CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Útfejlesztés és iskolabővítés

A Regionális Fejlesztési Tanács ülésének legújabb, Sopront érintő döntéseiről számolt be ma dr. Fodor Tamás polgármester a városházán tartott sajtótájékoztatóján.

Sopron polgármestere elmondta: A 2009. évi települési önkormányzati belterületi közutak felújítása, korszerűsítése (TEUT) előirányzatra benyújtott pályázaton Sopron a Harkai út útburkolatának felújítására nyert támogatást, amelynek része a Kőszegi úti alúljáró megépítésével kapcsolatos, felszíni vízelvezetés is.


A Harkai út az Alsólővér városrész gyűjtőútja, szoros kapcsolatban áll az országos közúttal, valamint a Manninger utcán keresztül a József Attila lakóteleppel. Átkötő jellegénél fogva jelentős a szerepe a Kőszegi út tehermentesítésében. A felújítandó út hossza: 466 m, felülete: 2875 négyzetméter, és a Kőszegi úti elágazástól a Kőszegi úti visszacsatolásig tart.

A fejlesztés részeként megvalósul a Harkai út 3 cm vastag rétegének lemarása, a szegélyek javítása, kátyúzás és kiegyenlítés, majd ezt követően 5+3 cm vastag aszfaltszőnyeg terítése történik. Ezzel párhuzamosan az útkeresztezéseknél a gyalogátkelőhelyek átépítését és vakokat segítő térkő elhelyezését is elvégzik a szakemberek.

A fejlesztésnek köszönhetően a pályázott utca útburkolatának minősége javul, ezzel együtt csökken az ott élő lakosság zaj és környezeti terhelése. Az úthibák és kátyúk megszűnésével a balesetveszély, a gépjárművek károsodásának veszélye is csökken. A József Attila lakótelep és az Alsólővérek városrész megközelíthetősége javul, a város forgalma egyenletesebben oszlik el.

A 30,465 milliós fejlesztéshez az önkormányzat 15,465 milliós önrészt biztosít, míg a pályázaton nyert támogatás mértéke 15 millió forint.

A fejlesztés kezdete 2009 szeptembere, üzembe helyezését pedig, 2010. októbere végére tervezik a szakemberek.

Sopron a 2009. évi önkormányzati fejlesztések támogatása területi kötöttség nélkül (CÉDE) előirányzatra benyújtott pályázaton is nyert a soproni Deák Téri Általános Iskola ebédlőjének bővítésére 16,9 millió forintot, amelyhez 9,1 millió forintot tesz hopzzá az öünkormányzat saját forrásként.

- A fejlesztés elsősorban társadalmi célú, hiszen azt kívánjuk elérni, hogy a soproni Deák Téri Általános Iskolában tanuló gyermekek részére a kulturált körülmények között történő étkezést biztosítsuk, az étkeztetéssel kapcsolatos közegészségügyi szabályokról szóló rendeletben foglaltak maradéktalan teljesítésével.


A beruházásnak emellett gazdasági célja is van. Jelenleg az iskolában két tálalókonyha és egy étkező működik, melyek fenntartása nem gazdaságos, a kettős feltételek biztosítása jelentős tárgyi és személyi többletigényt jelent. Az iskola régi épületében található étkező felújítása már nem gazdaságos, az a fejlesztéssel megszűnne, és az új ebédlő bővítése történne meg – mondta el dr. Fodor Tamás.

A beruházásnak köszönhetően az iskola új épületében lévő ebédlőjének étkező tere 90 négyzetméterrel, valamint a tálaló 18 négyzetméternyi alapterülettel bővül. Ezáltal a meglévő étterem alapterülete közel a duplájára emelkedik.

A fejlesztés részeként korszerű – hőtechnikailag megfelelő – nyílászárók beépítésére, és a talajnedvesség elleni szigetelés megoldására is sor kerül.

A szeptemberben induló fejlesztést ez év végéig befejezik – hangzott el a sajtótájékoztatón, amelyen dr. Fodor Tamás a Sopron-Fertőd Kistérség elnökeként arról is szólt, hogy további 4, illetve 9 kistérségi pályázat nyert CÉDE és TEUT-os alapokból.

BTÉ



2009. augusztus 10., hétfő 19:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület