CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sakkvilág  

A mai anyag kezdőknek, haladóknak sőt haladottabbaknak szól...

Haladóknak, sőt haladottabbaknak is


A modern sakkozó ideje azért annyira terhelt, mert a játszmákon kívül, sőt azok előtt és után is kutatnia kell a lehető legjobb folytatásokat, és ez örökös tépelődés, vajon nemcsak az adott játszmában, hanem elvileg is a legjobb változat-e, amit választottunk.

Az USA Internet sakk-clubjában az egyik népszerű computer ellen a Ruy Lopez (Spanyol) megnyitás késleltetett csereváltozatában, ahol a computer VILÁGOSSAL mindig vissza-vissza tér a változathoz, a következő dolgok történtek:

1.e4,e5 2.Hf3, Hc6 3.Fb5 (ez a Ruy Lopez jellegzetes lépése), a6 4.Fa4 ( Itt világos üthetne 4.Fxc6, dc: 5.He5:-re, de sötét 5.-, Vd4-el rögtön visszanyerné a gyalogost, és világos lemondana a hatásos futó párról - végtére is semmiért!) Hf6 5.0-0, Fe7 6.Fxc6!? (ez a késleltetett csereváltozat, nagyon ritkán játszott, hogy miért, mindjárt látni fogjuk. Ehelyett világos 6. Te1, 6.Ve2, sőt 6.Hc3-al is folytathatja a fejlődést.) dc: 7.He5:, Vd4 8.Hf3, Ve4: 9. Te1, Vg6! (Jól jegyezzük meg: ez az egyetlen s egyben legjobb mező a visszavonuló vezér számára!) 10. Ve2, Fe6 11.Hd4

És most tanulmányozzuk a hadállást.



Sötétnek muszáj leadnia egy gyalogost, ez tuti, viszont f vonala megnyílik, valamint az e vonala is! Világosnak a gyalograblás után gondjai lesznek saját királyával és alapsorával, mert a vezérszárnyán egyetlen tisztje sem fejlődött!

A kérdés most ez: „a gyalogos így is, úgy is elvész, használjuk ki az ebből adódó esetleges előnyt" Sáncoljunk! Következett:

14. -, 0-0! 15.He6:, fe: 16. Ve6+, Kh8 (és most a világos vezérnek sürgősen pucolnia kell, nincs futónyerés 17. Ve7:-el, mert 17.-,Ta-e8 a fenyegető matt miatt lenyerné a vezért! Emellett a másik torony már a megnyílt f vonalon mereszti ágyúcsöveit a világos királyállásra, sötét tehát jól áll!) 17.Vb3, Fd6 (mellesleg majd Hg4 is fenyegetni fog,egyszerre támadva a h2 és f2 pontokat.) 18. h3, He4! 19. d4...



Muszáj valamiképpen játékba hozni a világos tiszteket, máskülönben világos királya elvérzik. De már minden késő!

19.-,Hf2:!! 20. Hd2, Te2 20. a4 (világos megpróbálja valahogyan játékba hozni a bástyát a1-ről)



20.-, Hd3!!, 21. Tf8:+, Ff8: 22.g4, Vf6



és nincs az a földi hatalom, ami világost megmenthetné a pusztulástól. A computer persze mattig nem adta fel. De az már érdektelen.

Sakkfőiskolánk az alábbi két hadállással „kedveskedik" most a tanulóknak. Az elsőben VILÁGOS, a másodikban SÖTÉT van lépésen. Mindkét pozícióban az induló fél anyagot - és persze ezzel együtt játszmát is - nyer. A sötéttel induló második hadállás különösen komisz! Ott sötét egy kis átmeneti „micsodával" lemesterkedi a tábláról az egész világos tisztikart, a vezér kivételével.

Miért és hogyan?



Világos lép




Sötét lép

Pagony Lajos
Sakkrovat vezető
chess@sopron.hu



2000. március 18., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület