CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Balogh Judit: év közben hozná nehéz helyzetbe a kormány az oktatási intézményeket és fenntartóikat

El a kezekkel az óvodáktól és az iskoláktól!

Balogh Judit: év közben hozná nehéz helyzetbe a kormány az oktatási intézményeket és fenntartóikat azzal, hogy a közoktatást érintő normatív támogatásokat nem tanév végén, hanem tanév közepén, januárban csökkentené.

Önmagában már a csökkentés is elfogadhatatlan az oktatás területén, de különösen cinikus dolog tanév közben változtatni a finanszírozási feltételeken.

Az önkormányzatok ugyanis, amikor arról döntöttek tavasszal, hogy tudják-e finanszírozni a szeptembertől kezdődő tanévet, akkor a költségvetési törvényben szereplő számokat vették alapul, amely az egész tanévre garantálta az állami támogatás összegét.

A kormány viszont most úgy akarja módosítani a hatályban lévő idei költségvetést, hogy tanév közben is csökkenthesse az oktatás támogatását, már 2010 januárjától.

Az év közbeni csökkentés felháborító. A közoktatási törvény ugyanis nem teszi lehetővé, hogy a fenntartók év közben változtassanak az intézmények működési feltételein, így a kieső pénzt az amúgy is kivéreztetett önkormányzatoknak, egyházaknak kell finanszíroznia.

Sopron önkormányzati fenntartású intézményeiben mindez 7118 gyermeket érint az óvodásoktól egészen a középiskolásokig. Az újabb szocialista megszorítás mintegy 90 milliót vonna el a soproni gyermekektől. Az óvodáktól 15 millió, az általános iskoláktól 30 millió, míg a középiskoláktól 41 millió forintot. És akkor még nem tettünk említést a soproni egyházi oktatási intézményekben tanuló csaknem kétezer fiatalról.

A szocialisták költségvetési tervezete az elmúlt 20 esztendő legveszélyesebb költségvetése. Éppen azért, mert nemcsak a következő egy évre, hanem a jövőnkre, sőt a gyermekeink jelenére és jövőjére is veszélyt jelent.2009. október 08., csütörtök 18:22


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület