CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Űrtáborra készen a két soproni diák

Most, hogy Charles Simonyi másodszorra látogatott a Nemzetközi Űrállomásra, még több magyar fiatal gondolhat arra, vajon milyen érzés lehet az űrben lenni. A soproni Széchenyi István Gimnázium két diákja egy lépéssel közelebb kerül a válaszhoz: április 12-17. között az Amerikai Űr- és Rakétaközpontban amerikai fiatalokkal együtt próbálhatják ki, milyen űrhajósnak lenni.

Erdélyi Soma és Nickl István, a soproni Széchenyi István Gimnázium tízedik, illetve tizenegyedik osztályos tanulója idén rendkívüli helyen töltheti a tavaszi szünetet. A fizika, az informatika, a technika-technológia és az űrkutatás iránt érdeklődő diákok nem átlagosak. Lang Ágota tanárnő felkészítése mellett számos versenyen vettek részt kiváló eredménnyel, például a Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány által közösen rendezett tudományos konferenciákon, a Természet Világa diákpályázatán, az Logo Országos Számítástechnika Versenyen, a Szegedi Tudományegyetem által rendezett természettudományos versenyen illetve pályázaton, a First Lego League vagy éppen a Magyarok a Marson versenyeken. Tagjai a Széchenyi István Gimnáziumban szerveződött Husar – Hunveyor csoportnak.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) minden évben meghirdeti fiataloknak szóló esszépályázatát, amely két nyertes középiskolás diákja részt vehet az amerikai Nemzetközi Űrtáborban. A társaság minden évben egy felnőtt kísérőt is biztosít a diákoknak, aki – kísérőszerepe mellett - az amerikai Hunstville városában egy nyolcnapos, amerikai és nemzetközi tanároknak szóló űrkutatási továbbképzésen vehet részt.

A 2008-as évben a MANT a soproni Bacsárdi Lászlót delegálta Magyarország küldötteként a tanári nemzetközi űrtáborba. A tábor zárásakor a szervezők egy ösztöndíjat ajánlottak fel neki: egy általa megnevezett középiskolás diák térítésmentesen vehet részt a 2008/2009-es tanévben a U.S. Space&Rocket Centerben (Hunstville, Alabama állam, USA) hetente induló űrtáborok valamelyikén. (A részvételi díj egyébként 700-1200 dollár között mozog.) Az űrtábor nyolcnapos programja során a diákok megismerkednek az űrkutatással és az emberes űrtevékenységgel, kipróbálhatják magukat űrhajósoknak szóló szimulátorokban (sétálhatnak a holdi gravitációban, vezethetik az amerikai űrrepülőgépet, kísérletezhetnek a Nemzetközi Űrállomáson, búvárok segítségével víz alatti szereléseket végezhetnek), amerikai űrhajósokkal találkozhatnak – feledhetetlen élményeket átélve.

Hazatérése után Bacsárdi László úgy döntött, hogy ezt az ösztöndíjat a Magyar Asztronautikai Társaság nevében felajánlja alma materének, a soproni Széchenyi István Gimnázium diákjainak. Régi fizikatanárnőjének, Lang Ágotának a segítséget kérte az ösztöndíjat elnyerő diák kereséséhez. A tanárnő javaslata alapján az ösztöndíjat megosztva kapta a tízedik osztályos Erdélyi Soma és a tizenegyedikes Nickl István.

Szüleink gondolatban már csomagolnak, minket inkább azok a kérdések foglalkoztatnak, hogy milyen lesz a tábor. Látni fogjuk, milyen egy igazi űrruha, egy űrrepülő belseje, az irányítópult! Kíváncsian várjuk, milyen feladatokat kell majd végrehajtanunk.” – mondta a két diák. A fiatalok április 11-én indulnak, és április 19-én érkeznek haza Magyarországra.



2009. április 09., csütörtök 17:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület