CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Július 1-jétől Szabó Gábor áll a Magyar Rektori Konferencia élén

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora szorosabb együttműködések kialakítására törekszik más, határon túli intézményekkel, illetve hallgatói érdekképviseletekkel, a finanszírozási rendszert pedig teljesítmény- és minőségorientált elv szerint szeretné átszervezni.

"A konferencia gazdálkodása stabil, állami támogatás helyett az intézmények tagdíjaiból, valamint minimálisan a támogatók által felajánlott összegekből tartja fel magát" - mondta el az MRK működéséről a posztját átadó dr. Rudas Imre, a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) rektora az új elnök beiktatásán július 1-jén, Budapesten. Kiemelte: az egyik legnagyobb munka a bolognai rendszer értékelése volt, melynek során 16 bizottság bevonásával elemezték az eddig eltelt időszakot. Az észrevételek egy rövidített változatát a Nemzeti Bologna Bizottság is beillesztette jelentésébe. Ebben az MRK kifejezi: mindaddig csupán finomhangolásokra van szükség, amíg a teljes ciklus ki nem fut. A kérdésre az első, MSc képzésben részt vevő hallgatók kifutása után kell visszatérni.

"A szervezet egy másik jelentős közreműködő szerepe az egyetemek, főiskolák vagyonkezelői jogának kialakításában állt, de fontos még az a minőség irányába ható intézkedés is, mellyel a felvételi ponthatár 200-ra emelkedett" - mondta el Rudas Imre. Kiemelte: a Parlamentben a felsőoktatást érintő, egyéni képviselői javaslatokra reagálva az MRK kezdeményezte egyetértési, illetve véleményezési jogát a döntéshozásban.

Egy - ugyan még csupán egyes rektorok támogatását élvező - pénzügyi alap létrehozását jelentette be továbbá Rudas Imre, mely az MRK saját erőforrásaiból a rászoruló hallgatókat támogatná. A rendszert rövid időn belül kidolgozzák, partnerként pedig számítanak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájára a rászoruló diákok elérésében és a támogatások odaítélésében, de egyúttal csatlakozásra kérik a felsőoktatási intézményeket és azok vezetőit is. A szeptemberi plénumülésen kívánják véglegesíteni és meghirdetni a támogatást. Szabó Gábor és Rudas Imre saját felajánlásáról is biztosította az alapot, az SZTE és a BMF pedig az MRK-nak fizetendő tagdíj felét tervezi felajánlani, mely kezdeményezést a két intézményvezető a szenátusi üléseken kíván előterjeszteni. Szabó Gábor elnök szintén megemlítette azt az április 28-ai közleményt, amelyben az MRK megfogalmazta: nem ért egyet azzal az elmúlt időszakot jellemző jogalkotási módszerrel, melynek során az intézmények vezetőivel nem egyeztetnek. Az állásfoglalás a következő egy év egy fontos törekvése lesz - hangsúlyozta az elnök.

"A magyar felsőoktatás az utóbbi években társadalmi jelentőségűvé vált, hiszen a felsőoktatási intézményekben 380 ezer hallgató, 22 500 oktató, 1800 kutató és 25 ezer egyéb alkalmazott tanul, oktat, kutat, gyógyít vagy éppen adminisztrátorként, ápolóként dolgozik" - érzékeltette Szabó Gábor a felsőoktatás társadalmat jelentősen befolyásoló intézményhálózatának jelentőségét.

(EduPress)



2009. július 03., péntek 12:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület