CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Győri kocsi lett az egyik kategóriagyőztes az Európai Shell Eco-Marathonon

Véget ért a Európai Shell Eco-Marathon 2009 harmadik, egyben utolsó futama is a németországi Lausitzban, és megtörtént a verseny eredményhirdetése is.

A Városi Koncepció napenergia kategóriájának abszolút győztese a Széchenyi István Egyetem SZEnergy autója, a győri egyetemisták csapata lett. A Lausitz Eurospeedway kategóriájában legjobban szereplő járművet, a verseny folyamatát, a szakmai kihívásokat, a további terveket, a támogatókat május 12-én, kedden 13 órakor a csapat tagjai mutatják be.

"A jó köridőink ellenére nem tudtunk minden versenykiírásnak eleget tenni. A fátyolfelhős időjárásnak köszönhetően, nem sikerült a pozitív energia-mérleg, így kategóriánkban nem hirdettek eredményt. Az Urban Solar kategóriában abszolút győztesek lettünk, ugyanis mi fogyasztottuk a legkevesebb energiát a napelemeinkkel visszatöltött energiához képest. Egész pontosan 88,9 százalékot visszatápláltunk, és mind a három futamot technikai hiba nélkül tudtuk teljesíteni. Ez is jelzi az idei konstrukció erősségét. A másik tény, hogy az energiafogyasztásunkat átszámolva - a többi energiakategóriához hasonlóan - 1 liter 95-ös oktánszámú benzinnel 2228 kilométert tudtunk volna megtenni, és ez az Urban Concept kategóriában abszolút rekord lenne" - mondta Szauter Ferenc, a csapat menedzsere, a Széchenyi István Egyetem tanszéki mérnöke.

Erdei Attila, a csapat kommunikátora úgy fogalmazott, "mindent figyelembe véve pozitívan értékeljük a Shell Eco-Marathonon lévő szereplésünket. Az autó stabilan működött mind a három verseny alatt, minden felmerülő problémát sikeresen megoldottunk, és a végső futamon sikerült elérnünk a 89,6 százalékos energia visszatermelési értéket".

A versenyen a Budapesti Műszaki Főiskola csapata jelentősen javított tavalyi fogyasztási eredményén: a 2008-as 176 km/l-rel szemben idén járművük 282 km-t tudott megtenni egyetlen liter benzin felhasználásával.

forrás: EduPress



2009. május 11., hétfő 13:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület