CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Összetételében kárpát-medencei rendezvény a július végén induló a III. Turul Tábor


Harmadik alkalommal szervezi meg a Rákóczi Szövetség Soproni Szervezete a Turul Tábort, Gyermek és Ifjúsági Táborban (9406 Sopron, Brennbergi út) 2009. július 31. és augusztus 5. között. Az idei rendezvény programjairól, előadásairól, meghívott vendégeiről tartottak sajtótájékoztatót a szervezők a fő támogatókkal együtt.

A sajtótájékoztatón a támogatók közül a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat nevében Firtl Mátyás, Sopron önkormányzata részéről Balogh Judit, önkormányzati képviselő volt jelen az eseményen.

Kovács Máté a Rákóczi Szövetség helyi elnöke a programok részletes ismertetése során elmondta: a bentlakásos tábor elsősorban a középiskolás és egyetemista korosztálynak szól, de az egyes előadásokra és egyéb kísérő programokra szeretettel várják a napi látogatókat is minden korosztályból. Napi – szállás nélküli – látogatás esetén a részvétel ingyenes.

A tábor idei előadói között lesz dr. Hargitay András világ- és Európa-bajnok úszó, Wittner Mária ’56-os hős, Tolcsvay Béla énekmondó, Géczy Gábor népi gyógyász, Kalapács József rockénekes, Molnár V. József néplélek-kutató, dr. Papp Lajos szívsebész professzor, Tőkés László, EP-képviselő, dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke és Ugron Gáspár főtitkár. A kulturális programok között augusztus 3-án táborban hangzik el először Kalapács József ,,A sólymok fészke” című akusztikus koncertje .

20090707turultc04c.jpg

Őstermelők vására, kézműves-foglalkozások – nemezelés, bőrművesség, gyöngyfűzés –, gyermekfoglalkozások, rovásírás egyaránt gazdagítja a programot. A tábor ideje alatt óvodát is működtetnek, így a szülők nyugodtan hallgathatják végig az előadásokat, míg gyermekeiket koruknak megfelelő játékokkal igyekeznek lefoglalni. Ősmagyar életképet is először láthatnak a soproniak a tábor területén.

A Rákóczi Szövetség Soproni Helyi Szervezete a III. Turul Tábor keretein belül rajzpályázatot hirdet három korcsoportban. Terveink szerint a pályamunkákból 2009. őszén kiállítást is nyitnak Sopronban. A pályázatról és a programokról részletesen a III. Turul Tábor honlapján olvashatnak részleteket.

Tóth Zsombor, a Rákóczi Szövetség helyi Ifjúsági szervezete nevében arról szólt, hogy a III. Turul Tábor alkalmával a felvidéki beiskolázási programra is gyűjteni fognak. A program a felvidéki magyarság beolvasztását hivatott megakadályozni, vagy legalább is lassítani Az anyaországban élőknek felelősséget kell érezniük a határon túli magyarok sorsa iránt, és támogatniuk kell a szülőföldön való boldogulásukat, ezért a Rákóczi Szövetség a beiskolázási programjában oktatási-nevelési támogatást biztosít a magyar nyelvű oktatási intézményekbe beiratkozó diákoknak.

Balogh Judit önkormányzati képviselőként, pedagógusként és édesanyaként, egyaránt támogatja a tábort.

Minden nemzet életében vannak olyan stratégiai fontosságú területek, melyek gondozása civil szervezetek eszközeivel hatékonyabb lehet, mint politikai módszerekkel. Ebbe a körbe tartozik a nemzeti öntudat felélesztése, ápolása, ősi hagyományaink, értékeink, valós történelmünk megismertetése minél szélesebb rétegekkel. A tábort szervező fiatalok jól tudják, hogy lelki és szellemi felemelkedés nélkül nincs társadalmi, gazdasági megújulás, nemzeti újjászületés – fogalmazott a képviselő asszony, aki az előző években szerzett tábor-élményei alapján is mint egy életre szóló, közösségteremtő alkalmakat ajánlotta a tábor foglalkozásait az érdeklődőknek.

20090707turultc02.jpg

Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat nevében a legnagyobb elismeréssel szólt a tábor elvi elképzeléseiről és programjáról, arról, hogy a soproni program immár részvételében Kárpát-medencei rendezvénnyé nőtte ki magát, úgy, hogy Sopronba hozzák a szervezők azokat a hagyományokat, amelyek többnyire a határon túli magyar területeken élnek. A határokon átnyúló összefogásban a magyar gyökerek összetartoznak, így a kitűzött cél és a meghívott vendégek névsora, a tematika és az értékek példaértékűek.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat amúgy is ápol kapcsolatokat Szlovákiával, amelyek sorába az oktatást segítő, a kulturális kapcsolatokat erősítő tevékenységek támogatása beletartozik, ezért a felvidéki beiskolázási programot is támogatandónak tartja – mondta Firtl Mátyás, hozzátette: a mai világban, amikor a szlovák parlament a nyelvtörvényt elfogadta, nagyon is fontos a beiskolázás támogatása.

Hangsúlyozta: az is példaértékű, ahogyan Tőkés László személyén keresztül, – az ősi értékek, a régiós kapcsolatok, a határon túli magyarokkal való kapcsolataink mellett – az Európai Unióban való helyünk meghatározása is szóba kerül a rendezvényen.

- A város és a megye rangját egyaránt emeli a tábor – jelentette ki összegzésképpen a megyei alelnök, aki Tőkés Lászlóval közösen lesz jelen a táborban.

20090707turultc03.jpg

A III. Turul Tábor honlapja

BTÉ



2009. július 09., csütörtök 20:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület