CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A biztonságos közlekedés programja

Sopronba érkezett a Biztonságon közlekedni egy életúton mobil programsorozat, amelynek célja olyan a gyakorlatban is kipróbálható közlekedési ismereteket bővítő, felfrissítő oktatás gyermekek, fiatalok és felnőttek számára, amelyeknek birtokában a közlekedési balesetek hatékonyabban előzhetők meg.



A Magyar Autóklub a tavalyi döntött az oktatási és továbbképzési program országos kiterjesztésére, azért, hogy a baleseti helyzet és az azzal szorosan összefüggő közlekedési morál kedvezően változzon. Az oktatást, nevelést végző intézmények mellett kiegészítésképpen - speciális programok keretében – történik az alapképzés és továbbképzés, több formában.

A programot, amely mától Sopronban a Tesco parkolóban felépített pályán és annak környékén zajlik, dr. Simon István alpolgármester és Farkas Gábor, Sopron rendőrkapitánya indította útjára.

Dr. Simon István alpolgármester fontosnak nevezte a programot, amely lehetőséget biztosít a fiataloknak, hogy kipróbálhassák a különböző közlekedési helyzeteket, egyben felhívta a figyelmüket mindazokat a veszélyforrásokat, amelyek a fiatalokra a közúti közlekedés során leselkednek. ,,A közlekedés egy veszélyes üzem, a szabályait mindenkinek ismernie kell és be is kell azokat tartani.” – mondta az alpolgármester.

Farkas Gábor rendőrkapitány elmondta: nincs annál szomorúbb a rendőrök számára, mint amikor balesetnél kell helyszínelniük, és még rosszabb, amikor gyerek esetében kell azt megtenni. A tavalyi évhez hasonlóan a halálos közlekedési balesetek száma a Soproni Rendőrkapitányság területén 15- ről 3 - ra csökkent - számolt be a rendőrkapitány, aki hozzátette: a maihoz hasonló rendezvények nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendőrség, az önkormányzat, a civil szervezetek és a lakosság összefogásával, a felvilágosító munka eredményeképpen kevesebb baleset történjen.

A program ingyenesen kínálja az általános iskola felső tagozatos diákjainak tanórán kívüli oktatását.

Így, a Fékezd magad programban a résztvevők megismerik azokat a fizikai törvényszerűségeket, melyek a féktávolsággal, a fékúttal összefüggésben jelennek meg. (Pl: ha féktávolságon belül lépünk egy jármű elé, akkor bármilyen jó gépkocsi, bármilyen jó vezetője ellenére a baleset bekövetkezhet.)


A távolságbecslő program lényege, hogy a közeledő jármű megállási távolságát rendkívül rosszul ítélik meg a gyerekek (felnőttek is). A program a gyakorlatban mutatja be a tévedés nagyságát.
„Ki a mester két keréken?” - kerékpározással összefüggésben, a szabályokról, a gyakorlati tudnivalókról történik oktatás, mely filmvetítéssel kezdődik és egy speciálisan felépített pályán gyakorlati vezetéssel folytatódik.
A környezetvédelmi oktatás a gépjárművel kapcsolatban, a tulajdonosok által előforduló környezetkárosításra vonatkozó felhívások lényegét ismerteti. (pl.: olajcsere az erdő szélen, gépkocsi mosás stb.)



2009. oktĂłber 21., szerda 18:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület