CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Büszkék gyökereikre

Az Ödenburg und Umgebung Kulturverein-t, magyar nevén a Sopron és környéke Kulturális Egyesületet az 1946-ban kitelepített németajkú soproniak alapították, a szülőföld iránti kötődésből és tiszteletből a németországi Bad Wimpfenben.
A Sopronból elszármazottak évente látogatnak Sopronba, hogy rokonaikkal találkozzanak, a régi ismerős és szeretett helyeket felkeressék.

Ez alkalommal a németajkú soproniak családtagjaikat is elhozták ,,a kulturális kirándulásra”. A csoportot Michael Töltl, az egyesület elnöke vezeti, ő az a soproni-bad wimpfeni, aki tavaly Sopron város Pro Urbe díját kapta. Michael Tölt Sopronban született, és nagyon sokat tett a bad wimpfeni Ödenburg Múzeum létrehozásáért és fenntartásáért, a rokoni szálak ápolásáért.

Az 54 fős csoport ezúttal járt Ágfalván, az evangélikus templomban valamint a soproni egykori evangélikus templomukba is ellátogattak, felkeresték egykori lakóházaikat, szülőházaikat. Sopronból tovább utaznak Pannonhalmára, Rönökre, Burgenlandba, majd Budapestre.

A Bad Wimpfenből érkezett vendégeket, akikkel együtt jött a németországi testvérváros polgármestere, Claus Brechter is, ma a soproni városházán dr. Fodor Tamás polgármester köszöntötte.

Dr. Fodor Tamás polgármester a város nevében köszönte meg a bad wimpfenieknek, hogy büszkék gyökereikre, és fontosnak tartják a szülővárossal, a szülőfölddel való kapcsolattartást, mint ahogyan megtiszteltetésnek tartja, hogy Bad Wimpfen polgármestere, Claus Brechter minden évben elkíséri a csoportot a soproni látogatásra. Sopron polgármestere azt is fontosnak nevezte, hogy a két város között a közös rokoni szálak, a szülőföld ereje mellett további olyan kapcsolódási területeket találtak, amelyek kiszélesítik a két város polgárai és szervezetei közötti együttműködési lehetőségeket.

Claus Brechter polgármester méltatta a Sopronnal való testvérvárosi kapcsolat fontosságát, amely mind a magánszemélyek, mind a szervezetek között hosszú évek óta jól működik.

Töltl Mihály emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi út, a Ödenburg und Umgebung Kulturverein 25. Sopronba szervezett útja.

Elismeréssel szólt arról, hogy a város láthatóan sokat fejlődik, szépül, ugyanakkor mgemelítette a Páneurópai Piknik, közelgő, 20. évfordulóját, azt, hogy ők, a Sopronból elszármazott németek, ezelőtt 20 évvel őszinte csodálattal, először aggodalommal, majd örömmel kísérték figyelemmel az akkori történelmi jelentőségű, soproni eseményeket, amelyek jelentős szerepet játszottak Németország megosztottságának megszüntetésében.

BTÉ




2009. augusztus 10., hétfő 20:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület