CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Haydn: A teremtés - Hangverseny a Szent Mihály templomban


Nagysikerű koncerttel ünnepelte Sopron közönsége a Haydn évfordulót. A Teremtés oratórium, amely a műfaj legnagyobb jelentőségű kompozíciói közé tartozik, osztatlan sikert aratott a teltházas előadáson, amelyet dr. Fodor Tamás polgármester is köszöntött.

Legalább öt percig tartó vastapssal köszönte meg a közönség Haydn A teremtés című nagyszabású oratóriumának előadását a fellépő művészeknek, és mindazoknak, akik a produkció létrejöttében közreműködtek.

A nagyszabású koncert közönsége zsúfolásig megtöltötte a Szent Mihály templomot.

20090531sztmihaly17.jpg

A művel Sopron egyszerre emlékezett komoly múltú zenei életünk hajdani kiválóságaira, az első Ünnepi Hetek megnyitójára, amely éppen Haydn születésének 200. évfordulójára esett, egyben a hallhatatlan zeneszerző, Sopronhoz is kötődő alakjához, Joseph Haydn nagyságára, akinek a zenei világ az idei évet szentelte.A Szent Mihály templom koncertjén kismartoni (Eisenstadt) vendégeket is köszönhetett a város.

20090531sztmihaly03.jpg

A Sopron vármegyei Esterházy-birtok 30 esztendeig volt Haydn otthona. Úton Bécs és Eszterháza (a mai Fertőd) között a soproni Esterházy-palotában szállt meg, ezért Fényes Miklóssal, így büszkén mondhatjuk: Haydn Sopron törzsvendége volt. Emlékét a palota falán tábla őrzi.

20090531sztmihaly18.jpg

Az esemény rangját jelzi, hogy azt Sopron polgármestere is köszöntötte. Dr. Fodor Tamás a koncert előtt arról is szólt, hogy Haydnt, öregkorában tett két angliai utazását követően az angolok máris a magukénak szerették volna mondani, ami zsenialitását, klasszikus zeneszerzési technikájának és kifejező eszközeinek mesteri mivoltát is bizonyítja, azt, amellyel a magyarországi zenei életet csaknem 30 évig gazdagította.

20090531sztmihaly13.jpg

Haydn: A teremtés – oratóriumának előadásán, a Soproni Zeneegyesület alapításának 180. jubileumán a vastaps a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarnak, a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkarnak és a Kórus Spontánusznak szólt, továbbá Makkos Ágnes és Kocsis-Holper Zoltán karnagyoknak, Dárdai Árpád karmesternek, Csereklyei Andrea, Szerekován János, Blazsó Domonkos szólistáknak.

20090531sztmihaly05.jpg

BTÉ
Fotó: Tóth Zsombor



2009. június 01., hétfő 21:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület