CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Felavatták a japán kőkertet a Barátság parkban


A középpontban lévő kő Sopront jelképezi. A megbékélés, a testvéri kézfogás helyét, a nyugalmat. Miként maga a kör is, mint szakrális jel, a végtelent, a nyugalmat, a békét jelent, az eredőt és a végcélt, a mindenekfelettit. Ez az, amire mi emberek törekszünk, s ez az, ami felé népeinknek is haladniuk kell. Szimbolikus jelentőségű az is, hogy a Barátság parkban kapott helyet a köztéri alkotás - mondta Abdai Géza alpolgármester a kertavatón.


A Páneurópai Piknik 20. évfordulójára a német SCHLOSS Ronsperg Jótékonysági Alapítvány a város által felajánlott helyszínen Sopron számára japán kertet ajándékozott.

A Barátság Parkban, japán kórus fellépésével, ma avatták fel a kertet Shinichi Nabekura japán nagykövet, Walburga von Habsburg, a Douglas, a Páneurópai Unió alelnöke részvételével.



Sopron város nevében Abdai Géza alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket, aki arról szólt, hogy keleti gyökerű népünk több szálon is ápol közös hagyományokat. Ennek is köszönhető, hogy az 1989-es Páneurópai Pikniken történtek hatására a németek mellett legelőször japán filmesek forgattak a magyar szabadságvágyról és az akkori rabnép egy másik rabnép felé tett nemes gesztusáról.



- A japánok voltak azok is, akik a most 20 éve történt események helyszínére a szent fáikból, a cseresznyékből hoztak és ültettek.Az így díszessé tett helyet azóta is figyelemmel kísérik!

- Biztos vagyok abban, hogy nemcsak azért, mert Kazuno a testvérvárosunk – fogalmazott Sopron alpolgármestere, aki testvérként köszöntötte a német vendégeket is, akik hazájuk egyesülésének kulcsát bennünk, a magyarokban látták meg.



Emlkeztetett arra, hogy Kohl kancellár a piknik utáni években azt mondta:, „Sopron mellett a magyarok verték ki az első téglát a Berlini Falból”.

- Ez az esemény testvérré avatta népeinket. Nem véletlen tehát, hogy a Barátság parkban kapott helyet a Schloss Ronsperg Egyesület által megálmodott japán kőkert, ami jelkép erejű. A népek barátságát jelképezi.

- Ami még több tartalommal töltheti meg a mai esemény jelentését, az az, hogy ez a park a katolikus egyház tulajdona. így ökumenikussá emelkedik a mai ünnep, hiszen nemcsak népek, hanem vallások és felekezetek is egymásra találnak itt – mondta Abdai Géza, Sopron közösségi ügyekért felelős alpolgármestere.

A kert kövei az Alpok, a Kárpátok és az Ural-Altáj hegységek között élő, népek közötti békés együttélést, megértést jelképezik. A kert örvényszerűen illusztrálja a Kárpát-medence folyóit, amelyek a béke szigetét ölelik át, és a felkelő nap országában őshonos cserjét ültettek el benne. A Japánból érkezett kertépítészek munkáját az Alapítvány vezetője Masumi Bötthcher Muraki és a tervező Kanji Nomura építész felügyelte.

A zen-kert allegóriája az egységes Közép-Európa. A középpontban lévő kő Sopront jelképezi. A megbékélés, a testvéri kézfogás helyét, a nyugalmat. Miként maga a kör is, mint szakrális jel, a végtelent, a nyugalmat, a békét jelent, az eredőt és a végcélt, a mindenekfelettit. Ez az, amire mi emberek törekszünk, s ez az, ami felé népeinknek is haladniuk kell.


Ha tovább nézzük a köveket: jobbra a kelet népeiből a magyarok szimbóluma, balra lent a rómaiak. Felettük az Alpok, mellette a germánok, szlávok. Mindannyian a kör közepe felé, a béke szigetére törekednek. Nem egymást taposva, nem ellenségesen, hanem barátian, egyesülve. Német ötletre, japán megvalósításban elevenedik meg szemünk előtt hazánk, a Kárpát–medence története. Csak még sajnos nem értünk oda mindannyian a kör közepére.

Még nem nyújtottunk mindannyian kezet. Ez a mi felelősségünk, a mi dolgunk és utódainké.

Tennünk kell a dolgunk, hogy ez az egymásratalálás megvalósuljon, erre figyelmeztet afelavatott ajándék-műalkotás – mondta Abdai Géza avató beszédében.

Az eseményen jelen volt Shinichi Nabekura, Japán magyarországi nagykövete, aki arra emlékeztetett, hogy a 2009. év,számos jubileumnak is éve.

20 éve történt a Páneurópai Piknik, 20 évvel ezelőtt került sor a rendszerváltásra, és 20 éve annak, hogy a kelet és nyugat közötti megosztottság megszűnt – mondta a nagykövet. A volt szocialista blokk országai nyitottá váltak.


Shinichi Nabekura kiemelte a japán és magyar kapcsolatokat meghatározó ,,keleti” rokonságot, és azt, hogy a két ország közötti kulturális, gazdasági, közösségi kapcsolatok nem protokolláris jellegűek, hanem az önkormányzatok, a vidék, a települések szintjén is jól működnek.

A nagykövet arról is szólt, hogy a jubileumok sorába tartozik az az esemény, hogy 140 éve jött létre a Japán és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolat, illetve az idén lesz 50. évfordulója a II. világháború utáni, kétoldalú diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének.


Walburga von Habsburg-Douglas szintén a Páneurópai Piknik jelentőségét méltatta, és azt a folyamatot, amelyben a japánok segítségével egyre közelebb kerülnek egymáshoz az európai népek. A béke Európáját, és a világbékét kívánja továbbra is képviselni a Páneurópai Unió szervezete – hangsúlyozta az alelnök, aki egyébként a Svéd Parlament képviselőke.

Az ünnepségen szólt a kert adományozója, Narita úr is, aki a közös Európa építésének fontosságáról szólt, arról, hogy a kert Japán és Magyarország, Európa és Japán jó kapcsolatát szolgálja. Az adományozó részletesen szólt arról a személyes indíttatásról, amelynek köszönhetően a kert megvalósulhatott.



A soproni kőkert egyrészt a Páneurópai Piknik 20. évfordulója előtti tisztelgés, másrészt a Páneurópai Uniót Bécsben, 1923-ban elindító gróf Richard Coudenhove-Kalergi és japán édesanyja, Misdukó emlékét is idézi.


A németországi SCHLOSS Ronsperg Jótékonysági Alapítvány 4 országban, Csehországban és Németországban, Svájcban és Ausztriában alakított ki hasonló köztéri alkotást.

B. Tóth Éva



2009. augusztus 18., kedd 21:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület