CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Nyelvtanulást segítő játékot fejleszettek ki AKG-s diákok

Tanárok, óvodai pedagógusok, sőt egy színtársulat tagjai is érdeklődtek már a különleges nyelvoktató játék iránt, amely az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) csapatát a Junior Achievement - Young Enterprise nemzetközi diákvállalkozási verseny döntőjébe juttatta.

A diákok által alapított Game Over Nyrt. "sztárterméke" egy társasjáték, amely nemcsak nyelvoktatásra alkalmas, de segíti a különböző kultúrák megismerését is. Lehet, hogy a diákverseny után a fiatal üzletemberek hamarosan a piaci verseny körülményei között is próbára tehetik vállalkozási ismereteiket.

A Junior Achievement - Young Enterprise egy diákvállalkozási program és verseny, melyen 15 és 20 év közötti diákok saját vállalatot alapítva ismerhetik meg az üzleti élet kihívásait. A JA-YE program egy évig tart, ennyi idő alatt kell megtanulni, hogyan kell céget igazgatni, hogyan lehet hatékonyan kommunikálni egy szervezet tagjaival és annak partnereivel, miként kell gazdálkodni a cég büdzséjével, hogyan lehet a piacon is eladható, vonzó terméket létrehozni. A nemzetközi fordulót idén Rotterdamban rendezték, ahol az Alternatív Közgazdasági Gimnázium csapata, 9 lány és 1 fiú képviselte hazánkat.

A magyar csapat olyan termékkel akart bemutatkozni, amilyet még senki nem alkotott. A társasjátékban különösen fontos szerepet kap egy labda, amelyen nyolc különböző nyelven leírt szavakat lehet elhelyezni. A csomag tartalmaz még többek között egy CD-t, amelyen nyelvtanárok olvassák fel a szavakat, egy füzetet, amelyben a szavak listái és az országok bemutatása találhatók valamint szó-, activity- és egyéb kártyákat. A játék nemcsak nyelvtanulásra használható - ösztönzi a kapcsolatteremtést, segít a világban való könnyebb eligazodásban, fejleszti a tanulási, koordinációs készségeket is. "Az év folyamán több helyen is megfordultunk, hogy bemutassuk termékünket" - nyilatkozott a csapat egyik tagja. "Nyelviskolákba, tanárokhoz is elvittük a társasjátékot, megkértük őket, mondják el véleményüket, hadd fejleszthessük tovább a labdát. Kivétel nélkül azon az állásponton voltak, hogy a játékunk jól alkalmazható, sokszínű, ők is szívesen használnák. Matematika és irodalom tanárok is rendeltek belőle, saját célra - képleteket illetve szinonimákat helyeztek el a labda rekeszeibe. Megismerkedtünk a Karaván színtársulattal, amely hátrányos helyzetű roma gyermekeket foglalkoztat, nekik is sokat segített a játék a diákok angoltanításában. Iskolákban, óvodákban is jártunk, ahol játékos formában mutattuk be a terméket a gyerekeknek, óvónőknek, tanároknak. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, a legnagyobb sikerélmény mégis az volt, amikor megtudtuk, hogy mi leszünk az a magyar csapat, amelyik a nemzetközi versenyen is részt vehet. Hatalmas lelkesedéssel készültünk több mint egy hónapon keresztül, rengeteg időt töltöttünk az iskolában jóval az évzáró után is: írtunk, fordítottunk, a prezentációnkat gyakoroltuk. Kint a versenyen egy üzletemberekből, kommunikációs szakemberekből, közgazdászokból álló zsűri előtt angol nyelven kellett bemutatni, hogy működik egy diákvállalat Magyarországon. Erre a rotterdami New Luxor Theatre-ben került sor országonkénti prezentáció keretében. A standokat végigjárva azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb nemzet biztosabb anyagi és technikai háttérrel rendelkezik. Komoly szponzorok álltak a csapatok mögött, a diákvállalkozások zömét nemzetközileg elismert nagyvállalatok támogatták" - nyilatkozta a csapattag.

A kiállításon a diákok komoly sikert arattak a látogatók körében. A diákok a zsűri dicséretét bezsebelve, jókedvűen tértek haza a versenyről, mindannyian azt remélik, hogy különleges játékuk még sokak számára teszi élménnyé a nyelvtanulást.

(EduPress)



2009. július 20., hétfő 09:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület