CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 14., vasárnap, Tibor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Tisztelet a hősöknek


"Adassék örök dicsőség annak a magyar katonának, aki fegyverrel védi a hazát!" - ezzel a jelmondtattal hirdette meg ünnepségét az 1944-45-ben volt magyar katonák Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete, a szervezet által elhelyezett emléktáblánál, Sopronkőhidán.


|Képgaléria


Az 1944-45-ben volt Magyar Katonák Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete katonai tiszteletadással és koszorúzással tartott emlékező ünnepséget az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emlékére, valamint az 1944-45-ben a nácizmus elleni katonai vezetők és a fasizmus által kivégzett magyar hősökre és mártírokra emlékezve.


Beszédet Sebestyén Pál, a szervezet elnöke mondott, aki méltatta a haza védelmében, valamint a szabadságért életüket áldozók hősiességét. A szónok arról is szólt, a hősök emlékezetének felidézése, tetteikre való emlékezés, a múlt ismerete és tisztelete a mai nemzedék számára is fontos kell, hogy legyen.

20091006skohc08.jpg

Sebestyén Pál nemcsak szemtanúja volt történelmi eseményeknek, hanem a harcok résztvevőjeként fegyverrel védte a hazát, akkor, amikor a kötelesség a harctérre szólította.


A hősök emlékét Lentulai Attila, református esperes és Zsebedics József, római katolikus kanonok a helyszínen tartott ökumenikus áhitattal is felidézte.

,,Azok a szabadsághősök, akik áldozatul estek minden önkénynek megérdemelnék, hogy nevüket mártíromságukat a szívünkben hordozzuk. Mert előttük nem szó, hanem véres valóság volt a nemzet becsülete, függetlensége. Ezért vállalták a szenvedést és a mártíromságot is. E napra, és a rájuk való emlékezés megint időszerű lesz. Mert emlékeztetőül szolgál a közömbösségbe süllyedő népnek, nemzetünkre arra, hogy hogyan lehet, milyen lélekkel lehet a nemzetet megmenteni, jövőt mutatni a zavaros, erkölcsileg zűrös helyzetben egy népnek.” – mondta Lentulai Attila, református esperes a megemlékezésen.

A Sopronkőhidai Büntetésvégrhejató Intézet falán elhelyezett emléktábláknál a résztvevőkkel együtt, elhelyezte koszorúját Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő, a megyei önkormányzat alelnöke is.

20091006skohc04.jpg

.

20091006skohc09.jpg

sopron.hu2009. oktĂłber 07., szerda 20:38


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület