CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

A nappalira jelentkezőknél még erősebb az egyetemi preferencia

A munkarendek közötti megoszlást figyelembe véve az idei mesterszakokat megjelölő felvételizők által felállított kari népszerűségi lista némiképp átalakul.

Amennyiben csak a nappali munkarendet megjelölő jelentkezői preferenciákat nézzük, egyetlen főiskola sem kap helyet a karok húszas népszerűségi listáján - derül ki az Educatio Kht. Felsőoktatási Műhelye által készített elemzésből. A vezető szerepet ebben az összehasonlításban is az ELTE két kara tölti be, ám itt a Bölcsészettudományi Kar a vezető, azt követi a Pedagógiai és Pszichológiai Kar.

Amennyiben a mesterszakokat megjelölők közül csak a nappali munkarendre jelentkezők adatait nézzük, a szakos toplista is változást mutat az összes munkarendet megjelölő preferencia-rangsorhoz képest. Ebben az összehasonlításban is a tanári mesterszakok vezetnek, ám olyan szakok - geográfus, biológus, fordító és tolmács, történelem -, amelyek az összes első helyes jelentkezést vizsgálva a tizedik és huszadik helyek között szerepelnek, itt az első kilenc helyben benne vannak.

A tudományterületek népszerűségét vizsgálva is átalakul a rangsor. Az első helyre a bölcsészettudományi képzési terület kerül, a második helyet a társadalomtudományi terület foglalja el. Az összes első helyes mesterképzésre jelentkezőt számláló listán vezető szerepet betöltő tanárképzési terület a gazdaságtudományi területtel megosztva a harmadik helyen áll, az összes nappalis jelentkező 14 százalékát vonzva. A természettudományi képzési terület itt 12 százalékos részesedést bezsebelve az ötödik helyre került. Ennek oka, hogy egyes képzési területeken, így a gazdaságtudományi, a pedagógusképzési, valamint a mesterképzések piacából kevésbé részesülő agrár, jogi, katonai, orvosi és sporttudományi képzési területen a jelentkezők inkább a levelező munkarendet preferálják. Ebben természetesen nem elhanyagolható az a tény sem, hogy egyes képzések esetében jóval magasabb keretszámmal áll a jelentkezők rendelkezésére a levelező munkarend, mint a nappali képzés. Érdekesség, hogy az informatika mesterképzés szak esetében a jelentkezők 10 százaléka az eltűnő félben lévő képzési formát, az esti munkarendet jelölte meg

forrás: EduPress



2009. június 08., hétfő 15:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület