CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sakkvilág  

Miért "fő" iskola a sakk főiskola?...

Sakk főiskola II.


Miért „főiskola?" Hát, mert a „főt" iskolázza, részben azért. Másrészt mert világszerte 8-10 éves kis fickók játszanak ma már mesteri szinten, és a soproni legjobbak sem maradhatnak el mögöttük.

Mint látni fogjátok, a választott példák nem a legnehezebbek, hanem a legjellemzőbbek arra a témakörre, ahová tartoznak. Ma huszárok sokfelé képes vagdalkozásáról és az úgynevezett „röntgen attak"- ról, ahol a játékos szinte „átvilágítja" ellenfelének hadállását - adunk képet. A minap említettük, hogy a sakkban villának (most már a fakanál, favilla mellett ismeritek a sakk villát is...) nevezzük egyes figuráknak - főleg a paripáknak - azt a tulajdonságát, hogy egyszerre kettő, sőt esetleg több figurát is támadhatnak meg ugyanazzal a lépéssel.

Igyekezni fogunk mindkét oldalról - tehát világos és sötét részéről is - bemutatni az ilyenfajta támadások előnyeit.

Az első hadállásban világos lép.



Amilyen egyszerű a megoldás, olyan pontos játék is igényeltetik, ugyanis egy kis nemtörődömség kiadja világos kezéből az előnyt! Ha sehol, de itt nagyon érvényes a „jól vigyázz a figurára!" közmondás!

A második hadállásban



a pozíció direkt vicces! Ugyanis sötét lép és a fenyegető villa miatt bármit csinál a világos király, a futója el fog veszni, és elénekelheti a „vége, vége már, elmúlott a nyár" című nótát!

Ebből a két példából is láthatjátok, hogy a huszárok milyen veszélyesek tudnak lenni. Sok sakkelméleti tudós a futókat kissé előnybe helyezi a lovacskákkal szemben, mondván, hogy azok hatósugara - pláne a mindkét színű átlókat ellenőrző futó páré - nagyobb, mint a huszároké. Ám minden idők egyik legnagyobb magyar sakkozója, Maróczy Géza legendásan kezelte lovait a sakktáblán, és számtalan világszintű ellenfelét félemlítette meg velük! Az igazság az, hogy hadállása válogatja. Zárt állásokban, ahol a gyaloglánc úgyszólván érintetlen, a huszárok könnyen átugrálnak az ellenfél állásába, viszont távolfekvő, szétszórt ellenséges egyedekkel szemben a futók látszanak hatásosabbnak

A harmadik hadállásban




a RÖNTGEN ATTAK egyik legegyszerűbb és éppen emiatt legszemléletesebb példájával találkozunk! Világos lép, és olyan egyszerűen nyer, mint egy pofon, és mégis, aki nem látta még ezt a motívumot, gondolkodni fog néhány percig rajta! - Aztán felismeri majd, hogy lényegében majdnem mindegy, hol áll a világos király, és az „ a " vonal melyik mezején a sötét torony, sőt - megsúgom - az egész állást el lehetne tolni jobbra egy sorral, és a megoldás ugyanaz maradna, de kettővel már nem; hogy miért, írjátok majd meg nekem. Egyszerű! És igen-igen fontos!

A negyedik állásban




sötét fogja ellenfelét „átvilágítani", hogy hogyan, azt megtaláljátok ti magatok is könnyűszerrel. A kombinációk közepette mindig arra kell gondolnotok, hogy komoly, mestererejű játékosok között nemhogy egy huszár vagy torony előny, de legtöbbször egyetlen gyalogos többlete is döntő a parti megnyerése szempontjából.

Szóval, ha igaz a közmondás, hogy „úgy örül, mint majom a farkának", akkor George, a majom, aki KASZPAROV ellenfele lesz a legközelebbi meccsen, gondolom sokat fog búslakodni, vagy ki tudja?...

Pagony Lajos
Sakkrovat vezető
chess@sopron.hu



2000. március 11., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület