CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Márciusi Horgász Hírek

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgásztársnak lenne mondanivalója, nyugodtan keressen meg e-mailen és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét, illetve mindkettőt. Segítsetek, kedves horgásztársak, változatosabbá tenni ezt a rovatot!

MÁRCIUSI HORGÁSZ HÍREK




KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.

KÖRNYEZETI KATASZTRÓFA A SZAMOSON ÉS A TISZÁN


A nagybányai Aurul ausztrál-román bányavállalat tározójából több tízezer köbméter ciánvegyületet tartalmazó víz került a Lápos patakba, majd onnan a Szamosba. A cián koncentrációja a romániai szakaszon nyolcszázszorosa volt a megengedett értéknek. Mindez január 31-én történt, és a szennyeződés február 2-án Vásárosnaménynál elérte a Tiszát. A méreg koncentráltsága még mindig háromszázszorosa volt az elviselhetőnek. A Szamosban elméletileg minden élőlény kipusztult. A méregfolyam napi sebessége 40-50 km, a méregdugó hosszúsága is nagyjából ekkora.

Február 7-én érte el a szennyezés a Tisza-tavat, és még mindig elég erős volt ahhoz, hogy ott is brutális pusztítást végezzen a halállományban. A szennyezett víz Szolnokot elérve annyira felhígult, hogy már nem veszélyeztette Szolnok ivóvízét. A szennyezés tovább folyt lefelé a Tiszán, majd elérte a Dunát, és ott is döglöttek a halak.

Több száz tonna haltetem mutatta-mutatja a mérgezés elvonulását. Minden halfaj pusztult, de főleg a süllő, amur, busa, keszeg. A vízi élőlények teljes vertikuma óriási pusztuláson megy keresztül, és a pontos helyzetet akkor lehet megállapítani, amikor megindul(na) az élet a tavasz kezdetén. A víz már nem mutatja a mérgezést, a cián- tartalmat már nem lehet kimutatni, hiszen tavasz felé a bő vízhozam átöblíti a medret, és fokozatosan visszatérnek a halak a mérgezett szakaszokra is. Az utóbbi próbahalászatokon végzett kísérleti mérések már nem mutattak ki ciánt a halhúsban. Ettől függetlenül tilos a Szamosban és a Tiszában a horgászat és a halászat egészen addig, amíg ezzel ellentétes hivatalos nyilatkozat nem születik.

A Szamos és a Tisza mentén rengeteg madár és emlős is elpusztult, amelyik evett a mérgezett halhúsból vagy ivott a vízből. A kár még felbecsülhetetlen, kormánybiztos irányítja a legfontosabb munkákat és a rehabilitációt. Csak abban lehet bízni, hogy a természet mindenható ereje legyőzi ezt az ember által létrehozott újabb szörnyűséget.

ÚJABB SZENNYEZÉS ROMÁNIÁBÓL


A legfrissebb hírek szerint mintegy 100 000m3 nehézfémekkel telített szennyezőanyag érkezett a Tiszába román tározókból. A több hullámban érkezett szennyezőanyag ólmot, cinket és rezet tartalmazott. Az Ukrajna felől országunkba belépő Tisza több sebből vérzik. A fenti cikkben jelzett cián szennyezést éppen túléltük és most itt van a következő sorozat. Mikor lesz ennek vége? Meddig kell még tűrnünk a környezetünket felelőtlenül romboló nem kedves szomszéd támadásait? Ezek olyan kérdések, amire nincs felelet, de felháborító, hogy valakik gátlástalanul tönkre tehetik mások folyóit, földjeit, levegőjét? Az is bosszantó, hogy lekicsinylik a történteket, mintha nem is lenne olyan nagy dolog, ami történt. Még hogy mi túlozzuk el a tényeket és politikai tőkét kívánunk kovácsolni belőle! Tényleg felháborító! Az okozott kár megtérítéséről persze hallani sem akarnak, mintha nem rájuk tartozna, nem az ő hibájuk lenne. Ilyen felfogással azt hiszem egyre távolabb kerülnek Európától. Ez vajmi keveset vigasztal bennünket.

REKORDLISTA


PONTY


Pöstyéni Béla tiszaújvárosi horgász szeptember 16-án, születésnapján a Tiszára ment horgászni. A tiszatarjáni szakaszon már reggel 5.45-től bedobta 0,35-ös zsinórján levő horgát trágyagilisztával. Már 6 órakor 8 kg-os nyurga pontyot fogott. 8.30-kor 2 kg-os pontyot tett a szákba. Ekkor koppant a kapásjelző a másik botján. A gyors bevágásra erősen húzott a hal, majd a part felé fordult. 10 perces erős fárasztás után megszákolta a 12,20 kg-os (72/72 cm) tő pontyot. Gratulálunk! Szép ajándék volt!



HARCSA


Mihajlovits Róbert kaposvári horgász december 17-én a Deseda-tározón fogta 88 kg-os (225/98 cm) harcsáját. Süllőzéshez készülődött Mihajlovits úr, és 0,25-ös zsinórjára gumihal csalit kötött twisterhorgon. Délután négykor jött a kapás. A bevágás után mindjárt kiderült, hogy nem süllő akadt a horogra, és a fárasztás csónakból este 7-ig tartott. Ekkor ráckevei vendéghorgászok segítségével csónakba tudták fordítani a nagy halat. Ekkor derült ki, hogy a horog a hal farkába akadt.



CSUKA


Német Ferenc budapesti horgász december 11-én 11 órakor a Moby Dick II horgásztavon úszós szerelésére kínálta fel a jól mozgó kárászt. A 10,10 kg-os (95/52 cm) csuka nem tudott ellenállni a jó falatnak, és ez lett az utolsó étke. A horgász ezen a napon még 7db csukát fogott, közülük kettő 6 kg-os volt! Óriási élmény lehetett.



SÜLLŐ


Szécsi Attila bölcskei horgász a Duna paksi térségében október utolsó napján egy zátony végén rapalával pergetett. A 0,20-as fonott zsinóron vezetett műcsalira 6.10-kor nagyon óvatosan nehezedett rá egy hal. Az alig észrevehető kapás után nem sokkal már partra is emelte a gyönyörű süllőt, ami a mérlegeléskor 10,75 kg-osnak (86/61 cm) bizonyult.



ANGOLNA


Lós Róbert miskolci horgász szeptember 23-án a nyéki Gólem tavon fogta az idei listavezető angolnát. A 0,30-as zsinóron drótelőkén kínálta az 5 cm-es jászkeszeget a ragadozóknak. Az arra úszó angolna úgy találta, éppen jó lesz neki uzsonnára, de nem gondolta, hogy horog is van benne. Így aztán a 2,89 kg-os (98 cm) betelepített halfaj befejezte földi pályafutását.



MÁRNA


Lukácsa Donát budapesti horgász a pesti Duna-parton produkált remek márna-sorozatot. Október 9-én nyolc és fél kilót nyomott a három márna, amit aznap fogott. A legnagyobb példány 3,84 kg-os (58/38 cm) volt. A 0,16-os zsinóron felkínált csonti-csokor volt az ellenállhatatlan csali. Másnap azonos felszereléssel ismét kipróbálta szerencséjét, és kb. három óra múlva egy elakadásnak tűnő kapása volt. Az úszó elmerült, és a bevágás után jó 30 m-re kirohant a hal. Mintegy 10 perces kemény fárasztás után horgásztársi segítséggel emelte partra a gyönyörű márnát, ami a mérlegen 4,52 kg (66/40 cm) volt.



KECSEGE


Tóth Zoltán budapesti horgász augusztus 11-én a Duna óbudai szakaszán horgászott édesapjával. Keszegkapásai között a 0,30-as zsinóron csalizott vastag gilisztára erőteljes, rángató kapásra vágott be. A fárasztás során a hal többször kiugrott a vízből. Ekkor látták, hogy kecsege van a horgon. A remek hal néhány perc után partra került és 3,10 kg-nak és 72 cm-nek bizonyult.



DÉVÉR KESZEG


Szabó János gyáli horgász július 11-én a háziréti tározón 1999. évi listavezető dévért fogott. A reggeli órákban a 0,30-as zsinórt 0,25-ös előkével dobta be. A horgon csonti+pufi szendvics volt a csali. Pontyot szeretett volna fogni horgásztársunk, de a maszatoló kapás után rövid fárasztással vezette a szákba a 4,15 kg-os (72 cm) dévért.



TÖRPEHARCSA


Pejkó József budapesti horgász a domoszlói tározón augusztus 27-én éjjel viharos időben 1,05 kg-os (38/40 cm) törpeharcsát fogott. 8 cm-es vörösszárnyú keszeg volt a horgon, amikor este 11 órakor a nyitott orsóról elindult a 0,35-ös zsinór. A bevágás utáni rövid fárasztás végén derült ki, hogy "óriás" törpe van a horgon.



A DUNAKESZI KAVICSBÁNYA-TÓ




A Dunakeszi és Budapest határán egykor kikotort kavicsbánya-tó mára valóságos horgászparadicsommá vált. Hála a természet mindent meggyógyító erejének és az emberi jó szándéknak. A közel téglalap alakú, húsz hektáros, 4m átlagos mélységű víznek csak az északi oldalán egy kis rész emlékeztet a kavicsbányászatra.

Pest megyében már is a harmadik legjobban telepített horgászvíznek ismerik ezt a tavat. 15 éve kezdődött e szép tó élete, amikor elkezdődött a kavics bányászata. Sok éve a kóspallagi tóból került bele az első vegyes halállomány, amiből már 20kg-os harcsa is partra került. A kavics kitermelésének megszűnése után 1993-ban a horgászegyesület megvásárolta a tavat. Saját erőből komoly telepítés történt és most már joggal büszkék kiváló tavukra. Az állomány 60%-a ponty, átlagsúlyuk 2kg körüli. Nem ritka a 10-15kg-os amur, akadt már 9,80kg-os csuka és 36kg-os busa is horogra. A ponty rekord 25,80kg és fényképezés után visszakerült a szép hal a vízbe. Most is benne él.



A dunakeszi tóba évente 500q halat telepítenek, 7-10 naponként 800-1100 kg-ot, amit mindig a halőrház előtti "nyílt színen" mérlegelnek és helyeznek a vízbe. Olyankor óhatatlanul sok pikkely marad a parton, mintha a halak azzal szeretnék kifizetni a horgászokat. Aki már járt a dunakeszi tónál az visszavágyik, aki még nem volt próbálja ki.

TÁVOLI VIZEKEN




Dietmar Isaisch sok éve eredménnyel specializálódott nagy süllők fogására. Kedvenc vize a Rajna, de általában a nagy folyók, azonban a víztározókban és a nagy tavakban is eredményes. A Rajnán a kilométer hosszú sarkantyúkat járja, valamint a kikötő öblöket és a csatlakozó csatornákat. Különleges élőhelye a süllőnek a víztározóban elöntött hajdani település (a képen látható rész). Állítja, hogy a süllők eszik fajtestvérüket, minél nagyobbak annál inkább. Egyes vizekben a folyami rákra és a durbincsra "szakosodást" tapasztalta. Ezek igazi fehérje bombák, ráadásul a süllő kedvenc környezetében, a fenéken zsákmányolhatja őket. Ettől függetlenül tény, hogy az óriás süllő 7cm-es gumihalacskával és 50dkg-os domolykóval egyaránt megfogható. A középutat követve a mesterhorgász 10-15cm-es csalit használ, a partról gumihalat, csónakból megölt halat kínálva. Írása végén bölcsen szögezi le, hogy aki süllő óriást kíván fogni, az olyan vízben keresse, ahol van is.

BERLIN HARCSÁI



Ismeretes, hogy a német fővárost folyók és tavak övezik. Választékos, sokrétű horgászlehetőséget biztosítva 57 négyzetkilométer területen. Stephan Höferer ezúttal a harcsahorgászat lehetőségeit ismerteti.
A korabeli sajtó 1887-ben 2,5m-es példány halászhálós fogásáról számolt be. Ugyancsak halászok fogtak több 2m-t is meghaladót 1988-ban. A horgászok természetes csalival (csirkebéllel) és műcsalikkal egyaránt eredményesek pl. a Spree és a Dahme összefolyásánál. A képen látható példányt a szerző a Havel folyó egyik agában fogta.



FOLYAMI PONTYOZÁS


Nagy folyókban nagy pontyokat "kunszt" fogni, amit csak kevesen tudnak. Fontos az áramlástani ismeret. Nemcsak az, hogy hol, a kanyar melyik részén rakja le a folyó a kavicsot, homokot és iszapot, hanem az is, hogy minden nagy áradás módosítja a folyó ágyát. Magas vízállásnál a part közelében célszerű horgászni, messze tőle a sodródás miatt nem is igen lehet. A fárasztás eredménye olyan pompás, erős, kitartóan védekező ponty, mint a képen látható.



Tvordy György



2000. március 06., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület