CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A fotográfia soproni ünnepe

A Soproni Fotóklub a Magyar Fotográfia Napja alkalmából idén is megrendezte szabadtéri kiállítását, amelyen egyrészt a Fotóklub tagjainak alkotásait, másrészt az idei fotópályázatra beérkezett, legjobbnak ítélt fotográfiákat állították ki a Széchenyi téren. A soproni önkormányzat nevében Sass László, az önkormányzat Kulturális-, oktatási- és sportbizottságának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket és nyitotta meg a tárlatot.

Képgaléria

A Soproni Fotóklub negyedik alkalommal meghirdetett fotópályázatára 98 alkotó 488 képét küldte be. Ez a szám az országos pályázatok esetében tapasztalt részvételi arányokat messze felülmúlja – mondta Folz Tóbiás, a fotóklub vezetője. A soproni fotográfusok alkotókedve igazolja azt a rangot, amit az igényes, az eseményfotózásnál többet jelentő fotográfia Sopronban képvisel.


A szakmai zsűri döntése alapján 46 alkotó, 95 képét állították ki.
- A város fotósélete méltó azokhoz a hagyománykhoz, amelyeket Csik Ferenc, Diebold Károly, Radó Tamás alapozott meg – fejtette ki Sass László, önkormányzati képviselő, a Soproni Önkormányzat Kulturális-, oktatási és sportbizottságának elnöke.

Sass László külön szólt a Magyar Fotográfia Napjáról is.


A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége 2003-ban kezdeményezte a fotográfusok jeles napjának kiválasztását és évenkénti megünneplését. Sokféle évszám, dátum, esemény közül kellett kiválasztani azt, amely minden valószínűség szerint hatással volt - a maga korában - a magyarországi fotográfiai közélet kialakulásában. Ez pedig 1840. augusztus 29-e volt, amikor is Vállas Antal, a Magyar Tudós Társaság ülésén bemutatta a valóság hű megörökítéséhez szükséges eszközöket és eljárásokat. Vagyis mások jelenlétében készített fényképet (dagerrotípiát) szemléltetvén azt, hogy kellő érdeklődés esetén bárki képes hasonló felvételek készítésére. Ugyanezt a nyilvános bemutatót Párizsban egy évvel korábban rendezték meg - 1839. augusztus 19-én - de hozzánk az ehhez szükséges eszközök és konkrét leírások csak egy évvel később érkeztek el. Hírlapi tudósítások persze korábban is napvilágot láttak, de ezek alapján még nem lehetett elkészíteni a fényképeket. Ezért volt és van különös jelentősége Vállas Antal előadásának és gyakorlati bemutatójának. Ő ugyanis nem kívánta üzleti okokból eltitkolni a módszert, amellyel megörökíthetjük a számunkra fontos pillanatokat és vizuális látványokat.


Az eseményen tartották meg a pályázathoz kapcsolódó díjátadót is.

A Soproni Fotóklub díját Böröcz Tamás kapta. Dr. Nagyné Kovács Ágnes Sopron város díját vehette át, mígy Kurucz ádám a Pro Kultúra Nonprofit Kft. Díjában részesült. A Trend Info különdíjasa Nagy Bertold volt, Csigó Gergely különdíját Árpási Csaba kapta, továbbá Dr. Nagy Attila különdíjazottja Rámháp Balázs volt.

A szabadtéri kiállítás hétvégén tekinthető meg a Széchenyi téren, majd szeptember 10. és október 1. között a Gyermek és Ifjúsági Központban is láthatóak lesznek a fotográfiák.
B. Tóth Éva



2009. augusztus 29., szombat 14:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület