CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Colbert helyett Tranquility

Ahogy az sejthető volt, mégsem Stephen Colbertről nevezte el a NASA az új űrállomás-egységet. De azért mégsem okoztak csalódást...

A döntést az amerikai tévés showman esti műsorában hozta nyilvánosságra az űrhivatal nevében Sunita Williams űrhajós. Eszerint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Node-3 jelű modulját ezentúl Tranquility (nyugalom) néven fogják emlegetni. A NASA internetes szavazására több mint egymillió voks érkezett, a győztes toronymagasan Stephen Colbert lett. Azt ugyanakkor sosem ígérték az űrhivatal illetékesei, hogy ragaszkodnak a szavazás eredményéhez – azt inkább ötletadónak tekintik.

A Tranquility elnevezésre is sok ezren szavaztak, az az első tízben végzett. A végső választás azért esett rá, hogy ezzel is tisztelegjenek az Apollo-11 Holdra szállása, az idén 40 évvel ezelőtt történt űrtörténelmi esemény előtt. Mint emlékezetes, a holdkomp a Nyugalom tengere (Mare Tranquillitatis) nevű síkságon érte el a Holdat.

Általában nem nevezünk el élő emberről űrállomás-alkatrészeket, és most sem teszünk kivételt – mondta Bill Gerstenmaier, a NASA illetékes helyettes vezetője. Kárpótlásul azonban egy új, az űrhajósok testedzésére szolgáló eszközt, egy futógépet fognak COLBERT-nek (Combined Operational Load Bearing External Resistance Treadmill) nevezni. Stephen Colbert pedig augusztusra meghívást kapott Floridába, amikor a (majdnem) róla elnevezett szerkezet startol az ISS-re. Houstonban maga is kipróbálhatja azt a változatát, amelyen az űrhajósok a kiképzésük során gyakorolnak. A COLBERT egyébként a Tranquility modulban kap végleges helyet, majd ha az a jövő év elején szintén feljut az űrállomásra.

Az sem véletlen, hogy a bejelentést épp Sunita Williams tette. Két évvel ezelőtt, az űrállomás fedélzetén ő volt az, aki – ha csak a távolból is, de – részt vett a bostoni maratoni futáson. Ehhez a sportteljesítményhez egy hasonló futópadot használt, mint aminek a neve most már a tévés komikusra utal. Forrás: Űrvilág.hu, szerző: Frey Sándor



2009. április 15., szerda 13:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület