CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Amennyiben a kormány terve megvalósul, úgy a betegek jogos, minimális igényét sem tudják kielégíteni

Újabb pénzeket vesz ki a kivéreztetett egészségügyből a kormányzat

Amennyiben a kormányzat új finanszírozási terve megvalósul, úgy a betegek jogos, minimális igényét sem tudják kielégíteni - mondta dr. Baranyai Tibor, a soproni Erzsébet Kórház főigazgató főorvosa a kórházban tartott sajtótájékoztatóján.

A fenntartó önkormányzat nevében dr. Simon István alpolgármester is élesen tiltakozott az ellen, hogy újabb, a betegeket és az egészségügyi dolgozókat is sújtó, jelentős forráskivonást hajt végre a szocialista kormány az egészségügyön.Dr. Simon István alpolgármester, dr. Baranyai Tibor, a soproni Erzsébet kórház főigazgató főorvosa és dr. Dobos József jegyző közös sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, hogy az új finanszírozás csődhelyzetbe hozza a kórházakat, a padlóra küldi az egészségügyet.


A kórházak új, júliustól bevezetendő finanszírozási rendszere szerint a kórházak működtetésére az előző évi forrás 70 %-a biztosított - mondta el az Erzsébet-kórházban tartott sajtótájékoztatón dr. Simon István alpolgármester.
Kifejtette: A konvergencia program keretében már megelőzően, csaknem 300 milliárd forintos, jelentős forráskivonás következett be az egészségügyi ellátórendszerben. Ez tovább fokozódott az április 1-jén bevezetett 30 milliárdos kivonást jelentő megszorító csomaggal, és az új finanszírozási rendszerrel.
Dr. Simon István hozzátette: a szakmai képviseletek szerint is az újabb megszorítás csődhelyzetbe hozza a kórházakat a fenntarthatóság és a működtetés szempontjából. A Kórházszövetség és a Magyar Orvosi Kamara folyamatosan tiltakozik a csökkentett finanszírozás és a kórházak ellehetetlenítése ellen, nap mint nap újabb igazgatók mondják el, hogy mekkora forráshiány következik be az új finanszírozás miatt, ami működésképtelenné teszi a kórházakat.
A Magyar Kórházszövetség rendkívüli közgyűlésén szembesült a szakma, a kórházigazgatók azzal, hogy az eddigi megszorításokat követően, 2009-ben újból kevesebb pénzt szán a kormány a kórházak működtetésére.
Dr. Baranyai Tibor, a kórház főigazgató főorvosa hangsúlyozta, hogy a drasztikus elvonásokra a finanszírozási év közben kerül sor, ami komoly likviditási gondokat okozhat.
A főigazgató-főorvos tételesen és számszerűen ismertette mindazokat a negatív következményeket, amelyekkel a soproni kórháznak és az önkormányzatnak szembesülnie kell a forráskivonás következtében.
Az új finanszírozás jelenleg a fekvőbeteg -ellátásban, féléves szinten a soproni kórháznak 200 milliós veszteséget jelent, ami éves szinten 400 millió forint vesztességet jelent.
A korházaknak nincs tartalékuk, amiből ezt fedezni lehetne. A bérek és bérfejlesztések, a túlóra díjak, az étkezési hozzájárulás elvonása beláthatatlan következményekkel járna az eddigi megvonásokat és megszorításokat követően. Hiszen az egészségügyi alkalmazottakat, a közszférát eddig is sújtotta a kormányzat a bérek mértékével, a 13. havi fizetés elvonásával, az ÁFA emeléssel, az étkezési hozzájárulás megadóztatásával.
A gyógyászati anyagokra vonatkozó dologi kiadások csökkentése a betegellátás minőségét és színvonalát negatívan csökkentené, és mindezekkel az intézkedésekkel együtt mindösszesen 116 millió forintot takaríthatna meg a 400 millióhoz képest a soproni Erzsébet kórház úgy, hogy az intézmény egyelőre a minimális tartalékát éli fel.



2009. jĂşnius 24., szerda 20:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület