CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Sajtótájékoztatót tartott Osváth András, a FIDESZ-KDNP önkormányzati képviselője, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke.

A kormányzati megszorítások a szegényeket tovább sújtják

Sajtótájékoztatót tartott Osváth András, a FIDESZ-KDNP önkormányzati képviselője, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke

- A 2010-es országos költségvetés az eddigi legnagyobb megszorításokat, elvonásokat tartalmazza a rendszerváltás óta, mind az önkormányzat, mind a lakosság részére. Az elmúlt évhez hasonlóan továbbra sincs tekintettel a nehéz anyagi körülmények között élőkre.

A jelenlegi kabinet egy olyan büdzsét akar elfogadtatni, amely rossz az embereknek, bünteti a munkában dolgozókat, elvesz a családoktól, jelentős mértékben rontja a nyugdíjasok és a szociálisan rászorulók élethelyzetét. Ugyanakkor látjuk, több állami cég vezetői havonta több millió forintos fizetést kapnak és 100 milliós végkielégítéssel távoznak- mondotta bevezetőjében Osváth András, majd így folytatta:

- Siralmas számok olvashatók ki a kormány költségvetés-tervezetéből a szociális területen is, hiszen az előző évhez képest 84 milliárd forintos csökkentést terveznek a szocialisták. A legszembetűnőbb elvonás, hogy megharmadolták a lakossági energiaköltségekhez való hozzájárulást és 2011-ben már egyáltalán nem terveznek lakossági energia kompenzációt.

Csökken a családi pótlék reálértéke, melynek összegét 2010. december 31-ig befagyasztották. Csökken az anyasági támogatás előirányzata, és kevesebb pénz jut a mozgáskorlátozottak gépkocsi-szerzésének és átszerelésének támogatására is. 2002 óta a munkanélküliség folyamatosan növekszik Magyarországon, és mára több mint félmillióan keresnek állást. Mindezek ellenére a kormány csökkenti a munkaügyi központoknak szánt pénzt és tovább mélyíti a válságot.

- A kormányzati megszorítás a soproni szociális intézményeket is érinti. A Szociális Szolgáltató Intézmény, a Gyermekjóléti Központ, az Egyesített Szociális Intézmény és a Napszak Integrált Intézet 2009-ben 491 millió forintos központi állami normatívát kapott, ez a tervezett jövő évi költségvetésben közel 50 millió forinttal lesz kevesebb. Ez a működési bevételek közel 10%-a.

- Teljesen világos, hogy a szociális válságot a kormány nem tudja, vagy nem akarja megoldani, ezért az összes problémát áthárítja az önkormányzatokra, melyektől 120 milliárd forintot vonna el 2010-ben. A szocialisták azzal kérkednek, hogy az elmúlt 20 évből 12 évet ők kormányoztak. Ennek ez az eredménye! Ezt a megszorító költségvetést készül elfogadtatni a kormány, és ezt készül megszavazni Kránitz László MSZP-s képviselő – mondotta végezetül Osváth András, a FIDESZ-KDNP önkormányzati képviselője, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke.

Pluzsik Tamás



2009. oktĂłber 14., szerda 17:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület