CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Szobrokat tapintottak, virágokat szagoltak a vakok és gyengénlátók a botanikus kertben

Úttörőnek számít a Nyugat-magyarországi Egyetem botanikus kertjének kezdeményezése: a kert a közelmúltban olyan fejlesztésre pályázott sikerrel, amivel a gyűjteményt a vakok és gyengénlátók számára is élvezhetővé teszi.


Habár a budapesti Városligetben létrehoztak egy kertet vakok számára, az egyetem botanikus kertje az első gyűjteményes kert, amely felvállalja ezt a szép feladatot. A kert ezenkívül a vakok biztonságos közlekedésének a gyakorlását is segíti.

Május 6-án az Esélyegyenlőség Napja alkalmából a Sopron és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ Támogató szolgálata kerekasztal-beszélgetést tartott a Pannónia Med Hotelben, ahol a fogyatékkal élőket tömörítő szervezetek képviselői is részt vettek. A beszélgetés után a vendégek ellátogattak a Nyugat-magyarországi Egyetem botanikus kertjébe, ahol kipróbálták a vakok és gyengénlátók számára „Az erdők közjóléti célú védelmét és bővítését szolgáló feladatok ellátásának csekély összegű támogatása” pályázat keretében kialakított tanösvényt.

Szobrokat tapinthattak, virágokat szagoltak a látogatók Magyarország egyetlen vakok és gyengénlátók számára is kialakított gyűjteményes kertjében, ahol bordázott vak-vezető sáv, fehér felfestések és speciális információs táblák segítik a tájékozódást. Kozma József, a vakok és gyengénlátók soproni szervezetének elnöke, aki a tanösvény kialakításával kapcsolatban több javaslattal is élt, a látogatáson örömét fejezte ki amiatt, hogy a fejlesztés során figyelembe vették a szervezet elképzeléseit. Kegyes-Brassai Orsolya rehabilitációs környezettervező szakmérnök, valamint a siketek és a mozgássérültek képviselői ötleteket adtak arra vonatkozóan, hogyan lehetne a kertet úgy továbbfejleszteni, hogy még több élményt nyújtson a fogyatékkal élőknek.

- Az akadálymentesítést tovább szeretnénk finomítani, amihez a számítógép és az Internet nyújtotta lehetőségeket is kihasználnánk – mondta Ezerné Lóth Annamária kertészmérnök, a projekt vezetője.

a tanösvény útvonala

Csiha Tünde Noémi
nymepress



2009. május 07., csütörtök 18:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület