CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Sopron a legvirágosabb magyar város!

Ma, nagyszabású ünnepség keretében vehette át Sopron a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben elnyert legvirágosabb magyar város címet jelentő elismerést. A legvirágosabb falu idén a szintén Győr-Moson-Sopron megyei Lipót lett. A Virágos Magyarországért verseny két, Győr-Moson-Sopron megyei győztese képviseli Magyarországot a 2010. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe).

A Sopronban tartott díjátadó ünnepségre mintegy 340 önkormányzat képviselője kapott meghívást a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központba.

Az európai tapasztalatokat felhasználva, 1994-ben hirdette meg az Országos Idegenforgalmi Hivatal az első országos Virágos Magyarországi Versenyt, amely megmérettetés ma már települési területi, megyei és regionális szintekre is kiterjed.

20091009viragosmc06.jpg

A verseny célja a kulturált, környezetbarát, vendégváró országkép kialakításának elősegítése, a településeken az életminőség javítása, közterek, utcák, intézmények virágosítása, a zöld felületek ápolása, a hagyományos magyar virág- és kertkultúra felélesztése és kiteljesítése a lakosság bevponásával, tekintetbe véve a környezetvédelem, sz ökológiai egyensúly követelményeit. 2009-ben 334 település nevezett be a versenybe – mondták el a verseny szervezői – Prutkay János, a Virágos Magyarországért Szervező Bizottság elnöke, Pollák Erika projekt koordinátor, Forgács Imre, államtitkár – az ünnepséget megelőzően tartott sajtótájékoztatón, amelyen a győztes települések képviselői – Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője, Győr-Moson-Sopron Megye alelnöke, dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere és Tóth József Péter, Lipót polgármestere is jelen voltak.

20091009viragosmc07.jpg

A 2009. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéről (Entente Florale Europe), amely 12 ország részvételével zajlik, a nemzetközi zsűri elnöke, az ausztriai Monika Hetsch számolt be.

Firtl Mátyás, egyrészt Sopron országgyűlési képviselőjeként, másrészt Győr-Moson-Sopron Megye alelnökeként külön örömét fejezte ki, hogy két megyei település is van a nyertesek között. Emlékeztetett arra, hogy nemhiába Sopron nyerte el a Családbarát Önkormányzat címet is, hiszen, ha valaki a kisebb, családi közösségek érdekében tesz, az a nagyobb közösség érdekében is megfelelően teszi a dolgát.

20091009viragosmc01.jpg

- Sopron városvezetésének az élhető város megteremtése érdekében való elkötelezettségét minősíti, hogy Sopron képviselheti a verseny európai szintjén jövőre Magyarországot. Ez annál inkább nagy teljesítmény, hogy az önkormányzatok jelenlegi nem kedvező finanszírozási körülményei ellenére is áldozott a város arra, hogy rendbe tegye utjait, köztereit, körforgalmakat építsen, széppé és élhetővé tegye a várost, virágosítsa közterületeit, miközben az itt élők életminőségének javítása érdekében is folyamatosan dolgozik. Nem véletlen, hogy a díjazott települések által Dunántúl lett a verseny nyertese az előző évben és idén is – tette hozzá Firtl Mátyás.

20091009viragosmc04.jpg

A Parlament Európai ügyek bizottságának alelnökeként, pedig a képviselő azt emelte ki, hogy a közös Európához való csatlakozás lehetőségét megteremtő egyik fontos történelmi esemény, az 1989-es Páneurópai Piknik helyszíne ma egy szépen rendezett emlékhely.

- Sok éves közös munka eredménye, amit a városra jellemző polgáriasult szemlélettel, összefogással sikerült elérni – mondta dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere.

20091009viragosmc03.jpg

- A környezettudatos személet jelenléte Sopron iskolavárosi, ,,zöld” egyetemi városi minőségének köszönhető, és annak, hogy az itt élők fogékonyak a zöld szemléletre. A történelmi város szépsége, rendezettsége egy olyan értéket közvetít, amelyet kötelességünk megvédeni és óvni. Dr. Fodor Tamás megköszönte mindenkinek a munkáját, amivel hozzásegítette a várost ahhoz, hogy célját elérhesse. Külön megköszönte dr. Simon István alpolgármester munkáját, ,,aki motorja, megszállottja volt az elkötelezett városszépítésnek”.

A cím kötelez és Magyarország nemzetközi képviseletét a város méltó módon fogja ellátni – mondta Sopron polgármestere.

A soproniak méltán büszkék városukra, hiszen a közterületek az elmúlt években egyre szebbek és gondozottabbak lettek. Az ide érkező turisták szinte mind kiemelik: csodálatosak a zöldterületek, Sopron igazi élhető és szerethető város. Ezt a munkát értékelte a Magyar Turizmus ZRt. „Virágos Magyarországért” környezetszépítő versenyének zsűrije.

Sopronban közel 1 millió négyzetméter közterületet és 50 hektár parkerdőt gondoz a Sopron Holding Zrt. Az önkormányzat kérésének megfelelően az elmúlt esztendőkben folyamatosan növekedett az egynyári növények száma. Idén 90 ezer palántát ültettek ki a Holding munkatársai és 10 ezret pedig ingyenesen osztottak ki a soproniak között. A soproni közterületek valóban sokszínűek, amit az is bizonyít, hogy összesen 42 fajta növény került a parkokba, körforgalmakba és köztéri vázákba.

Az őszi virágosításnál is impozánsak az adatok: 15 ezer hagymás növény mellett 25 ezer egyéb kétnyári palánta kerül kiültetésre. A fásítás területén is nagyot lépett előre az önkormányzat. Koncepcionálisan, tudatosan választott fajtákat ültettek el, tavaly és tavalyelőtt 600-600 új fa került ki a közterületekre. Nagy siker a csemeteosztási akció is, mely során azoknak a soproniaknak adnak kiültetésre váró csemetéket, akik vállalják a kiültetést.

Az önkormányzat nem csak maga tesz a zöldebb, élhetőbb Sopronért, hanem az itt élők is. Az önkormányzat minden évben környezetszépítési versenyt hirdet, és díjazza a legszebb, legvirágosabb házakat, intézményeket.

A mostani elismerés a soproniak környezettudatos magatartását is dicséri, az önkormányzat köszönetet mond mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak a sikerhez.

Tóth József Péter, Lipót polgármestere elmondta azok a kötelességek és az a felelősség, ami a díjjal a nemzetközi megmérettetés területén együtt jár teljesen megegyezik azokkal a célokkal, amelyeket a település is kitűzött maga elé, hogy évről évre szebb és rendezettebb legyen a település.

20091009viragosmc05.jpg

A díjátadó ünnepségen több országgyűlési bizottság, minisztérium, szövetség, szervezet, alapítvány, országgyűlési alelnöki, továbbá miniszterelnöki díjat is átadtak, amelyek között a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat díját Kunsziget részére Firtl Mátyás alelnök adta át Kunsziget polgármesterének.

BTÉ



2009. október 09., péntek 19:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület