CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sakkvilág  

Sopron sakkjövője jó kezekben van

Küldjétek be játszmáitokat!

Sopron sakkjövője biztosított. Most is két igen tehetséges, lelkes, és nagyon fiatal kisfiú - akik ráadásul testvérek is - két játszmáját küldte el nekem a büszke papa, aki bokros teendői mellett még a sakkra is szemet vetett és maga is részt vesz a gyerekeknek tervezett oktatáson. Miután fiatalok és tanulók, már csak a testvéri vetélkedés miatt sem közlöm a nevüket.

Az alábbiakban az első játszma egyik különösen tanulságos szakaszával foglalkozunk, ami egyszerűen áttekinthető ugyan, de elágazásai miatt igen jellemző a megnyitás ilyetén szakaszára. „Szerencsénkre" sötét a negyedik lépésben elnézett egy gyalognyerést, alkalmat adva így az idetartozó gondolatok és elvek kifejtésére.

A hiba (1.c3, e5 2.e4, Ve7 3.b4?, Vh4? Után...) 4. Fc4??, amire sötét szerencsére h5??-el folytatta, pedig 4.-,Ve4+ 5.Fe2, Vg2: simán még egy gyalogost nyer 5.Ve2, V:g2 6.V:e5`+, He7! után pedig elvész a torony h1-en. Most a blöffölés nem segít 7.Vf4-el vagy Vh5-el a sötét király előtti f7 mezőt fenyegetve, ugyanis a sötét vezér a legnagyobb lelki nyugalommal nyakon vághatja a h1-es tornyot, hiába üt világos a vezérrel f4-ről vagy h5-ről f7-re, őfelsége elódalog d8-ra, nem fog sáncolni tudni, de nagyobb baja nem esik, s ez igazán megért egy tornyot!

Ez a hadállás - lásd diagramot -


világos gondatlanságból készülő öngyilkosságát elemezve, feltétlenül megérdemel egy kérdést:

Mit próbálhat meg világos ebben az állásban, sőt miket? És... próbálkozásainak mi az eredménye?

Tovább haladva a játszmában 5. Fc4, h5 után 5.Ve2, Vg4 következett, azaz sötét cserére ajánlotta vezérét, kinyitva ezzel a h vonalat. Most világos egy olyat tett, ami minden dicséretet megérdemel. Így gondolkodott: „Majd bolond leszek segíteni neked, vonalat nyitni a cserével. Ha mindenáron cserélni akarsz, üsd le a vezéremet, ezzel kihozok egy tisztet a játékba."

Ennek szellemében 6. Fb2-t húzott, mire sötét elég értelmetlenül cserélt: 6.-,Ve2:vel. Következett 7.K:e2, a6 8.b5, ab: 9.F:b5, Ta5 10. Fc4, Tc5 11.d3, Tc6, és világos szisztematikusan leszorította ellenfelét, aki később türelmét vesztve egyre súlyosabb elnézéseket vétett.

A kezdők játszmavezetésének nem elégszer hangsúlyozandó követelményei a következők:

1.) Centralizálva fejlődni és fejlődni, valamint fejlődni egymás után a tisztekkel.
2.) Fukarul takarékoskodni a gyalogos lépésekkel, mert egyrészt azok reparálhatatlan gyengeségeket okoznak, másrészt korrigálhatatlanok, hiszen náluk „csak előre, édes fiam! "... létezik.
3.) Óvakodni a megnyitásban túl korán játékba hozni a vezért, mert az ellenfél üldözni fogja, mint a csodaszarvast, s ez pozíciós és időbeli veszteséghez vezet.
4.) Nem lépéseket ismételni a megnyitásban, hanem célszerűen elfoglalni a mezőket.

Csak ezeknek az alapelveknek a tiszteletben tartásával vonulhat fel a sakkozó hadserege ütőképesen, és valósíthat meg győztes terveket. Minden más esetben örökös védekezésre és előbb-utóbb összeomlásra van ítélve. Pontosan azért játszanak a sakkozó computerprogramok olyan erősen, mert ezek a konkrét alapelvek beléjük van programozva!

Pagony Lajos
sakkrovat vezető
Chess@sopron.hu



2000. február 21., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület