CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Skorpiók a fővárosban

Budapesten ad koncertet április 21-én a német veterán hard rock együttes, a Scorpions, amely nemrégiben kapott életműdíjat a legrangosabb németországi díjkiosztón, az Echo Music Awardson.

A zenekarral néhány szám erejéig fellép az Omegából Kóbor János énekes és Molnár György gitáros - tájékoztatták az MTI-t a szervezők. A SYMA Sport- és Rendezvénycentrumban rendezendő koncert a Humanity World Tour egyik állomása, amelyre az első ezer belépőt alig egy hét alatt kapkodták el - közölte az EPG Music és a GoProduction szervezőiroda. A koncertszervezők emlékeztettek arra, hogy Németország legismertebb rockbandája összesen 75 millió lemezt adott el eddig.

Ismertségük már 1990 előtt nagy volt nem csak nyugaton, hanem a keleti blokk országaiban is. Népszerűségüket növelte a kelet-európai régióban a Wind of Change (A változás szele) című számuk, amely a rendszerváltás egyik emblematikus szerzeménye lett. A slágert a moszkvai Music Peace Festival élményei ihlették.

A Scorpions 2007-ben adott ki utoljára nagylemezt Humanity - Hour I címmel, az utóbbi 10 évben pedig mindössze három stúdiólemezt készítettek. A modern hangszerelésű legutóbbi hanghordozó megjelenése után 30 állomásból álló világ körüli turnéba kezdtek. "A Scorpions egyértelműen ott van a világ legjobb zenekarai közt, zenéjük ma is ugyanúgy képes megérinteni az embereket, mint az elmúlt negyven évben" - tolmácsolták az MTI-nek a magyarországi szervezők Gerd Gebhardt producer nyilatkozatát.

A Scorpions elődjének számító zenekar 1965-ben alakult, az alapító Michael és Rudolf Schenker gitárosokhoz 1969 végén csatlakozott Klaus Meine énekes, aki a mai napig az együttes frontembere; ezzel jött létre a Scorpions első felállása. Első lemezük 1972-ben jelent meg Lonesome Crow címmel, amelyen már megmutatkozott a jól ismert Scorpions-hangzás. A siker érdekében - a legtöbb német zenekarral ellentétben - már ekkor angol nyelven írták dalaikat.

1973-ban olyan nagy nevek előzenekarai voltak Németországban, mint a Uriah Heep, az UFO, a Sweet és Rory Gallagher. A turné után lépett ki a csapatból az egyik alapító, Michael Schenker, akinek a helyébe Ulrich Roth gitáros jött. Az Egyesült Államokat a nyolcvanas években sikerült meghódítaniuk, ennek első állomása a Lovedrive című korongjuk volt, ami első aranylemezük lett a tengerentúlon. A rockbandák közül másodikként - a Uriah Heep után - játszottak 1988-ban a Szovjetunióban, majd részt vettek a Moscow Music Peace fesztiválon a Lenin Stadionban. 1990-ben koncerteztek a berlini fal helyén, 1991-ben pedig találkoztak Gorbacsovval, a szovjet kommunista párt akkori vezetőjével.

forrás: MTI



2009. április 12., vasárnap 17:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület