CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Értékekről, amelyek a mentális higiéné velejárói

Tizedik alkalommal ad otthont a Soproni Mentálhigiénés Napoknak a Gyermek-és Ifjúsági Központ. Az október 14. és 16. között megrendezendő szakmai seregszemle középpontjában a nyelvhasználat mentálhigiénéje áll. A rendezvénysorozat előadásain többek között olyan neves szakemberek osztják meg gondolataikat a közönséggel, mint Dr. Czeizel Endre, Grandpierre Attila, Born Gergely, Vekerdy Tamás, vagy Pap Gábor.



A mai ünnepélyes megnyitón a város nevében Abdai Géza, a közösségi ügyekért felelős alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

- A 21. században sok szó esik az egészségről, illetve annak hiányáról. Ezalatt természetesen nemcsak a testi, hanem a lelki, szellemi egészséget is értjük. A mentálhigiéné fogalma sokkal gazdagabb, összetettebb tartalmú, mint a szinonimaként használt lelki egészség. Érzelmi világunk egészséges fenntartásához közös összefogásra, közös munkára van szükség.

A nyelv az emberi kommunikáció legáltalánosabb eszköze, minden társas tevékenység nélkülözhetetlen feltétele – mondta köszöntőjében Abdai Géza.

Hozzátette: Meghatározó szerepet játszik az egyének gondolkodásában is. A nyelv legelterjedtebb típusa az emberi beszéd. Mai, felgyorsult világunkban egyre magasabb szintűek az elvárások, ezzel párhuzamosan pedig a tanulási zavarokkal küzdő gyermekek száma egyre nő hazánkban.

- A szakemberek azok, akik először észreveszik, ha valamilyen problémával küzd a gyermek és azért, hogy a speciális nevelési módot igénylők száma csökkenjen, a legtöbbet Önök tehetik – mondta a nyitókonferencia résztvevőinek Sopron alpolgármestere.

Abdai Géza arról is szólt, hogy a magyar társadalom sokféle vonatkozásban terhelt a lelki egészségmegőrzését illetően. A modern életmód az emberek számára megpróbáltatásokkal teli. Ezt a élethelyzetet hivatottak kezelni a szervezett humán szolgálatok, mint a pedagógusok, az egészségügyben dolgozók, a szociális területen dolgozók.

A Mentálhigiénés Napokon elhangzó előadások és programok előtt, a szervezők köszönetük jeleként egy-egy jelképes ajándékot adtak át mindazoknak, akik az elmúlt évtized alatt a Mentálhigiénés Napok sikerét elősegítették.

A programsorozat olyan értékeket helyez a középpontba, amelyek a mentális higiéné velejárói.

BTÉ



2009. október 15., csütörtök 22:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület