CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Koronaünnep és búcsú a soproni Nagyboldogasszony, Bencés (Kecske) templomban


képek Képgaléria

Királyaink fejére általában a hagyományos koronázó városokban tették fel a legfőbb közjogi méltóság megtestesítőjét, a Szent Koronát, de a történelmi viharok többször is kikényszerítették, hogy más város adjon helyt ennek a szakrális ünnepnek. És Sopron mindig befogadó város volt.

Sopron Fő terén álló Bencés, a köznyelv által csak Kecske templomnak nevezett műemlék, történelmi kincseket rejteget. A török hódoltság idején III. Ferdinándot (1625) és két királynét is itt koronáztak, továbbá négy országgyűlésnek is helyszíne volt a templom. Hagyományaink megőrzésére és felelevenítésére a templom búcsúján, Szűz Mária mennybemenetelének napján koronaünnepet tartottak, amelyen a Szent Korona másolatát, a koronaőröket és történelmi zászlókat is láthatták a résztvevők.

A Szent Koronát a Mária szobornál dr. Fodor Tamás polgármesterrel együtt fogadták a soproniak, majd ünnepélyes bevonulással vitték a Fő térre, a Bencés templomba.

20090815sztkorona003m.jpg

- Történelmünk egy darabja elevenedik meg III. Ferdinánd 1625-ös megkoronázására emlékezve. Olyan történelmi pillanat, amelyhez hasonló, nem sok magyarországi városban történhetett meg – mondta Sopron polgármestere az ünnepséget megnyitó beszédében.

Ez az emlékezés a soproni szellemiség része, hiszen nagyban hozzájárul városunk múltjának jobb megismeréséhez. Mert, ahogy múlt nélkül nincs jelen, úgy a történelem igaz ismerete nélkül jövőnk se lehet.

20090815sztkorona010m.jpg

Dr. Fodor Tamás arról is szólt, hogy a Bencés templom városunk legelső, oklevelekben is említett miséző temploma. Ráadásul a polgári mecenatúra egyik ékes példájaként része a soproni szellemiségnek. Történelmünk jó példái, koronázóvárosunk méltósága fontos, és az, hogy ezen a napon, Nagyboldogasszonykor hívták össze királyaink a királyi tanácsot, ekkor tartották a törvénynapokat, mert az ország ügyeinek intézésekor is Máriához fordultak.

20090815sztkorona019m.jpg

Búcsúi szentmisét dr. Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát mutatott be.

A búcsú alatt az érdeklődőkkel megtelt Sopron Fő tere, ahol jó hangulatú kézműves foglalkozás és játszóház várta a gyermekeket, akiket az Égzengő zenekar szórakoztatott.

BTÉ



2009. augusztus 15., szombat 22:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület