CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Őrtorony és vasfüggöny a Várkerületen

Szabadtéri tárlat nyílt a Rondella-gödörben a Várkerületen, ahol a határsávból származó eredeti őrtorony, vasfüggöny, a Páneurópai Piknikkor a keletnémetek által áttört eredeti kapu, és még számtalan tárgy idézi a húsz évvel ezelőtti időszakot. A kiállítást élményszerűvé teszik a korabeli Trabantok, a katonai dzsip, a gulyáságyú, a ronedellán pedig Lobenwein Tamás áttörés-fotói és a Fotóművészeti Körnek a Páneurópai Piknik-tárgyú képei. A történelmi élménypark október végéig várja a látogatókat.

20090629piknik02m.jpg

A szabadtéri kiállítás felállítása óta napról napra gyarapodik a Rondella-gödörben, többen voltak, akik féltve őrzött tárgyaikat felajánlották kiállításra – mondta Mizser Gyula, aki a Sopron és Vidéke Ipartestülete ügyvezetőjeként több szakembert mozgósított ahhoz az önkéntes munkához, amellyel felépülhetett az őrtorony, a vasfüggöny, a kapu.

20090629piknik06m.jpg

– Nagyon értékelendő, hogy rengeteg soproni fogott össze azért, hogy a nem mindennapi látványt nyújtó történelmi emlékparknak is beillő szabadtéri megvalósuljon. Az őrtorony a vitnyédi Németh Lajostól származik, az eredeti fakaput, amelyet annak idején áttörtek a keletnémet menekülők, dr. Szilágyi László ajánlotta fel, Fertőrákosról a vasfüggönyt tartó oszlopok egy volt határőrtől származnak, akik mellett mesteremberek, a téglagyár dolgozói, vállalkozók, cégek fogtak össze azért, hogy a látványos kiállítás, amelynek híre immár külföldre is eljutott, létrejöjjön.

20090629piknik10m.jpg


– Reméljük, hogy az errejárók felkapják a fejüket a látványra, melyet a Páneurópai Piknik helyszíne előretolt bástyájának szánunk. Azt szeretnénk, hogy aki itt megáll, és tájékoztatást kap a sopronpusztai rendezvényekről, az az eredeti helyszínre is kilátogasson – mondta dr. Szilágyi László a megnyitón, amelyre meghívták a gyűjtőket, támogatókat, és természetesen a Páneurópai Piknik több, egykori szervezője is jelen volt az eseményen.

20090629piknik12m.jpg

A Rondella-gödörben látható az államhatárt jelző eredeti tábla, a berlini fal egy darabja, a hírhedt rakétadrót. A megnyitó alkalmával a gulyáságyút is működésbe hozták a szervezők, és azt is elmondták: aki emléket szeretne a helyszínről az az egyik őrbódéban le is fényképeztetheti magát, a katonai sátorban vetítés várja az érdeklődőket, míg a kisszínpadon iskolások, egyetemisták mutatják be műsoraikat.

20090629piknik13m.jpg


A soproni történelmi élménypark október végéig látható.

B.Tóth Éva



2009. jĂşlius 01., szerda 15:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület