CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Firtl Mátyás: Nemzetellenes a költségvetés

Politikailag káros, szakmailag rossz a 2010-es költségvetés, melyet nem szabad megszavazni – mondta soproni sajtótájékoztatóján Firtl Mátyás országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), aki soproni sajtótájékoztatóján beszámolt a Sopron és térsége érdekében beadott módosító indítványairól is.

Elfogadhatatlan és nemzetellenes a 2010-es költségvetés, hiszen elvon az önkormányzatoktól és az emberektől – fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján Firtl Mátyás országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP). Hozzátette: a 2010-es költségvetési tervezetet nem szavazza meg, és felszólítja Kránitz László MSZP-s képviselőt, hogy ő se tegye.

- A költségvetés politikailag káros és szakmailag is rossz, hiszen 900 milliárd szakmai elszámolási hibát tartalmaz – mutatott rá Firtl Mátyás, aki kijelentette: a 2010-es költségvetés nemzetellenes, azért az IMF-hitelt adók feltételeit teljesíti, és nem az emberek érdekében készült.

A 2010-es, szocialisták által készített költségvetés az önkormányzatoktól elvon, holott a szocialista kormányzás alatti 8 évben kivéreztetett önkormányzatok intézményeik működtetésében már minden lehetséges racionalizálást végrehajtottak: összevontak, bezártak intézményeket, és már nincs hova hátrálniuk.


Firtl Mátyás emlékeztetett Soprontól a kormány 485 milliót von el a kórházon kívül, Győr-Moson- Sopron Megyétől pedig, 672 millió forintot; teszi ezt annak ellenére, hogy az önkormányzatok az állam helyett feladatokat látnak el.

Azért, hogy az ország oda jutott, ahol most van, Bajnai Gordont súlyos személyi és szakmai felelősség terheli – mondta Firtl Mátyás.

Az EU-s források a kormány alkalmatlansága miatt nem jutnak el a településekhez, vállalkozókhoz. A határon átvezető utak fejlesztésének pénzforrásai is hiányoznak a jövő évi költségvetésből – mondta Firtl Mátyás, aki beszámolt azokról a módosító indítványokról, amelyeket a jövő évi költségvetéshez Sopron érdekében adott be.

Firtl Mátyás módosító indítványai a 2010-es költségvetéshez: a Győri út - Ipar körút kereszteződés közlekedési lámpás szabályozásának kiépítése, a soproni észak-nyugati gyűjtő út megépítése, Kópháza - Balf - Fertőrákos út és kerékpárút építése, az Apácakert lakónegyed összekötése a 84-es úttal, a soproni Szent-Mihály templom felújítása, az M9-es és az A3-as út összekötése Sopronnal - tervezési fázisa, a Harka– Sopronnyék (Neckenmarkt) közötti út fejlesztése, Sopron kibővült műemléki jelentőségű területeinek felújítására pályázati alap létrehozása, és közösen Ivanics Ferenc képviselővel az M9-es főút Győr – Moson – Sopron megyei szakaszának előkészítése és az Ausztriát és Magyarországot összekötő határmenti utak tervezése.



– A Fidesz módosító javaslatai összesen 450 milliárd forintot „mozgatnak meg". Az ellenzéki párt készített egy 175,8 milliárd forintos önkormányzati csomagot, amelyben az oktatási, szociális, egészségügyi normatívákat, illetve a helyi közlekedés támogatását próbálja rendezni. A képviselő hozzátette, emellett egy 230 milliárd forintos gazdaságélénkítő-munkahelyteremtő és egy 45 milliárd forintos, az egészségügyet érintő csomagot is benyújtott a Fidesz.

Sopron országgyűlési képviselője kifejtette: a jelenlegi adórendszer ésszerűtlen, azokat bünteti, akiket támogatnia kellene, munka-, vállalkozás- és családellenes.

- A Fidesz-KDNP szövetség kormányrakerülését követően visszavonja az új költségvetést, ami egy gazdasági vészhelyzet időszakában kell majd új alapokon megalkotni – mutatott rá Firtl Mátyás.



2009. október 15., csütörtök 22:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület