagyszínpad felé.

Amikor beértem, akkor tudtam meg, hogy elmarad az ausztrál órával korábban kezd. Pedig a mai nap három dolog miatt jöttem ki, ebből az egyik a Pendulum Live koncert, helyette nem lesz semmi, de az utána jövő angol Babyshambles fél órával hamarabb kezd. Mondjuk csak ősz óta ismerem őket, amióta a BME-n egy kis csapat feldolgozta a Tarantula című számukat, Teréz anyja csapjad címmel. A Youtube segítségével itt nézhető meg a feldolgozás.

Pendulum híján két dolog marad a listámon, Csík zenekar és hot-dog. Kezdem a fájdalommentes töméssel a hot-dog klinikán. Az Index írta két vagy három évvel ezelőtt, hogy a legjobb étel ár/érték arányban a szigetes tömött hot-dog. Akkor is, és most is egyetértek velük. Akkora adag ételt kapok a kezembe, hogy lefényképezni se bírom. Mindenesetre elindulok vele a Világzenei színpad felé, utam a Civil Szigeten visz át. A Vám- és Pénzügyőrség sátra előtt harapok bele először az ételbe, és épp csak eljutok a virslihez, amikor egy hatalmas méretű "vagyonosodási vizsgálat" tábla invitál az APEH-sátor felé. Elmosolyodok egy másik táblán, a Közös Pont ökumenikus sátor előtt: "A Pendulum-koncert elmarad, gyere helyette református istentiszteletre délután négykor". Uborkával a fogaim között nyugtázom, hogy a rabbi tanácsai idén 10 Ft-ba kerülnek. (Korábban csak 1 Ft-ot kellett fizetni érte). A Talentum Színpad mellett egy hagyma beesik a pólóm mögé, de szerencsésen kirázom. Már csak pár harapásnyi marad az ételből, amikor bekövetkezik a végzetes baleset: az Afrika-faluban járva leesik egy csepp ketchup, és végigszánkázik a pólómon. Mindenesetre mire a szalvétával megtörlöm az arcomat, megérkezek a Világzenei színpadhoz.

Ez év júniusában kaptam a Sziget szervezőktől egy CD-t, amely a Világzenei színpad fellépőinek dalaiból tartalmazott egy válogatást. Egyetlen egy dal maradt meg a CD-n lévő 16 felvételből: a kecskeméti Csík zenekar Most múlik pontosan című feldolgozása. Kíváncsian várom, hogy milyenek élőben. Jelentem, megérte kimenni a mai napa Szigetre, a hét egyik leghangulatosabb koncertjét veszek részt. Játszanak magyar és erdélyi népzenét, bluesdalokat, Quimby- és Kispál-feldolgozásokat, és Lovasi András is feltűnik két dal erejéig. A feldolgozásaik jobbak mint az eredeti számok, eredeti számaik pedig nagyon jól szólnak. Nem véletlen, hogy "Senki nem ért semmit" című albumuk 2007-ben a legjobb album lett világzene kategóriában - a közönség pedig aranylemezes vásárlással jutalmazta.

Bacsárdi László



2008. augusztus 18., hétfő 10:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület