CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Közgyűjtemények Napját tartották

Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára, a Soproni Tudós Társaság Történettudományi Szakbizottsága és a Sopron városban működő közgyűjtemények a Tudomány Napja alkalmából rendezték meg a Közgyűjteményi Napot, immár negyedik alkalommal.

Képgaléria

A volt Vármegyeháza dísztermében értékes és érdekes előadások keretében számoltak be a közgyűjtemények szakemberei a legújabb kutatási eredményeikről. Olyan, a helytörténetet, egyben az egyetemes magyar- kultúrtörténetet is gyarapító információk is elhangoztak, amelyek a múlt alaposabb megismerését szolgálják. A rendezvényen a legújabb és legmodernebb technikai lehetőségeknek és feltételeknek, – a számítógépes rendszereknek, hálózatoknak, az adatbázisoknak és a digitalizálásnak – a közgyűjtemények szolgálatába állítható szerepéről, illetve az ezen a területen szerzett tapasztalatokról, elért eredményekről és tervekről is szó esett.

Az eseményen a város nevében dr. Fodor Tamás polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

Sopron polgármestere méltatta azt a felkészültséget és tapasztalatot, amely alapján a közgyűjteményben dolgozók hozzájárulnak a múlt megismeréséhez, s teszik azt közkinccsé a jelenben, a jövőnek. Ezért is tartja támogatandónak a város a tevékenységüket, amelynek előnyére lesz az, hogy egy új kulturális-muzeális és turisztikai központ alakulhat majd ki Sopronban . Sopron polgármestere megköszönte a szakembereknek, hogy a városért dolgoztak és dolgoznak továbbra is.

A rendezvényt a fenntartó, Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat nevében Firtl Mátyás, alelnök nyitotta meg.

- A közgyűjtemények tudományos intézmények – mondta Firtl Mátyás megnyitójában. Azonban a közgyűjtemények ennél is fontosabb küldetést töltenek be, amelynek lényege, hogy: egy társadalom jelenéhez hozzátartozik múltjának tudata, hagyományainak, kulturális örökségének átvétele. A történelmi tudat kialakulását, a közösség identitás-tudatát, a kulturális emlékezet jelenségeit, ennek összefüggéseit kínálja a közgyűjtemények anyaga, természetesen nem önmagában, hanem a közgyűjteményekben dolgozók munkájának eredményeképpen – fejtette ki Firtl Mátyás. Hozzátette: A múltnak a jövő számára szóló üzeneteinek, értékeinek élő és átélhető mintáinak, kereteinek a tudatosítása pedig, segít a mai közösségeknek a helyes útkeresésben. Az élővé tételnek és átélhetőségnek pedig ma már nélkülözhetetlen eszközei a digitalizálás, az adatbázisok, számítógépes rendszerek és hálózatok.

Sopron országgyűlési képviselőjeként Széchenyi Ferencet és Széchenyi Istvánt állította példaként a maiak elé. Köztudott, hogy a Magyar Tudomány Napját éppen azért ünneplik november 3-án, mert Széchenyi István 1825-ben november 3-án ajánlotta fel 60 000 forintban megállapított évi jövedelmét a Tudós Társaság céljaira. Ennek köszönhetően két évvel később megszületett a Magyar Tudományos Akadémia létesítéséről szóló törvény, majd öt év elteltével maga az Magyar Tudományos Akadémia is.

Széchenyi, ami után díszpolgári címet kapott Soprontól ezt írta a soproniaknak: ,,Nincs nagyobb öröm, mint ott nyerni borostyánt, hol földi pályafutásomat kezdém...

Legyenek kérem meggyőződve: amennyi csekély erő s tehetség van bennem, csak polgártársaink javára s honunk előmenetelére lesz áldozva".

Az előadások sorában Bolodár Zoltán: A Soproni Múzeum fotogyűjteménye digitalizálásának általános irányelvei és speciális problémái, Kelemen István: A Soproni Múzeum nyilvántartó rendszerének kialakítása, Kenyeres István: A közös levéltári portál Sopron várost és az egykori Sopron megyét érintő adatbázisai, különös tekintettel a kataszteri térképekre, Krisch András: Digitalizálási eredmények és tervek a levéltárban, az intézmény új honlapja címmel tartottak előadást.

A továbbiakban Orbánné Kalmár Judit az online könyvtárról beszélt és bemutatta a Széchenyi István Városi Könyvtár új honlapját. Szende Katalin–Kücsán József–JankóFerenc: A Soproni Városatlasz, egy különleges vállalkozás és hozadéka a várostörténeti kutatásban című előadásának első részét Kiss Melinda olvasta fel, majd a Várkerület 1766-1810 közötti beépítéseiről és Sopron városfejlődéséről a 19. század második felétől napjainkig a szerzőtársak tartottak előadást.

Varga Kálmán (MAG): Egy rendhagyó közgyűjtemény, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, Szemerey Tamásné: Levéltári hálózatépítés és annak nehézségei a Nyugat-magyarországi Egyetemen témaköröket taglalta a hallgatóságnak, Turbuly Éva, a Soproni Levéltár igazgatója az Osztrák Levéltári Napok Linzben, 2009. szeptember 10-én tartott rendezvényéről számolt be.

A rangos szakmai esemény kutatási beszámolókkal folytatódott. Ezek között: Polgár Péter: Újabb adatok Sopron ős- és koratörténetéhez, D. Szakács Anita: A Wohlmuth

Krónik, Szémán Attila (BM): A bányászat egyik jelképe, a farbőr, Hegedüs Elemér (nyugalmazott alezredes, (kutató): Tábornokok, törzstisztek a soproni temetőkben, Csekő Ernő Az 1944-es Sopron, megyei cigányösszeírás, Tóth Imre: A soproni határnyitás német forrásai címmel hangzottak el előadások, amelyet követően a tanácskozás résztvevői megtekintették a Soproni Múzeum új, állandó kiállítását.

B. Tóth Éva



2009. november 11., szerda 21:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület