CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Repülő diplomamunka - 2010-ben is

Az ESA újabb parabolarepülési kampányára európai egyetemisták - köztük akár magyarok - csoportjai pályázhatnak a súlytalanságban elvégzendő kísérleteikkel.

Az Európai Űrügynökség (ESA) ismét pályázatot hirdet egyetemi vagy PhD hallgatók számára, hogy egy speciálisan erre a célra átalakított Airbus A300-as repülőgép fedélzetére kísérleteket javasoljanak. A gép olyan módon repül, hogy három alkalommal egyenként 30 parabolaívet ír le, amelyek során 20-20 másodpercig súlytalanság lép fel a belsejében.

A Fly Your Thesis! (kb. repítsd a diplomamunkád) fantázianevű akcióba mesterképzésben és doktori (PhD) képzésben részt vevő hallgatók csapatai is jelentkezhetnek, az ESA teljes jogú tagállamaiból és az együttműködő államokból – köztük Magyarországról is! A pályázó csapatoknak június 22-ig kell regisztrálniuk az ESA Oktatási Irodáján, a program honlapján keresztül (ld. cikkünk alján). Itt a kutatási terv vázlatát is be kell küldeni. A bírálók a 20 legjobb csapatot választják ki, akiknek azután részletesen ki kell dolgozniuk a kísérletüket, egy tudományos témavezető irányításával. A következő szűrőn 3-4 csapat jut majd át. Őket egy munkakonferencián választják majd ki az ESA egyik központjában. A diákok további felkészülés után, 2010 őszén a franciaországi Bordeaux-ban vehetnek részt és kísérletezhetnek a parabolarepüléseken. A résztvevő csapatokat as ESA szakmailag (szakértői segítséggel) és anyagilag is támogatja (utazás és szállás, konferencia-részvétel, esetleg a kísérleti berendezés építési költségeinek egy része).

Érdemes figyelemmel kísérni az ESA pályázati kiírásait, ugyanis még az idén hasonló lehetőségek nyílhatnak meg más kísérleti eszközök - ejtőtorony, centrifuga - használatára.

Korábban sikeresen szerepelt az ESA egyik diák-parabolarepülési kampányában a magyar Űrsör csapat. Bár az utolsó pillanatban felmerült műszaki probléma miatt az eredetileg tervezett kísérletüket nem tudták elvégezni a repülőgép fedélzetén, a résztvevők végigcsinálták a felkészülést, és a súlytalansági repülés során segítettek más kísérletek végrehajtásában.

forrás: Űrvilág



2009. április 24., péntek 18:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület