CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

'Lakodalom van a mi utcánkban...'
Sziget Fesztivál 2009
2009. augusztus 13., csütörtök

Megérkeztünk a Szigetre, gyorsan beleéltük magunkat a "feelingbe" és átadtuk magunkat a "fesztivál-életérzésnek".

Kezdjük rögtön egy közhellyel, miszerint kicsi a világ. Mert mennyi esélye is lenne, hogy a Fesztivál területére lépve egy francia barátunk jön velünk szembe, vagy hogy éppen a volt szobatársunk pultja mellett haladunk el? Valljuk be: nem sok. Főleg mivel teli van a Sziget külföldivel, magyar szót alig hallani: rengeteg a francia, holland, belga, de a spanyolok, olaszok és angolok is szép számmal képviseltetik magukat.

A programfüzetben lapozgatva is ismerős nevekre bukkanunk: kicsi a világ, de "hazai" - soproni - színek is képviseltetik magukat a mai napon a Szigeten, méghozzá egy új helyszínen, a Hungarikum faluban.

Ez a színtér Magyarország ezerszínű kultúráját hivatott bemutatni. A központi téma a lakodalom : mindennap egy-egy tájegység jellemző lakodalmi szertartásait és táncait mutatják be. Délután öt órakor lakodalmi felvonulás, majd táncház és este maga a lakodalmi mulatság szerepel a programban.

A csütörtöki napon egy Rábaközi lakodalmast tűztek műsorra, melyet a Szanyi Bokréta, a Sopron Táncegyüttes és a szintén soproni Testvériség Táncegyüttes közösen mutat be.

A táncházban nagyon lelkes külföldiek ropták a magyar és német táncokat, különösen a dobogós részek jöttek be nekik, de alapvetően le voltak nyűgözve.
Az általunk megkérdezett angol fiú, Kevin, másodszor van a Szigeten, és nagyon szeret táncolni és tetszenek neki a magyar táncok, no és persze a magyar lányok is.

A lakodalmas műsor, mely egy szanyi leány és egy soproni német fiú megismerkedéséről, szerelembe eséséről, majd összeházasodásáról szólt, egy látványos és kidolgozott koreográfia volt, bár sajnálatos, hogy egy időben volt a Fatboy Slim koncerttel, ami érthetően több nézőt vonzott. Talán érdemesebb lett volna a táncházat és a műsort megcserélni, de ez már a szervezők hatásköre.

Mindenképpen szólnunk kell még a Nagyszínpad délutáni programjáról, mely nagyon kellemesen hangolt bennünket a partyra. A The Ting Tings nevű duó énekese, Katie White elvarázsolt bennünket a hangjával és azzal, hogy vette a fáradtságot és magyarul is felolvasott egy szöveget. Hat órától csapott a húrok közé a német Die Toten Hosen (D), amire szerintünk az összes német Szigetlakó a helyszínen énekelt és csápolt, míg azért a kevés számú magyar fesztiválozóktól elcsíptünk egy-két olyan megjegyzést, mint például: "Ezek még élnek?" és "Van más számuk, mint a 10 kleine Jägermeister?". Nos, kedves kétkedők: igen!

A következő "nagyszínpados" az indie-gitárpop stílus igencsak népszerű művelője, a szigetországi Bloc Party (UK) volt, akik egy hatásos, izgalmas és egy kifejezetten szimpatikus showműsort varázsoltak a Nagyszínpadra, melynek nagyon szép hátteret adott a lemenő Nap.

Mondhatnánk, hogy az adott napi utolsó Nagyszínpados fellépő mindig a legjobban várt, de ez nem lenne mindig igaz. Ellenben csütörtökön (sem) férhetett ehhez kétség. Röviddel fél tíz után megindult a "szaszaszaszaszaboszilviszaboszilvi"-s (ld. Sziget-reklám) dallal fémjelzett Fatboy Slim (UK) koncertje. És fokozatosan emelkedett a hangulat, olyannyira, h a Lakodalmas házban is tisztán hallottuk a basszus ütemét és a tömeg őrjöngését.

Az éjjel fél kettőkor a Burn Party Arénában kezdőtt a trance koronázatlan királyának, Armin van Burennek a szettje, amire akkora tömeg gyűlt össze, hogy mi már be sem fértünk a sátorba. Ekkor tudatosult bennünk úgy igazán, hogy ismét a Szigeten vagyunk... és fel kell kötnünk a gatyánkat, ha ezt az őrült tempót bírni akarjuk.... -v-



2009. augusztus 14., péntek 12:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület